Čitaonica, decembar 2019.

Da li sam vam spomenuo da je upravo prošlo dve godine kako sam zarobljen u ovom memljivom redakcijskom podrumu? Nije to mnogo, što kažu robijaši: leto-zima i prođe godina. Dvadeset četiri Čitaonice su iza nas. Nije to malo. Imate li nekih primedbi na moj dosadašnji lik i delo? Pohvale slobodno možete da pošaljete u vidu nekih poklona, može i novčanih, ako već ne znate čime bi mogli da me obradujete. A što se tiče primedbi uvek nam treba hartije da zagrejemo ovaj podrum. Kako je krenulo, još ću da pustim suzu, pa zato odmah prelazim na stvar.  Evo novih knjiga, koje su nam pripremili domaći izdavači.

 

Izazovi me – Tahere Mafi

Doživesmo da vidimo i petu knjigu iz serijala „Smrskaj me“. Da budem iskren, nisam čitao, a ni ispratio prva četiri. U pitanju je distopija. Haraju bolesti, hrane nema, oblaci su pogrešne boje, a neki su dobili moći.

Hoće li zbog slomljenog srca Džulijet postati ranjiva pred tamom koja u njoj postaje sve jača?

Kratak period u kojem je Džulijet bila na položaju vrhovne zapovednice Severne Amerike pretvorio se u potpunu katastrofu. Kad su se na njenom pragu pojavila deca ostalih svetskih zapovednika, Džulijet je jedino želela da se okrene Vorneru, u nadi da će joj pružiti podršku i savet. Međutim, on joj se smrskao srce otkrivši joj da je od nje skrivao tajne o njenoj porodici i njenom pravom identitetu – tajne koje sve menjaju.

Džulijet je očajna i povređena, i tama koja se oduvek krila u njoj sada preti da je proguta. Buran susret s neočekivanim posetiocima možda bude dovoljan da je gurne preko ivice.

Izdavač – Urban reads

 

Čudovnjakinja (Nikadište 2) – Džesika Taunsend

„Nikadište“ sam pročitao pre nekoliko meseci i izuzetno mi se svidela. Sad je tu i drugi deo i jedva čekam da pročitam i ovaj nastavak. Znam, knjiga je za decu, pa šta?

Iako je Morigan Vrana savladala svoju smrtonosnu kletvu, položila opasna Iskušenja i primljena u mistično Čudesno društvo, njeno putovanje kroz Nikadište i sve njegove tajne tek što je počelo. A ubrzo će naučiti kako se magija ne koristi samo za dobro.

Morigan Vrana je dobila poziv da pristupi prestižnom Čudesnom društvu, grupi koja joj je obećala prijateljstvo, zaštitu i pripadnost do kraja života. Nadala se da je čeka obrazovanje puno čudesa, mašte i novih otkrića – ali Društvo želi samo da je nauči koliko su svi ispunjeni čudesima, maštom i novim otkrićima. A povrh svega, neko ucenjuje Moriganinu jedinicu, okrećući njene malobrojne prijatelje protiv nje. Zar je Morigan umakla prokletoj sudbini ukletog deteta Zimomorja samo da bi postala najomraženija osoba u Nikadištu?

A što je najgore, ljudi su počeli da nestaju. Fantastični grad Nikadište, nekada pun magije i sigurnosti, sada prožimaju strah i sumnja.

Izdavač – Urban reads

 

Narod iz Tepiha – Teri Pračet

Neću ništa reći, Pračet je to, njegov prvenac, objavljen davne 1971. Posle toga, sve je legenda.

Posebno izdanje sa autorovim predgovorom, ilustracijama Marka Biča i bonus pričom.

U početku nije postojalo ništa do beskrajne ravnine. Onda je došao Tepih… To je stara priča koju svi znaju i vole. Ipak, u Tepihu žive raznorazna plemena i narodi, i tamo upravo sada nastaje jedna nova priča. Priča o Grozi, koja seje pustoš po Tepihu. Priča o krtarima žednim moći i o dva brata koja, kada im Groza sravni selo sa zemljom, kreću u pustolovinu nad pustolovinama.

Ta priča će se završiti užasno ukoliko neko nešto ne preduzme. Ukoliko svi nešto ne preduzmu.

Izdavač – Laguna

 

Ledeni zmaj – Džordž R. R. Martin

Evo nama nove knjige iz Vesterosa. Ako ste se ponadali da je u pitanju dugo očekivani nastava „Igre prestola“, džaba se nadate. U pitanu je knjiga čija se radnja odvija dobrih sto godina pre  knjiga i serija koje smo odgledali.

Ilustrovao Luis Rojo.

U svetu koji je prethodio Pesmi leda i vatre ledeni zmaj bio je zastrašujuće stvorenje o kojem su se ispredale legende jer ga niko nikada nije ukrotio. Tamo kuda bi proleteo, za sobom bi ostavljao trag hladne i smrznute pustoši. Ali Adara se nije bojala. Jer Adara je bila zimsko dete, rođeno za vreme najgore studeni, kakve su se samo još stari bogovi mogli setiti.

Adara se ne seća kad je prvi put videla ledenog zmaja. Čini joj se kao da je on oduvek bio s njom, kao da ju je izdaleka posmatrao dok se igrala u hladnom snegu, dugo nakon što su druga deca pobegla od hladnoće. U svojoj četvrtoj godini ga je dotakla, a u petoj ga je prvi put jahala.

Jednog mirnog letnjeg dana, kada joj je bilo sedam godina, vatreni zmajevi sa severa sišli su na mirnu farmu koja je bila Adarin dom. Od potpune propasti mogla ga je spasti samo ona, zimsko dete, i ledeni zmaj koji ju je voleo.

Izdavač – Laguna

 

Dirk Džentli omnibus –  Daglas Adams

Verovatno svi vi koji dolazite na ove strane, vrlo dobro poznajete lik i delo Daglasa Adamsa.

Dirk Džentli je detektiv – pa, recimo, neka vrsta detektiva. Postoji duga tradicija velikih i slavnih detektiva, ali Dirk Džentli njoj ne pripada. On sam sebe naziva holističkim detektivom, a povrh svega, veruje u fundamentalnu prepletenost svega postojećeg. Šerlok Holms je jednom zgodno primetio da kada sve odbacimo kao nemoguće, ono što nam ostane, ma koliko bilo neverovatno, mora biti istina. Dirk Džentli, međutim, ne voli da eliminiše nemoguće.

U Holističkoj detektivskoj agenciji Dirka Džentlija, jednostavna potraga za nestalom mačkom dovešće do otkrića dva duha, ptice dodo, električnog monaha koji veruje da je svet ružičast, ali i užasne tajne koja preti da dovede do preranog kraja čovečanstva.

Na početku Duge, mračne čajanke duše, šalter za čekiranje na terminalu broj dva aerodroma Hitrou leti u vazduh u kugli narandžastog plamena. Nadležni nikako ne mogu da pronađu uzrok eksplozije. Kao da se dogodila sasvim spontano i po svojoj slobodnoj volji. Objašnjenja se gomilaju, ali uglavnom se sva svode na jedno te isto, samo rečeno na drugi način, slično principu koji je doveo do fraze zamor materijala. Na kraju je sve jednostavno pripisano višoj sili. Ali, mislio se Dirk Džentli, koja je to viša sila? I zašto? Koji bi se to bog muvao oko terminala broj dva pokušavajući da uhvati let za Oslo u 15:37?

Izdavač – Vulkan

 

Anarhija – Megan Devos

Svet je sada drugačiji. Ne postoje pravila, nema vlada i nema garancije da ćete baš vi biti pošteđeni. Opasnost. Haos. Anarhija. Ubij da ne budeš ubijen, pokori da ne budeš pokoren.

U svetu stalne borbe za preživljavanjem, lojalnost ne postoji, a suparničke strane se neprestano bore da bi preuzele kontrolu. Zauzimanjem Blekvinga, Hejden je postao jedan od najmlađih vođa, ali pred njim su ozbiljni problemi: nedostatak hrane, racije drugih frakcija, pretnje da će biti kidnapovan. Spreman da se suoči sa najvećim izazovom, Hejden će krenuti u potragu za Grejs, ćerkom suparničkog vođe. Ona je čitavog života obučavana da ubija, i ne veruje nikome.

Izdavač – Vulkan

 

Knjiga – Vladislav Radak

Koliko vidim, ova knjiga je prvi put objavljena 2015. I sad je dočekala svoj novi život. Sam opis mi ne govori mnogo, no možda će vama biti jasnije. Evo šta kaže izdavač:

„Mogli bismo da kažemo da je u pitanju drama sa elementima akcije, naučna fantastika sa primesama horora, ljubavna priča ili priča o odrastanju, ali ništa od ponuđenog ne bi zaista bilo tačno. Možemo da kažemo da je pred vama priča o postapokaliptičnom Seulu, nerazdvojivosti čoveka i mašina, priča o odrastanju na predivnim pejzažima francuske Provanse, možemo da vam kažemo da je ovo roman o najbolje čuvanoj tajni civilizacije ili pak o bratskoj ljubavi, porodičnim vrednostima, možemo vam reći da je ovo Knjiga o heroju ili herojima, strahovima, genetskom inženjeringu, prokletstvu porodičnog nasleđa, o ronjenju na dah, priča o tinejdžerskoj ljubavi, saga o mističnoj mašini Alkubijer drajv, tajnovitim ljiljanima ili o pravljenju najboljeg crvenog vina na svetu. Možemo vam reći da je ovo priča o Staroj kući, budućnosti i prošlosti, priča o poslednjem vrelom letu i beskonačnoj kiši, o lutanjima Varvara i velikim Zidinama. Ipak, šta god vam budemo rekli u ovim kratkim redovima, na zadnjim koricama, biće laž. Ovo nije roman o tome.“

Čini se da je ovo roman o svemu.

Izdavač – Portalibris

 

Ostajte mi zdravi, debeli i pravi, čitajte, pišite. U teškim vremenima, setite se samo najvažnijeg – BEZ PANIKE!