Čitaonica, april 2019.

Martin užurbano piše i obećava da više neće ubiti ni jednog omiljenog lika. Autostoperski vodič kroz galaksiju izabran za najvažniju knjigu svih vremena. Otkriveno još dvanaest nastavaka Točka vremena. Fantastika skinuta sa liste trivijalne književnosti i pisci se više ne stide da kažu da pišu fantastiku.

Šta kažete, obilje lepih vesti? Šteta što je u pitanju prvi april…

Znam, nije lepo poigravati se nežnim bićima naših fantastičara, ali jednostavno sam morao…  Prave najave za april su pred vama.

 

Drakula - Brem StokerDrakula – Brem Stoker

Kako da najavim i šta da kažem za jednu od najpoznatijih i najuticajnijih knjiga svih vremena? Jasno je da nije u pitanju novitet, već ponovno izdanje. Pretpostavljam da ima vrlo malo vas, fantastičara, koji niste čitali „Drakulu“. Mislim da sam prvi put pročitao ovu knjigu sa nekih šesnaest godina, a posle toga još jednom ili dva puta. Čak sam hteo da naložim klinca da pročita, ali cenim da to ne bi prošlo. Verovatno nema dovoljno godina.

Mladi pravnik Džonatan Harker odlazi u Transilvaniju kako bi sa klijentom ugovorio prodaju poseda u Engleskoj. Tamo zatiče tajanstveni pejzaž pod Karpatima, okružen mnoštvom mračnih šuma i pretećih planina. A klijent je, ni manje ni više, grof Drakula.

Izdavač – Vulkan

 

 

 

Mobilni telefon – Stiven KingMOBILNI TELEFON - Stephen King

Evo još jednog novog/starog naslova. Što se mene tiče, King je tata za strašne priče za plašljivu decu. Posebno se divim njegovoj posvećenosti i tome što svakog dana napiše onoliko teksta. Opet, King živi u drugačijim uslovima u odnosu na većinu nas, tako da je glupo i porediti nas i njega. Što bi se reklo, čovek je obrnuo igricu. „Mobilni telefon“ je odlična knjiga i pretpostavljam da će svi oni koji nisu čitali, uživati u istoj. Od mene dobija palac nagore. Naravno, moje mišljenje je samo moje i ne treba ništa da vam znači.

Mobilni telefoni donose apokalipsu milionima ljudi, koji ni ne slute kakva im opasnost vreba, brišući im iz umova i poslednji trag humanosti, ostavljajući za sobom samo agresivne i destruktivne impulse. Oni koji nemaju mobilne telefone, poput mladog crtača stripova Klejtona Ridela, moraju da se bore za opstanak kako bi preživeli kataklizmu svetskih razmera.

Izdavač – Vulkan

 

oblik vode giljermo del toro danijel krausOblik vode –  Giljermo del Toro, Danijel Kraus

Nakon planetarno popularnog filma, tu nam je i knjiga. Volim da čitam Del Torove knjige, isto tako obično uživam i u njegovim filmovima. Ovog puta ću verovatno preskočiti knjigu. Gledao sam film i nije mi baš najjasnije zašto je pokupio tolike nagrade. Film mi je bio zanimljiv (mada ne previše), pretpostavljam da će knjiga biti zanimljivija. Davno sam se zarekao da ne gledam film ako sam pročitao knjigu, a često važi i obrnuto.

Knjiga prati petoro likova, od kojih svako vodi svoj život, ali im se, tokom odmotavanja knjige, ukrštaju sudbine. Poseban dodatak celoj priči daje i tajanstveno humanoidno biće iz vode, poslednji primerak svoje vrste. Kad se sve ogoli i svede na najprositje činioce, ovo je zapravo priča o toleranciji i prihvatanju različitog. Ako se okrenete oko sebe, biće vam jasno da tolerancija nije preterano ukorenjena u ljudskom rodu.

Izdavač – Laguna

 

 

Niz paukovu nit – Mirnes Alispahić

niz paukovu nit - Mirnes Alispahić

Šta reći i kako predstaviti nekog koga znate? Istini za volju, Mirnesa poznajem samo virtuelno, ali opet, nekad mi se čini da se znamo godinama. Roman koji predstavljam sam imao zadovoljstvo da čitam dok je još nastajao na Mirnesovom blogu (tada smo ga znali kao Ćudljivog Henka, da ne kažem Henka Mudija). Nemoj posle neko da mi priča bilo šta protiv blogova. Ima tamo onoliko dobrih pisaca. U realizaciji ovog romana sudelovali su brojni članovi AVKF (u različitim svojstvima). Od mene dobija palac nagore. Naravno, moje mišljenje je samo moje i ne treba ništa da vam znači.

„Neočekivana posjeta u kišnoj noći pokazat će Seanu da se od prošlosti ne može pobjeći. Međutim, istina nije kakvom se isprva čini. Sean nas vodi u svoj svijet, prateći trag do rodnog grada, uplićući se u mrežu koja krije odgovore na tajne skrivene prije mnogo godina. Ali paukova nit je varljiva i njenim putevima se lako izgubiti.“

Ako želite (što vam i preporučujem), roman možete da „skinete “ sa našeg sajta.

Izdavač – AVKF

 

Izlet smrti – Eric JohansonEric Johanson - Izlet smrti

Za kraj vam predstavljam knjigu mladog domaćeg autora, koja je najverovatnije pisana pod uticajem filma „Poslednja ekskurzija“ i njemu sličnih. Rezultat je zabavni treš horor.

Strašna i opaka učiteljica Fobia Spiritus i njeni nimalo bezazleni, a bogme i neuračunljivi učenici, na čelu s lažljivim, ali lukavim Ciganinom Frantom, odlaze autobusom sumnjive turističke kompanije „Herceranza“ na matursko putovanje u Rumuniju kako bi upoznali Vlada Nabijača Drakulu i njegove čuvene dvorce.

No izlet od samog početka kreće naopako, rezultirajući nebrojenim bizarnim i do kolena krvavim ubistvima. Nema samo krvi, tu su urnebesno komične situacije i interakcije s ćaknutim i većinom nimalo prijateljskim likovima koje maturanti susreću na putu. Od pohlepnih sveštenika i njihovih malih pomoćnika,  ubojitih crnaca u lovu na ljudske glave, pa sve do krvožednih doktora s lažnom dozvolom.

Izdavač – Udruga Krug knjiga, Zagreb

Završio sam. Ima šta da se čita, a ako vam se ne dopada ni jedan od predloga, sigurno imate bar pet, šest knjiga koje čekaju svoj red u nekim ćoškovima. Iako zima dolazi (još samo nekoliko dana), nema zime za štovaoce pisane reči. A ako vam se baš desi da nemate šta da čitate i počnete da hiperventilirate, setite se naše krilatice – BEZ PANIKE, usporite disanje i uzmite prvu knjigu koja vam je pri ruci.