Čitaonica, januar 2019.

Nešo nam donosi nova izdanja za januar 2019.

 Ne znam kakve su vam bile želje za 2019. Ali ako je neko poželo da mi vidi leđa, žao mi je. Imam odlične veze kod Deda Mraza, tako da vam džabe sva psima i peticije. Pošto sam ipak plemeniti čovek širokih shvatanja, poželeću vam sve najlepše u ovoj godini. Pre svega, želim vam mnogo više vremena za vaša mala/velika zadovoljstva, za drage ljude/životinje/biljke, ukratko živa bića, za dobre knjige i za sve ono što vas čini srećnim. Materijalno će već doći (ili neće). Naravno, uživajte sa porodicama i prijateljima i tokom  Božića, koji treba da je danas, ako je ovaj tekst objavljen kada je planirano. E sad, ako pripadate nekoj drugoj crkvi ili uopšte niste verski tip, onda opet uživajte. Kad smo već u rubrici – Pozdravi, želje i čestitke, kačim vam jednu prigodnu pesmu.

 https://www.youtube.com/watch?v=qTx-sdR6Yzk

crno krilo - ed makdonaldCrno krilo – Ed Mekdonalad

Za početak, prva knjiga serijala Vranino obeležje.

Kapetan Galharou se pomirio s tim da će do kraja života juriti dezertere, izbegavati stvorenja koja vrebaju u Jadu, slušati tužno zavijanje rascepljenog neba i pijančiti dok se ne obeznani. Kad čovek bolje razmisli, to i nije tako loše. Na njegovu žalost, uvek postoji neko „ali“. Galaharou na ruci nosi tetovažu vrane, koja oživljava i šalje ga na opasan zadatak. Šteta što zadaci nikad nisu neka opuštencija, šega, šala. Uvek mora biti u pitanju nega gadna pogibelj. Jedna Tkalja fozgenske svetlosti otkrila je nedoslednosti u Redu eterskih inženjera zbog kojih je budućnost Dometa ugrožena. Samo ona može da protumači drevne formule što kriju tajnu jedinog oružja koje može uništiti Duboke kraljeve. Dodžarsko kraljevstvo se ponovo diglo na noge i horde osakaćenih ratnika spremaju napad na valengradske zidine…

Izdavač – Laguna

Probuđene furije – Ričard MorganProbuđene furije - Ričard Morgan

Sad treba da se čuje ta-na-na-na. Jeste li čuli? Šta ste čuli? Zvuk? Koji zvuk? Svašta, ljudima se pričinjavaju zvukovi i glasovi i još se hvale time. Poslednja osoba koja je na taj način napravila karijeru, bila je Jovanka Orleanka.

U svakom slučaju, predstavljam vam pravu poslasticu. Vratio nam se Takeš Kovač. Da budem iskren,  čitao sam samo „Slomljene anđele“, nisam čitao „Digitalni ugljenik“, niti sam gledao seriju. Uprkos tome sam i više nego zadovoljan Takešijem.

Nakon što je odigrao još jednu rolu u izuzetno uzbudljivom životu, ranjeni, okrvavljeni Kovač odmarao se u jednoj kafani na Novom Hokaidu. Jedan kavaljerski kihotovski čin bio je dovoljan da se Kovač uvali u duboke nevolje u društvu žene sa dva imena, mnogim moćima i eksplozivnom prošlošću. Žene su problem ili uzrok problema u najvećem broju slučajeva, koliko mogu da primetim.

Dama u opasnosti je niko drugi do zloglasna Kvelkrist Falkoner, u paru pretvoreni simbol slobode, koja je odavno nestala sa Harlanovog Sveta. Kovač može da izađe na kraj sa ludilom veštačke inteligencije. Može i da odigra svoju ulogu u borbi protiv podivljalih biomašina, da traga za tri veka starim nestalim sistemom naoružanja, i da živi u krvnoj zavadi sa jakuzama, pa čak i sa izdajom ljudi kojima je nekada verovao. Ali kada mu njegov odnos sa „Falkonerkom“ donese neprijatelja specijalno stvorenog da ga uništi, on zna da je došlo vreme da se uplaši.

Na kraju krajeva, lik koga šalju da ga ubije je on sam: ali mlađi, jači i prispeo pravo iz pakla.

Izdavač – Laguna

Obojica na kraju umiru - Adam SilveraObojica na kraju umiru – Adam Silvera

Znate kako ono kažu – “Ne možeš birati porodicu, ali možeš prijatelje”.

Petog septembra, malo nakon ponoći, Mateo Torez i Rufus Emeterio primaju poziv iz Agencije za objavu smrti, u kojem im saopštavaju loše vesti: to je dan njihove smrti.

Mateo i Rufus se uopšte ne poznaju, ali iz različitih razloga žele da steknu novog prijatelja na svoj Poslednji dan. Dobra vest: Postoji aplikacija, koja se zove Poslednji prijatelj, koja baš za to i služi. Preko te aplikacije, Rufus i Mateo se upoznaju i kreću u poslednju, veliku avanturu – da prožive ceo život za samo jedan dan.

Izdavač – Vulkan

 

Knjiga praha 1 / Divlja lepotica – Filip PulmanFilip Pulman - Knjiga praha - Divlja lepotica

Treba li uopšte trošiti reči za najavu ovog pisca? Pretpostavljam da vaše odmahivanje glavom znači da ne moram da davim. Eto, ko je sada lud? Vi čujete glasove, ja vidim vaše odmahivanje glavom. Sve više ima ludaka na slobodi. Užas…

Vraćamo se u svet Severne svetlosti, saznajte više o Lajrinom poreklu, upoznajte novog junaka koji igra ključnu ulogu u Lajrinom spasavanju i otkrijte nešto više o neuhvatljivoj materiji poznatoj kao Prah.

Malkom Polsted je dečak koji zapaža sve, ali sam je gotovo neprimetan. Zbog toga je možda neizbežno da postane špijun…

Njegovi roditelji vode krčmu nazvanu Pastrmka na obali reke Temze, kroz čija vrata prolazi čitav Oksford. Malkom i njegov daimon Asta često čuju vesti i glasine, pa i povremene skandale, ali tokom neprekidne zimske kiše Malkom saznaje za nešto novo: za zaveru.

Malkom pronalazi tajnu poruku s pitanjima o opasnoj materiji zvanoj Prah – a špijunka kojoj je poruka bila namenjena pronalazi njega.

Ona ga moli da drži oči otvorene i Malkom svuda počinje da viđa sumnjive osobe: lorda Asrijela, istraživača koji je očigledno u bekstvu, agente Magisterijuma, Cingarina po imenu Koram koji mu donosi upozorenja i prelepu ženu čiji je daimon zli majmun. Svi oni ga pitaju jedno isto: za devojčicu, za bebu po imenu Lajra.

Čini se da Lajra poput magneta privlači čudne ljude. Ali Malkom pristaje da se suoči sa svim opasnostima ne bi li je bezbedno sproveo kroz oluju.

Izdavač – Vulkan

Atilini Blago - Milan VidojevićAtilino Blago – Milan Vidojević

Ovo je prvi roman „Tračke trilogije“ pod naslovom „Atilino blago“ U njemu ćete upoznati glavne likove ove sage i njihov trnovit put do pronalaska „Kamena mudrosti“ koji čuva zmaj na planini Rtanj.

U trilogiji će po prvi put biti ispričan nepoznati deo srpske istorije petog veka naše ere, koja je i temelj istorije Evrope. Stvarna i mistična istorija Srba i njihove postojbine, Balkana, odvijaće se pred vašim očima na dosad neviđen način.

Hm, moglo bi biti zanimljivo.

Dosta od mene za ovaj put. Slobodno se vratite pečenim prasićima i ruskoj salati. Ako slučajno preterate sa hranom, samo se setite osnovnog zakona univerzuma – BEZ PANIKE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *