Čitaonica, decembar 2018. – strana izdanja

Hej, hej, hej… Pozdrav svim ljudima dobre volje. Stigosmo i do poslednje Čitaonice za ovu godinu. Nadam se da ste uživali u čitanju iste, bar upola onoliko koliko sam uživao pišući je. Kao i kod nas, ni zapadni izdavači se nisu nešto pretrgli oko pripremanja novih naslova. Šta da vam kažem, to je sve go hohštapler. Ali dobro, većina se ipak vodi načelom da je kvalitet bitniji od kvantiteta. Prepustimo se zajedno otkrivanju noviteta.

King of the Road - R. S. BelcherKing of the Road – R. S. Belcher (Kralj puteva – R. S. Belčer)

Pred vama je još jedna knjiga iz serijala Bratstvo točka (Brotherhood of the Wheel). Kroz serijal pratimo tajnu grupu sveštenika koji čuvaju američke autoputeve od mrračnih sila koje ih opsedaju. Bratstvo vodi poreklo od Vitezova templara. Među vitezovima ima taksista, kamiondžija, vozača, motoristA, čergara sa kamperima. Svi oni su pripadnici Bratstva točka. U ovoj priči su se, glavni likovi Džimi Ausapil, njegov partner-štitonoša Hek i veštica, našli u sred gungule ispunjene kriminalom i zaverama, nestalim osobama, čudovišnim senkama i opakim motorističkim bandama. Priča je ispunjena urbanim mitovima, američkim folklorom, turiranjem motora.

Slpintered Suns – Michael Cobley (Podeljena sunca – Majkl Kobli)Splintered Suns - Michael Cobley

Peta, i najverovatnije, poslednja knjiga iz serjala o “Oušonovih jedanaest” iz dubokog svemira. Naravno, razlika je u tome što se ovde ne pojavljulju Džordž Kluni, Bred Pit i ostali akteri pomenutog filma. Zapravo, jedina dodirna tačka između ova dva pojma je postojanje grupe lopova. U “Podeljenim suncima” svemirski gusari igraju u izuzetno visoke uloge. Brenan Pajk predvodi ekipu u pljačku, koja može da im donese Ključ Esavira. U pitanju je  drevna relikvija, uz čiju pomoć mogu da pristupe davno izgubljenoj tehnologiji izumrle vanzemljaske rase. Normalno, to nije tako lako. Prvo moraju da provale u bio-dizajniran muzej da ukradu spravicu za praćenje, koja će ih odvesti do napuštene peščane planete. Negde ispod tog silnog peska, nalazi se vanzemaljski brod. Ključ Esavira je negde na brodu. Čak I kada ga pronađu i kada ga Pajk javno prisvoji, to će samo privući i jednog starog neprijatelja koji je u potrazi za istim plenom. Nije neophodno da pročitate prethodne knjige iz serijala, ali postoji dobra šansa da vas ova knjiga navuče da ipak pročitate sve što je prethodilo.

Green Jay and Crow - DJ DanielsGreen Jay and Crow – D. J. Daniels (Zelena Kreja i Vrana D. DŽ. Danijels)

Pred vama je roman, koji  se donekle oslanja na Filipa Dika, čuvenog i obožavnog pisca fantastike. Čitao sam nekoliko njegovih knjiga i skoro svaka mi se veoma dopala. “Kreja” postavlja (ali i ne odgovara potpuno) brojna teška pitanja o realnosti, čovečanstvu i vremenu

U gradu Barlevinu, živi Kern Bromli, poznatiji kao Vrana. Dobio je zadatak da opasnom kriminalcu donesese kutiju zaključanu vremenskim mehanizmom. Vrana će se povezati sa mašinom i počeće da prelazi iz jedne realnosti u drugu. Potpuno će ga pomutiti saznanje o postojanju brojnih paralelnih realnosti. Eva Kreja, veštačka kopija tela živi u memoriji njenog tvorca. Bilo je predviđeno da bude dezintegrisana pre mnogo vremena, ali je nasal način da se izbori za sebe. Ona pokušava da se vrati u realnost.Uspela je da preostane u samo jednom malom delu I to zahvaljujući pomoći dva robota – Freliksa i Oskara. Evino preživljavanje zavisi od od nečega što se nalazi u kutiji koju prenosi Vrana. Ona se pita da li može da se osloni na njegovo umeće i spretnost. Ova priča istražuje kako je biti stvaran, kako je biti čovek. A takođe i kako je ne biti ni jedno od navedenog.

Eto, samo tri naslova, ali mi se čine poprilčno zabavnim i interesantnim. … Ako vam se godina na izmaku dopala, pamtite je dugo, a ako nije gledajte da zaboravite istu, što pre. Šaljem vam puno pozdrava i želim vam srećnu Novu 2019. I u sledećeoj godini, pamtite osnovno pravilo života, svemira i svega ostalo – BEZ PANIKE!