Čitaonica, februar 2019. strana izdanja

Srdačan pozdrav, svim autostoperima širom beskrajnog univerzuma. Ili možda ima kraj? Šta li je onda posle toga? Ne znam koji je odgovor na ta pitanja, osim ako nije 42. Nadam se da čitate neku zanimljivu knjigu? Prošle godine sam prestao da se mučim i da čitam knjige na silu. One koje me ne “kupe” do pedesete strane, ostavljam bez griže savesti. Trenutno čitam Hronike Ambera (knjigu šest), BG priče i Besnilo.
Gledam ove inostrane liste novih knjiga. Zanimljivo je da se tamo svakog meseca pojavi onoliko novih naslova i od toga uvek ima nekoliko vrlo zanimljivih. Razmišljam koliko tek ima knjiga za koje bi najveći broj čitatelja rekao da ne vrede papira na kom su odštampane. Ljuta konkurencija. Još je naša scena i dobra, kad se sve uzme u obzir. Mada…
Signaliziraju mi iz režije da je dosta mog filozofiranja i da se držim zadate teme. Dobro, hajde da ipak radim ono za šta sam plaćen. Kad kažem plaćen, onda mislim na raspodelu gde je svaki milioniti dinar moj.

Black Leopard, Red Wolf - Marlon JamesCrni leopard, crveni vuk – Marlon Džejms (Black Leopard, Red Wolf – Marlon James)

Ovo je knjiga koja će samo zbog najave biti ogroman hit ili će biti sahranjena u središte zemlje. Najavljena je kao “afrička Igra prestola.” Kako vam se čini, da li bi vas ovo odbilo ili privuklo? Crni leopard je plaćenik, koji ima sposobnost da se preobrati u opaku zver iz roda mačaka. Tu je i Crveni vuk, poznatiji pod nadimkom Tragač, koji ima izuzetno čulo mirisa. Nekad sarađuje sa Crnim leopardom, a nekada radi sam. Sad pokušava da pronađe otetog dečaka. Put će ga voditi uzduž i popreko kroz Afriku, kroz detaljno pisan svet satkan od brutalnog nasilja, međuplemenske politike(koja obiluje brojnim spletkama), crne magije, divova i neljudskih entiteta do bizona koji razume ljudski govor.

Ne može te spasiti tvoj omiljeni bend – Skoto Mur (Your Favorite Band Cannot Save Your Favorite Band Cannot Save You – Scotto MooreYou – Scotto Moore)

Predstavljam vam priču o blogeru(da i mi blogeri budemo priznati), koji otkriva nepoznatu muziku i biva potpuno opčinjen istom. U stanju je da sate proede u tom stanju, Predivno Kajanje, bend koji je glavni krivac za pomenute pesme,planira da objavi novu numeru svakih deset dana. Pošto svaka pesam emituje neku vrstu subliminarne poruke, moguće su brojne nezgodacije. Kad se bloger pridruži bendu na turneji(valjda neće postati grupi) i upoznaje misterioznu pevačicu Ajri Mekferson, otkriće mračnu tajnu koja se krije iza muzike.

Early Riser - Jasper FfordeRano buđenje – Džasper Ford (Early Riser – Jasper Fforde)

Krećem sa alterantivnom budućnošću Velike Britanije. Kompletno stanovništo je u hibernacijskom snu, zbog hladnih zimskih meseci. Nezgodana stvar je što nema garancije da ćete se nakon četiri meseca sna probuditi. Dobro, oni imućniji mogu da plate bolje lekove, da ne kažem droze, koje će ih sprovesti bezbednije do kraja hibernacije. Za razliku od sirotinje raje, koja bi se često zavela kao US – Umro u Snu. Nisu ni budući Britanci baš preveliki mrzitelji naroda, te su osnovali Zimski konzulat, koji se trudi da maksimalno smanji broj umrlih. Čarli Vorting se upravo zaposlio kao pripravnik u redovima Čuvara. Odmah mu je zapao nezgodan zadatak (kako drugačije?), da istraži san koji ubija spavače. U početku je sumnjičav prema celoj zamisli, ali kako vreme prolazi (a i počnu da ga posećuju snovi), sve više prihvata ideju o snu ubici.

Gde živi zaborav – T. Frohok (Where Oblivion Lives – T. Frohock)Where Oblivion Lives – T. Frohock

Ako volite priče o anđelima i demonima, onda je ovo knjiga za vas. Čini se da je gore pomenuti autor, napisao čitav serijal knjiga na ovu temu. Radnja je smeštena u alternativnu 1932.godinu. U sedištu svega su Španija i Nemačka, gde se i anđeli demoni pripremaju za opaki bratoublački rat, koji bi mogao ozbiljno da ugrozi čovekovo postojanje. Los Nefilim su posebna vrsta, mogu ili da pevaju kao anđeli ili da čuju kao demoni. Njihov zadatak je da nadgledaju konflikt i da spreče katastrofu (nešto kao Plavi šlemovi, koliko vidim). Dijego je poseban, čak i među Nefilima, jer je začet u vezi anđela i demona (da ne ulazim sad u rodne podele) te istovremno može i da čuje i da peva. Proganja ga zvuk njegovog izgubljenog Stradivarijusa. Prelazi Rajnu u potrazi sa za instrumentom, koji ga dira u tanke žice. Istovremeno sa svojim savezniciam biva svestan stravične izdaje, koja bi mogla dovesti do kraja Los Nefilima, ali i samog sveta.

The Rising – Mira GrantUspon – Mira Grant (The Rising – Mira Grant)

Mira Grant, ili Šena Megvajer kako joj je ime po rođenju, napisala je roman o zombijima. Ko ne voli horde maloumnika bez mozga čiji je jedini cilj uništenje mislećih? Hm, što li mi je poznat ovakav zaplet? Na vrh mi jezika savremno društvo ili tako nešto. U ovom izdanju su, zapravo, objedinjena sva tri dela njene trilogije. Otkriven je lek za rak, ali je mutirani virus gripa od mnogh ljudi napravio zombije i na taj način promenio odnos moći na planeti. Radi očuvanja, zdravi moraju da žive u ogađenim i sigurnim područjima. Novinar koji prati predsednički kampanju republikanskog senatora sumnja u zaveru. Izgleda kao da se horde nemrtvih koriste za manipulaciji javnim mnenjem.

Slomljene zvezde: Savremena kineska naučna fantastika – uredio i preveo Ken LijuBroken Stars Contemproary Chinese Science Fiction in Translation, dited and translated by Ken Liu (Broken Stars: Contemproary Chinese Science Fiction in Translation, dited and translated by Ken Liu)

Istok je i dalje nama sa zapadnih strana poprilična misterija. To je, naravno, šteta, jer je istočnjačka fantazija veoma bogata. Kad pomislim na stvarno jezive horor filmove, prvo mi padne na pamet Azija. Zato bi bilo zanimljivo pročitati ovu zbirku i upoznati se sa savremenim kineskim fantastičarima. Neki od njih su poznati široj javnosti kao dobitnici nagrade Hugo. Ubeđen sam da će ova knjiga svojim čitaocima pružiti vrhunski užitak.

Toliko od mene, za sada. Šaljem vam pozdrave do sledeće Čitaonice. Možda ste primetili da smo okruženi raznoraznim previranjima. Koliko god delovalo strašno, samo se držite našeg starog motoa – BEZ PANIKE.

Izvor