Čitaonica, jun 2019

Hej, putnici…

Na pragu smo novog meseca. Bliži se leto i ta činjenica postojanje čini znatno lakšim…

Pošto je ponuda novih naslova vrlo mršava, predstaviću vam i knjige koje su domaći autori objalvjivali u vremenu koje je prošlo, ali nisu imali promociju u Čitaonici.

Počinjem sa novitetima.

Aleksandar Gubaš - GajbaAleksandar Gubaš – Gajba

Gajba je stambena konstrukcija veličine milionskog grada, izgrađena u donjem toku reke Morave da udomi reke migranata. Jan je tinejdžer koji živi u Gajbi i upravo mu je počeo letnji raspust 2053. godine. Ovo leto će, s najboljim drugom robotom, posvetiti istraživanju klubova i tajnih udruženja iz dubina Gajbe. Pored toga, pokušaće da shvati koja biološka devojka ga zapravo interesuje i šta se desilo s njegovom majkom, koja je nestala u Africi istražujući švercere čokolade. Ovog burnog leta Jan će se zateći usred žestokog obračuna evropskih i azijskih bandi na Krovu Gajbe, a otkriće i genetski modifikovane životinje u njenim podzemnim tunelima. Ko ne bi voleo takvo leto, pa makar i klimatski promenjeno!

Izdavač – Književna radionica Rašić

Moć i nemoć fantastike – Kornelija Kuvač-LevačićKornelija Kuvač-Levačić Moć i nemoć fantastike

U ovoj knjizi se istražuje kako doći do novih spoznaja o samoj naravi fantastičnog, o njegovoj povezanosti s mitskim, te o razlozima veće ili manje aktuelnosti fantastike u gotovo svim razdobljima hrvatske književnosti. Nastoji otkriti koje mitske strukture imaju najsnažniju moć delovanja na čitatoca i kakva je njihova funkcija u oblikovanju fantastičnoga diskursa.

Izdavač – Književni krug

sudbinas trijelca - Nataša VajićSudbina strijelca – Nataša Vajić

Anita Kozarski je sve, samo ne obična tinejdžerka sa farme. Odrastajući u jednom malom bosanskom selu nadomak grada zajedno sa svojom porodicom, par duhova i jednim glupim mišem, od malih nogu se bori sa opstankom na granici realnosti i fantazije. Jer, kako ostati normalan ako vam cio život pune glavu sa tom famoznom sudbinom strijelca? No, sve se mijenja na njen osamnaesti rođendan kada shvati da sa svojim moćima zaista može da spasi porodicu koju već decenijama progoni opaki demon iz podzemlja. U pomoć joj neočekivano pritiču i stvorenja šume, ali i neki mračni likovi, uz koje uči da život nije podeljen na samo dvije boje – crnu i belu. Na putu da osveti porodičnu tragediju iz prošlosti nailazi na raznovrsnu paletu zanimljivih likova i zatiče se u mnogim neobičnim situacijama širom Evrope. Kroz kontraste stvarnih i natprirodnih magičnih motiva koji odišu simbolizmom svakog arhetipskog lika inspirisanog mitologijom i narodnim predanjima proizilaze univerzalne poruke jednog odrastanja i sukoba sa imaginarnim.

Izdavač – Nova poetika

Ekallim – Mauro Lacović61923845_2683189868377497_1794346669509181440_n

Zagonetni lik, kojeg upoznajemo samo kao Putnika, pripoveda nam o svom neobičnom putovanju na kom je susreo groficu iz 19. veka, inkvizitora, alkemičara, farmaceuta iz budućnosti,  bogataša i mnoge druge likove.  Svi su oni zarobljeni na mestima na kojima ih je zatekao, nalazeći se u svojevrsnom čistilištu. Da bi napustili to mesto moraju naučiti važnu lekciju koja ih je i dovela tamo. Kroz razgovore i pričanje priča umesto izravnih odgovora Putnik im nastoji pomoći s lekcijama koje trebaju svladati, no jesu li svi spremni na promene?

Dina-1-75249Dina 1 – Frenk Herbert

Prvi put sam se sa Dinom susreo preko fima  koji mi je bio malo dobar malo loš(ipak sam bo klinac). Možda bi ovo izdanje moglo da biude razlog da pročtam serijal…

Melanž, ili začin, najvrednija je i najređa supstanca u vaseljeni. Droga čije se posledice kreću u rasponu od produžetka životnog veka do trenutačnog putovanja međuzvezdanim prostranstvom može se naći samo na jednoj planeti: na negostoljubivom pustinjskom svetu Arakisu, poznatijem kao Dina.

Vojvodu Leta Atreida, vođu jedne od plemićkih porodica intergalaktičkog carstva, nadigrao je baron Vladimir Harkonen, njegov dugogodišnji neprijatelj, i naterao ga da preuzme upravu nad Arakisom iako zna da ga tamo čeka smrtonosna zamka. Kad pređe na Dinu, porodica Atreida moraće da se uhvati ukoštac s političkim, vojnim, verskim, ekološkim, tehnološkim i emocionalnim implikacijama života na planeti na kojoj kap vode vredi čitavo bogatstvo, dok se sile carstva glože oko kontrole nad Arakisom. Ko kontroliše Arakis, kontroliše začin. A ko kontroliše začin, kontroliše celu vaseljenu.

Izdavač – Čarobna knjiga

Na krilima vetra – Tui. T SaderlandNa kirlima vatre Tui T. Saderland

Od tri kraljice što plamenom sve pale, jednoj je sudba svetla, dve su propale.

Jedna će svaku svoju zlobu da zatre pa će poleteti na krilima vatre.

Avanture obećane zmajčadi se nastavljaju.

Cunami, zajedno sa Glinenim, Glorijom, Zezdanom i Sunčicom, napokon odlazi u Morsko kraljevstvo, mesto gde je trebalo da odraste. Međutim, ništa ne izgleda kao u Izgubljenoj princezi, Cunaminoj omiljenoj priči – u moru se iza svakog grebena krije poneka tajna. Njeno pravo na nasledstvo prestola dovedeno je u pitanje, a obećani zmajići u opasnosti su većoj nego ikad pre.

Izdavač – Vulkan

Ljudći dragi, nadam se da vam se dopada ova junska čitaonica. Ako vam se nije svidela šta da vam kažem, osim – Ko vam šmirgla uši