Čitaonica, avgust 2019., strana izdanja

Bliži se kraj raspusta za one koji idu u škole, ali i kraj leta za sve ostale. Nisam zadovoljan dužinom leta na ovim prostorima, prijalo bi mi da traje duže. Čim mi legnu zaostale plate u Vodiču, kupujem kuću negde na Mediteranu i selim se tamo. Ipak smo mi u biti mediteranski narod, zar ne? Razmišljam nešto kako se svi koji pišu na ovim prostorima, manje-više poznaju. Ovde svako može da kaže da poznaje bar jednog pisca, ako ne i više. Naravno, samim tim jedni drugima dajemo više na značaju i hranimo lične sujete. Tamo po nekim Amerikama, gde se mesečno objavi stotine knjiga, ko će poznavati sve te pisce, osim najbliže rodbine.

Koliko mogu da primetim, ovo je zanimljiv mesec za Amerike, te vam sa zadovoljstvom predstavljam neke nove naslove.

Slatki snovi – Trišia Salivan (Sweet Dreams – Tricia Sullivan)

Sweet Dreams.jpgMožda ste prvo pomislili na grupu Juritmiks (eurythmics), ali ipak nemaju veze jedno sa drugim. Ovaj roman je smešten u London u relativno blisku budućnost. Pratimo Šarloti u „Čarli“ Aron, koja je svojevoljno prihvatila da učestvuje u testiranju eksperimentalnog leka, koji utiče na snove i omogućava da utičete na svoje i tuđe snove. Čarli je započela karijeru kao „snovo-haker“ i plaćena je da ulazi u tuđe snove i usmerava ih na  način na koji to žele njihovi snevači. Njene usluge vrlo brzo postanu izuzetno tražene. Problem nastaje kada biva unajmljena od strane jedne javne ličnosti. Zadatak joj je da snove navedene ličnosti poboljša i zaštiti od nepoznate maskirane ličnosti, koja se u njima pojavljuje. Nakon čudne klijentove smrti, Šarli postaje svesna da ona nije jedini „Snovo-haker“ i da taj njen kolega, ko god on bio, nema uvek najbolje namere. 

Sveto kraljevstvo – Kira Džejn Bakston (Hollow Kingdom – Kira Jane Buxton)Hollow Kingdom

Evo još jedne zanimljive knjige. Svet je pogodila zombi apokalipsa (svi to očekujemo, samo pitanje dana) i civilizacija se ruši poput kule od karata. Vrana, S.T. možda jeste ptica(a jeste) i možda je kućni ljubimac(sigurno da jeste), ali on voli mnoge segmente ljudske kulture. Upaliće mu se sve lampice, kada primeti da Veliki Džim, njegov vlasnik počne čudno da se ponaša i da menja fizionomiju. S.T. shvata da je nešto debelo krenulo po zlu, te se udružuje sa krvožednim Denisom. Zajedničkim snagama pokušaće da spasu što veći broj kućnih ljubimaca

Prvo Kosmičko ubrzanje – Zak Pauers (First Cosmic Velocity – Zach Powers)

First Cosmic VelocityJeste li se uželeli alternativnih istorija? Vraćamo se u deceniju velikih svemirskih proboja, u 1960. U toku je kosmička trka između dve najveće sile, SAD i SSSR pokušavaju da utvrde ko je brži, jači bolji. Sovjetski program je samo polovično uspešan. Uspeli su da pošalju kapsule u svemir, ali ni jedna se nije vratila u komadu. Da bi sakrili tu sramotnu činjenicu, započeli su blizanački program. Dok je jedan brat u orbiti, drugi bi bio na Zemlji. I u pravom trenutku bi mogao da se predstavi kao svemirski putnik. Mi pratimo poslednji par, braću koja se obojica zovu Leonid. Jedan je u orbiti a drugi je na Zemlji u strogo kontrolisanim uslovima, ali sa sve većom grižom savesti. Dodatne komplikacije nastaju kada premijer Hruščov poželi da njegov pas bude prva svemirska kuca.

Sanjaš li Teru-dva? Temi Ou (Do You Dream of Terra.Two? – Temi Oh)do you dream of terra.two

Zamislite šest tinejdžera, koji se pripremaju za dvadestrogodišnje putovanje na Teru-Dva. Na put kreću kao deca, da bi na destinaciju stigli u naponu snage. Društvo im prave i dva iskusna astronauta. Omladina celo putovanje shvata kao zabavu. Kako vreme prolazi, sve češće će među njima izbijati sukobi. Stvari će se potpuno oteti kontroli, kada se nađu usred ničega u beskrajnom svemiru, bez ikakve nade za spasom. Neće im biti dovoljno što su u tesnom prostoru i što ne mogu da se vide očima, već će otkriti i da su deo užasne zavere.

Lies of Decent – Troj Kerol Bačer (Lies of Decent – Troy Carrol Bucher)

lies of descentPre hiljadu godina, „Pali bogovi“su poveli armiju preko okeana, ostavljajući kontinent Dregoru, praznim i potpuno napuštenim. Od tada, okupatorska sila vlada novim svetom bez ikakve bojazni. Kada se otkrije da kroz vene Raima i Nole teče krv Dragorijana, bivaju na silu odvedeni iz svojih domova i započinje njihova ratnička obuka. Riam, koji je smatrao svoj život užasnim, sa zadovoljstvom prihvata priliku da prigrabi moć i snagu, verujući da će na taj način moći da pomogne drugima.

Nola, sa druge strane je bila srećna svojim starim životom. Oboma će vrlo brzo biti jasno da će put biti sve, samo ne lagan.

Naš rat – Krejg Dilui (Our war – Craig DiLouie)Our War

Amerčki predsednik je izazvao brutalan građanski rat (nema ničeg goreg od rata među braćom, zar ne?), odbijajući da napusti položaj nakon isteka mandata. U Indijanapolisu, desetogodišnja Hana luta potpuno sama, verujući da je njen brat, Aleks, mrtav. Kako rat sve više besni, priključuje se paravojnoj formaciji Slobodne žene, tražeći sklonište i svrhu. Hanino iskustvo sa tim ženama je ohrabruje da preduzme ozbiljnije učešće u borbama.

Aleks je živ, iako ne zna šta se događa sa Hanom, Njega su pobunjenici naterali da im se pridruži. Pošto su mu zapretili da će ga ubiti, ako to ne uradi, izbor je zapravo bio poprilično jednostavan, zar ne? U međuvremenu, postoji koalicija, koja pokušava da izvuče decu iz rata za koji nisu kriva, ali u kom su prinuđena da aktivno učestvuju.

Odjavljujem se do sledeće Čitaonice, uz nadu da sam vam pronašao bar jedan zanimljiv naslov. Budite pametni. čuvajte se i samo BEZ PANIKE!