Čitaonica, avgust 2019

Kako ste, ljudići? Ima li nečeg novog kod vas? Čitate? Pišete? Uživate na moru? Verujem da često pomislite na nas koji smo okovani u podrumima Autostoperskog vodiča kroz fantastiku? Sigurno pomislite, bole vas uši. Gunđam povremeno, mada nam nije loše. Svaki treći dana otvore nam malo vrata da osetimo spoljni vazduh, ranije smo imali kantu za lične potrebe, nju smo morali sami da čistimo. Sad su nam uveli jednostavnije rešenje, koristeći oprobane metode drugih pametnih glava, te su nam dali pelene (koje sami plaćamo). Pošto redakcija Vodiča brine o prirodi, pelene su švedske, da se ne zagađuje okoliš—

 

BookingBloody.com – Mislav Pasini

67554404_10157576672575116_6070164931129376768_nPred vama je deveta knjiga, splitskog autora. Interesantno je to što je čovek napisao devet knjiga, a nisam pročitao ni jednu od njih. Gledaću da ispravim taj propust.

Mlada devojka dobija posao noćne recepcionarke u jednom otmenom hotelu, pri čemu nije svesna koliko će joj se život promeniti. Mračne sene zla kojima u hotelu biva okružena ne pripadaju zlim duhovima, već običnim ljudima s njihovim najmračnijim namerama. Apsurdnost situacije u kojoj će ona pokušati da pronađe svoj spas, dovodi je do spoznaje kojoj se nije nadala ni u najgorim noćnim morama. Čovek će učiniti sve za čoveka kako bi vladao svetom; čovek će učiniti sve za čoveka kako bi njime upravljao. Čovek će učiniti sve za čoveka kako bi  ga pojeo.

 

 

Kasandra Kler – Gospodarica ponoćiKasandra Kler - Gospodarica ponoći

Kasandra Kler je započela novu trilogiju. Čitao sam neke njene prethodne knjige, verovatno nisam odgovarajućih godina i pola (bez uvrede), te mi nisu legle. Da vidimo kako će proći sa novim knjigama.

Parabatai je tvoj saborac. Parabatai je tvoj najbolji drug. Parabatajii mogu jedno drugome biti sve, ali ni po koju cenu ne smeju da se zaljube jedno u drugo.

Ema Karsters je borac, Senolovac, uzdanica svoga naraštaja. Živi za borbu. Rame uz rame sa svojim parabataijem Džulijanom Blektornom, nadzire ulice Los Anđelesa gde vampiri uživaju u glamuroznim zabavama, vešci žive kao holivudski glumci, a vile – najmoćnije od svih natprirodnih bića – žive na ivici rata sa Senolovcima. Kad se na ulicama pojave tela mrtvih ljudi i vila, ubijenih na isti način kao što su ubijeni Emini roditelji kad je bila mala, dolazi do sklapanja neobičnog saveza. Ema dobija priliku za osvetu, a Džulijan priliku da vrati svog brata Marka koga su vile zarobile pet godina pre toga. Ema, Mark i Džulijan moraju da reše ubistva u roku od dve nedelje pre nego što i sami postanu mete.

Emu istraga vodi od morskih pećina ispunjenih vradžbinama do mesta na kojima se na lutriji kao nagrada izvlači smrt. Svaki trag na koji nailazi donosi obilje novih tajni. Šta to Džulijan godinama od nje krije? Zašto zakoni Senolovaca zabranjuju ljubav između parabataija? Ko je stvarno ubio njene roditelje i da li je ona spremna da podnese istinu?

Izdavač – Publik praktikum

 

En Leki – Pravda pomoćnika

Pravda pomoćnika - En LakiPravda će sustići carstvo.

Na udaljenoj ledenoj planeti, vojnik poznat kao Brek sve je bliže tome da ispuni svoj zadatak. Brek istovremeno predstavlja više od onoga kako deluje i manje od onoga što je bila. Pre mnogo godina, bila je Pravda Torena – kolosalni svemirski brod i veštačka inteligencija koja kontroliše hiljade vojnika u službi Radča, carstva koje je pokorilo galaksiju. Jedan čin izdaje sve je to poništio, ostavivši je u samo jednom krhkom ljudskom telu. Ali ono će joj možda biti dovoljno da se osveti onima koji su je uništili.

Izdavač – Čarobna knjiga

 

Lanac slobode – Zoran ĆirićLanac slobode - Zoran Ćirić

Nakon izvršene kopnene invazije i kapitulacije bombarderske 1999, Beograd se na referendumu otcepio od okupirane Srbije. Podeljen na administrativne zone i premrežen zapadnim agenturama i gerilskim podzemljem, Nišvil postaje nova prestonica Administracije za Donji Balkan, Glavnog Federalnog Ureda, kao i novouspostavljene Unionističke vlade Srbije. U zastrašujućoj postapokaliptičnoj atmosferi, grad je ispresecan električnim žičanim ogradama, njegovim ulicama šetaju vojnici i plaćenici iz celog sveta, mnogi od njih su na drogama, i sami zahvaćeni sveopštim haosom u kojem vladaju užasavajuća otupelost i sivilo. Teška se senka straha nadvila nad gradom: ubijen je Sotir, potajni gospodar nove prestonice. Ko će vladati Nišvilom nakon njegove smrti? Sve grupe u gradu spremne su za rat: Federalci i Mondisti; Urgovci i Amosi; Administracija i Federalni Ured… a i „Vitezovi” su nestrpljivi da saznaju ko im je novi vođa. Jedan događaj uteruje strah u kosti svim glavešinama: vratio se Jordan, Sotirov najbliži prijatelj. Obojica su bili pripadnici Tajne policije nekadašnje države. Ratovali su zajedno, „čuvali red” i pre i posle rata. Ali niko ne zna za njihov zavet da će osvetiti jedan drugog ako neko od njih dvojice nastrada od tuđe ruke.

Izdavač – Dereta

 

Pripovesti Barda Bidla – Dž. K. Rouling

pripovesti_barda_bidla_-_ilustrovano_izdanje - dž. k . roulingZa kraj evo poslastice za sve Poteroglavce (sa ponosom ističem da sam deo te skupine).

Verovatno se sećate da su Hari, Hermiona i Ron, tokom potrage za horkruksima, konsultovali Pripovesti Barda Bidla, knjigu iz koje čarobnjačka deca otkrivaju bajke.

U knjizi se nalazi pet priča, a svaku je svojim mudrim komentarom propartio uvaženi profesor Dambldor. Oko ilustracija se potrudio Kris Ridel.

Cenim da je ovo knjiga koju ću vrlo brzo priključiti ostatku iz serijala (Ukleto dete ću verovatno spaliti komisijski)

Izdavač – Čarobna knjiga

 

Nadam se da vam je ovo dovoljno preporuka, dok ne stigne jesen i kiša novih naslova. U međuvremenu, obilazite biblioteke, buvljake, starinarnice i sigurno ćete naći neko zanimljivo štivo. Samo opušteno i BEZ PANIKE.