Čitaonica, januar 2019. strana izdanja

Nešo donosi pregled novih stranih izdanja za januar.

Srdačan pozdrav dragi naši stoperi. Imate li sreće prilikom stopiranja ili ste nepovratno zaglavljeni po različitim zabitima međugalaktičkog prostora? Samo pazite sa kim se vozite. Možete da naiđete na rase,gde je gubitak časti najmanji problem koji može da vas snađe. Možda bih mogao u nekom trenutku da otkucam neki praktičan savet za međugalaktičke stopere. Vraćam se knjigama. Kao što vam je poznato, u „razvijenom“ delu naše civilizacije, svakog meseca se objavi desetine knjiga iz našeg omiljenog žanra. Pošto ne mogu da vam ih predstavim sve(a i realno me mrzi), probrao sam samo najinteresantnije naslove. Naravno, ne mora da znači da su sve te knjige dobre. Mada, kako definisati dobro?  U pitanju je samo moj subjektivni sud i kao takav nikoga ne obavezuje.

Eyal The lost puzzlerIzgubljeni šifrant – Ijal Kles (The Lost Puzzler – Eyal Kless)

Nije loše kada ste svetski poznati violinista klasičar i onda odlučite da objavite knjigu. Isto i kod nas rade javne ličnosti. Dobro, jeste da su to neke voditeljke, pevačice, čiji se domet popularnosti završava na Horgošu i Kelebiji, ali dobro sad. Dakle, Ijal je poznati violinista i napisao  je knjigu.

Priča je smeštena u zbrkani post-apokaliptični svet nastao sto godina nakon katastrofe, poznate pod imenom – Katastrofa. Čovečanstvo polako uspeva da se oporavi, ali se razvija u više pravaca. Imamo Divlje, oni su se vratili primitivnim verovanjima. Drugi pokušavaju da  obnove staru tehnološku slavu. U samom centru nekadašnjeg Tarkanskog carstva, u Gradu Tornjeva, stoluje Gilda Istoričara. Preživeli traže izgubljenu Tarkansku tehnologiju. Svaku grupu predvodi Šifrant, koji je specijalizovan za razbijanje digitialnih brava, koje čuvaju zaboravljena blaga. Rafik, Šifrant koga su svi označili kao ukletog, nestaje dok je predvodio ekspediciju kroz brojne zamke u gradu. Deceniju kasnije, Gilda odlučuje da potraži Rafika. Čini se da je on ključ za bnovu Tarkanškog carstva i budućnosti čovečanstva. Da bi došli do Rafika, moraju da nađu put kroz zamke, čudovišta i zagonetke.

Gvozdeni zakonik – Dejvid Mek (The Iron Codex – David Mack)The Iron Codex - David Mack

Kejd Martin je ovenčani heroj Drugog svetskog rata. Borio se svim silama protiv fašizma, ali ne puškama i bombama, već magijom.  Godinama kasnije, njegovi šefovi iz MI6 (ogranak britanske tajne službe koja se uglavnom  bavi problemima van Britanije – op.aut.)su zabrinuti zbog Martinovih čestih i neobjašnjivih nestanaka. Istovremeno, Anja Kernova, lovi odbegle naciste po Južnoj Americi (a gde drugde?) koristeći  Gvozdeni zakonik, knjigu ogromnih magičnih moći. Postoje i druge sile koje žele da Anju liše bremena brige, te bi da joj otmu Zakonik. Neki misle da bi uz pomoć rukopisa i magije sadržane u njemu, mogli da pretvore SAD u fašističku državu. Nemojte da se smejete, možda oni jesu ovakvi ili onakvi, ali nsiu baš fašisti (bar ne na svojoj teritoriji). Anja mora da beži i da spašava i sebe i Zakonik. Put joj se sa Martinom ukršta na koralnom ostrvu Bikini, gde je planirano da započnu nuklearne probe. Eto, ostrvce koje je zatrovano radijacijom, dalo je ime za jedna predivan odevni predmet. Hm, sad kad razmislim o vezi, sve mi se otvara pred očima.

Marked - s. Andrew SwanObeleženi – S. Endju Svon (Marked – S. Andrew Swann)

Detektiv Dana Rohan (khm, khm) je policijac sa skoro savršenim procentom hapšenja, ali i sa tajnom koju vešto krije. Ne seća se kako je, tokom traumatičnog detinjstva, zaradila neobičan beleg na leđima. On joj omogućava da putuje kroz vreme i alternativne realnosti, te Dana može u “realnom vremenu” da vidi zločine koje istražuje. Normalno, ne možete imati takvu moć, a ne platiti cenu za nju. Jedne noći, Dani prilazi beskućnik, koji je upozorava da dolaze Senke. Odmah potom, brutalno ga ubija oklopljeno čudovište. Naša heroina mora da beži kroz bizarne avanture u brojnim realnostima, sve vreme čuvajući se od opasnih Senki. Tokom bežanja, anići će i an svoje izuzetno nasilne rođake. Kako vreme prolazi, biće joj jasnije njeno poreklo i zašto svi žele da je ubiju.

 

The Wolf in the Whale - Jordanna Max Brodsky

Vuk unutar kita – Džordana Meks Brodski (The Wolf in the Whale – Jordanna Max Brodsky)

Omat je Inuit, moćni angakunq ili šaman, koji može da priča sa životinjama i čak i da preuzme njihov oblik. On je takođe i uiluaqtaq, osoba koja nije ni muško ni žensko. Njegova porodica je n arubu izumiranja. Što zbog nesreće koja je pleme ostavila bez lovaca, što zbog toga što se godinama ne rađaju deca. Eee, da su imali slogan – Dosta reči, nek’ zakmeči… Čak ni Omatova moće neće moći još dugo da odlože neumitni kraj plemena. Pojava novog plemena je bila odličan razlog za slavlje. Ali pridošlice ne prihvaataju Omata takvog kakav je, već insistiraju da živi kao žena. To dovodi do značajnih rascepa u plemenu, koji još više smanjuju šansu za njegov opstanak

The Smoke - Simon IngsDim – Sajmon Ings (The Smoke – Simon Ings)

Za kraj, evo još jedne knjige o alternativnoj budućnosti. Iako to nije uobičajeno, ovaj roman je napisan u drugom licu. Tačka razmimoilaženja sa našom realnošću je otkrivanje biofotonskog zraka u dvadesetom veku. To otkriće je podelilo ljudsku rasu na tri podvrste i dovelo do učestalih medicinskih čuda(koja samim tim više i nisu čuda). Nakon što je raskinuo sa Fel, ćerkom vođe grupe odgovornom za mnoge medicinske probojae i pomake,  Sjuart  se vraća u Jorkšir. Tamo se  prave delovi za letelicu koja treba da se otisne put Jupitera. Radovima rukovodi grupa odgvora za mnoge medicinske proboja i pomake.  Međutim, Stjuart ne može bez Fel, ali ni bez Londona (trenutno poznatog pod imenom Dim)

Dovoljno je od mene za ovaj put. Slobodno se javite sa vašom pohvalom, komentarom, primedbom, dobrovoljnim prilogom. Pažljivo stopirajte i ma šta da se dešava, uvek se setite osnovnog zakona svemira – BEZ PANIKE.

Izvor