Čitaonica, februar 2019.

Nešo o novim izdanjima na domaćem tržištu

Pozdrav svima, dragi moji erotomani. Uh, izvinjavam se, pogrešna najava. Nešto su mi odlutale misli, pa sam se zaneo. Pozdravljam vas u svakom slučaju. Čitate li štogod zanimljivo? Slobodno podelite sa vama najdražom redakcijom AVKF vaše književne favorite.

Pogledajmo šta nam za najkraći mesec u godini pripremaju domaći izdavači.

tama i osveta - Andrea BaskinTama i osveta – Andrea Baskin

Omamljujući zov avanture. Silazak u drevne katakombe, u lavirint zamki pred ekspedicijom arheologa, a u tami… Klepet krila slepoga miša i šaptaji stare, zloglasne kletve.

Nekada čovek na cilju ne pronađe ono što je želeo, a neki nakon pada ostanu u tami, večito žedni, pod pokrovom besmrtnosti.

Hoće li Aleks, glavna protagonistkinja ove priče, zaigrati igru po nitima Lutkara, ili će ih sama izatkati i time odrediti svoju i sudbinu onih koji nemaju odraz u ogledalu?

Besmrtnost… Večita tema, videćemo kako se ova knjiga izborila sa istom, da li će ostati upamćena ili će je prekriti zaborav.

Izdavač – Otvorena knjiga

Srce lutke – Boban Trifunovićsrce lutke

U Beogradu, prestonici Kraljevine Jugoslavije, između Prvog i Drugog svetskog rata, pojedinci se, iz pripovetke u pripovetku, susreću sa stravom van svakog poimanja – sa preobražajima, prizivanjem duhova, oživljavanjem mrtvih, sa srpskim mitskim bićima, drevnim obredima, tajanstvenim kultovima, zaboravljenim paganskim božanstvima, zabranjenim knjigama…

U pripovetkama Bobana Trifunovića svakodnevica, stvarnost za koju se svi čvrsto drže – kao što se dete, uplašeno, drži za suknju svoje majke – počinje da popušta pred našim očima, jer ništa nije onako kako izgleda. U svakoj pripoveci, strava je prisutna u svakom kutku našeg sveta, ali to je tek nagovešteno; užasi se naziru, a oni koji se sa njima susretnu, nisu sigurni šta vide, čuju ili dodiruju, jer to je sasvim u suprotnosti sa logikom, sa zdravim razumom.

Ovo se čini kao zbirka koju treba pročitati. Danas jednostavno nema dovoljno strašnih priča, a pri tome ne mislim na dnevne novine…

Izdavač – Otvorena knjiga

cvece za aldzernona - danijel kizCveće za Aldžernona – Danijel Kiz

Vreme je za klasike fantastike. Čarli Gordon će uskoro krenuti na putovanje bez presedana. Rođen sa neobično niskim koeficijentom inteligencije, izabran je kao savršen kandidat za eksperimentalni hirurški zahvat, pomoću koga će – nadaju se naučnici – njegova inteligencija značajno da poraste – što je već uspešno testirano na laboratorijskom mišu po imenu Aldžernon.

Operacija je naizgled uspešna i Čarlijeva inteligencija raste toliko da on brzo prevazilazi doktore koji su izazvali njegov preobražaj. Izgleda da je eksperiment izuzetno naučno dostignuće, sve dok Aldžernon iznenada ne počne čudno da se ponaša. Hoće li se nešto slično desiti i Čarliju?

Izdavač – Laguna

Mort – Teri Pračetmort - teri pracet

Mort. Šta reći, a da vam ne zasija suza u oku? Odlično je što je Laguna odlučila da doštampa Pračetove starije naslove. Cene na prodajnim sajtovima su već postale neprihvatljivo skupe. Razumem zakon ponude i potražnje, ali opet.

Roman o Disksvetu.

Smrt dolazi po svakog od nas. Kada dođe po Morta, ponudiće mu posao.

Pošto je dobio uveravanja da nije neophodno da bude mrtav, Mort prihvata. Medutim, uskoro će otkriti da romantične čežnje ne idu uz odgovornosti koje nosi šegrtovanje kod Smrti.

Garantujem odličnu zabavu sa ovim naslovom.

Izdavač – Laguna

 

Toliko od mene za ovo javljanje. Odjavljujem se. Studio. Eh, da, zaboravih da vas podsetim, samo BEZ PANIKE.