Čitaonica maj 2019. – Strana izdanja

Pozdrav ljudovi…

Da li ste se umotali u ćebad i čekate da prođe ova prolećna zima, pa da život može da se vrati u uobičajene tokove?

Danas je Svetski dan pčela… Kažu da se njihov broj smanjuje iz dana u dan. To nikako neće valjati. Nema pčela, nema ni nas… Dok čekamo sveopšti pomor životinja i ljudi, možemo da prekratimo vreme čitajući knjige. Zbog nekih ćete poželeti da ta kataklizma stigne što kasnije, a zbog drugih, da bude što pre. Pošto imam naređenje da ne  gušim ljude više nego što je neophodno, počinjem sa najvama. Ta-na-naaaa

W.M.Akers - WestsideV.M.Ejkers – Zapadna strana (W. M. Akers – Westside)

U godini smo 1920. Na Menhetnu se nalazi opaki zid, koji deli ostrvo na dva dela. Istočna strana, gde još uvek opstaju normalni zakoni i Zapadna strana, koju je opustošila magija i u kojoj živi sam talog društva – krimosi, pijanci i umetnici (pa kako i zašto su umetnici – talog društva???). Gilda Kar živi na Zapadnoj strani, gde radi kao istražitelj. Obično ima komplikovane i misteriozne slučajeve, npr. Potraga za izgubljenom rukavicom. Međutim, njen novi slučaj će biti nešto posebno. Biće uvučena u rat koji vode suprostavljene kriminalne grupe. Istovremeno, imaće prilike da se ponovo poveže sa ocem, koji je nestao pre mnogo godina.  Takođe, saznaće i razlog zašto je Zapadna strana u haosu. Međutim, veliko je pitanje da li je Ker spremna za takvu odgovornost (uz veliku moć ide i velika odgovornost, rekoše u jednom stripu) i da li ima snage, hrabrosti, volje da istraži obe misterije.

Putovanje od milion kilometara – Rudi Raker (Million Mile Road Trip, by Rudy Milion Mile road trip - Rudy RuckerRucker)

Čovek je napisao preko dvadeset romana i sad je došao trenutak za još jedan. Svaka čast piscima koji izbacuju knjige kao na traci.

Zoi Snap završava srednju školu i svet odraslih se približava ogromnom brzinom. Zato je ćapila za ruku svog dragana, Vilija Antverpena, sufera, i krenula na put u vozilu poetskog imena Ljubičasti kit. Tokom putešestvija slučajno otvara međudimenzionalni portal kroz koji prolaze vanzemljanci. Pridošlice odvode zaljubljeni par u njihov svet gde dvoje mladih saznaju da se priprema invazija na ovu našu manje-više predivnu planetu. Pored toga što žele da nas napadnu, žele da nam oduzmu i našu samosvesnost, koja je omiljena hrana vanzemljanaca iz druge dimenzije. Zoi, koja još uvek nije diplomirala i Vili, koji je tresnuo matiš, su jedina nada čovečanstva. Hm, ne znam da li smo u dobrim rukama.

Mythic Journeys, Retold Myths and Legends - Paula GuranMitološka putovanja: mitovi i legende u novom ruhu – urednik Paula Guran (Mythic Journeys: Retold Myths and Legends, edited by Paula Guran)

Uzmite neke stare grčke mitove i kažite nekima od najvećih pisaca današnjice da se malo poigraju sa njima. Jasno je da će rezultat biti i više nego zadovoljavajući. U knjizi ima dvadest i sedam priča, a neki od autora su Ema i Piter Straub, Nil Gejmen, Rejčel Svirski i mnogi drugi. Obećavajuća zbirka.

 

Duže – Majkl Blumlajn (Longer, by Michael Blumlein)Longer - Michael Blumlein

Kev i Ganđita su naučnici smešteni na svemirsku stanicu Glim jedan. U dubokom svemiru ispituju uticaj nulte gravitacije na novi lek. Oni su u braku proveli više od pedeset godina, i možda će provesti još toliko (šta ti je ljubav…). Ganđita je nedavno išla na drugo „podmlađivanje“. Proces koji ljudima omogućuje povratak u mladost. Porcedura može da se izvede dva puta, dajući svakome priliku da praktično proživi tri života.  Nije to loše, zar ne? Kev se, međutim, premišlja da li da se upusti u svoj treći krug, uznemiren razmišljanjima o tome da li je ispravno što je ljudski vek produžen tri puta. Kada otkriju da je sonda na stanicu donela nešto što bi mogao biti vanzemaljski život, sve postaje još komplikovanije.

Lent - Jo WaltonLent – Džo Valton (Lent, by Jo Walton)

Brat Đirolamo se nada da će uspeti da zaštiti Firnecu od brojnih pretnji u trenutku kad je umro Lorenco Mediči, vladar Firnece. Pretnje su dvojake, fizičke – francuska armija se približava, ali i spiritualne – stižu horde demona koje vidi samo otac Đirolamo. Njegovi pokušaji da spase grad ga samo dovode do optuženičke klupe i optužbe za jeres. Tada Đirolamo otkriva istinu, on je demon, grof Pakla. Osuđen je da do kraja vremena, bez nade u pomilovanje,  ponavlja svoj smrtni život. Međutim, kad je trebao da se ponovo reinkarnira, slučajni magijski uticaj mu vraća pamćenje. To mu daje nadu da možda ipak može da preokrene svoju sudbinu.

 

Iluzija lopova – Kejt Glas (An Illusion of Thieves, by Cate Glass)An Illusion of Thieves - Cate Glass

U zemlji Kosta Drago, upotreba magije je nasjtrože zabranjena, a kad kažem najstrože onda mislim na smrtnu kaznu. Sasvim je razumljivo zašto Romi prikriva svoje magijske sposobnosti. Krije se u liku Kataline, kurtizane Gospodara senki.  Kao Katalina, Romi je inteligenetna, vešta sa mačem, a takođe voli svoj život. Zato je tu brat, Neri,  da joj sve upropasti korišćenjem magije. Romi, naravno, odustaje od svog prvobitnog plana da uživa pod Gspodarem senki, i kreće da spasi brata. Vraća se na sam početak svog puta, u Gušterov zabran, mesto gde je provela detinjstvo. Romi i Neri, moraju da spasu svoje živote, ali i dalje bez upotrebe magije.

 

Toliko od mene. Uživajte u kiši, listajte knjige, slušajte muziku, gledajte filmove ili jednostavno preskočite sve i zgrabite svog partnera i onda…  Hm, nije bitno, samo uživajte. Ako nešto pođe naopako (a uvek pođe), onda samo BEZ PANIKE!

Izvor