Čitaonica, maj 2019.

Pozdrav, dragi putnici iz svih krajeva vaseljene. Preguraste li sve ove silne vezane neradne dane? Blago vama, jer mi, robovi na brodu zvanom AVKF nismo baš videli te lepe, slobodne dane. Dobro, neću da plačem nad nedostatkom socijalne pravde. Ali jednog dana, kad ustane kuka i motika…

Ako niste znali, na današnji dan je markica Crni peni postala važeća, Ajfelova kula je otvorena za posetioce, dogodila se eksplozija cepelina Hindenburg, rodio se Orson Vels, veliki vizionar i autor jednog od najvećeg i najčuvenijeg medijskog paranoisanja.

Pored toga, srećan bio i Đurđevdan onima koji slave. Ako ima neko parče torte viška ili neka praseća/jagnjeća ikebana, slobodno me kontaktirajte da preuzmem.

Što se tiče književnih naslova u ovom broju, biće poprilično tanko. No, šta da se radi, takva nam je sudbina.

Krećemo sa najudarnijom najavom.

Nevidljivi akademici – Teri Pračet

nevidljivi akademici teri pračetKao veliki obožavatelj lika i dela pomenutog pisca, na neviđeno preporučujem još jednu priču iz serijala koji se odvija na Disksvetu. Sad mi pade na pamet – Da li ravnozemljaši čitaju Pračeta i drže njegove knjige kao osnovu svog učenja?

Da se vratim na knjigu. Ovog puta fudbal dolazi u Ank-Morpork. Čarobnjaci sa Nevidljivog univerziteta treba da odigraju meč  i da ga dobiju, ali bez magije.

Velika utakmica na pomolu privlači mladog džabalebaroša veoma nadarenog za šutiranje konzervi, kuvaricu koja mesi odlične pite, tupavu lepoticu koja bi lako mogla postati najbolja manekenka na celom svetu i zagonetnog gospodina Orahka (niko ne zna baš mnogo o gospodinu Orahku, čak ni sam gospodin Orahk, i to ga brine). Što se utakmica više bliži, to se četiri života više prepliću i menjaju se zauvek.

Eto, već mi je smešno, a još uvek nisam pročitao knjigu.

Izdavač – Laguna

Mašine kao ja – Ijan MekjuanMašine kao ja - Ijan Mekjuan

Britanija je izgubila rat na Folklandskim ostrvima, Margaret Tačer se otima s Tonijem Benom za vlast, a Alan Tjuring pravi veliki prodor u oblasti istraživanja veštačke inteligencije. U svetu koji baš i ne nalikuje ovome, dvoje zaljubljenih naći će se na neslućenom, čudovišnom iskušenju.

Radnja romana „Mašine kao ja” odvija se u alternativnom Londonu iz osamdesetih godina prošlog veka. Tridesetdvogodišnji Čarli, koji tumara kroz život i izbegava stalno zaposlenje, zaljubljen je u Mirandu, šarmantnu i inteligentnu studentkinju koja stanuje u stanu iznad njegovog i krije strašnu tajnu. Stekavši izvesnu svotu novca, Čarli kupuje Adama, androida iz prve serije tek usavršenih sintetičkih ljudskih bića. Potom s Mirandom oblikuje Adamovu ličnost. To gotovo savršeno ljudsko stvorenje odlikuje se lepotom, snagom i pameću – i ubrzo se obrazuje ljubavni trougao, čiji će se akteri suočiti s dubokim moralnim nedoumicama.

Izdavač – Čarobna knjiga

Autsajder – Stiven King

Autsajder Stephen KingSad ga vidiš, sad ga ne vidiš.

Nakon ubistva dečaka u gradskom parku, pouzdani očevici jednodušno su ukazali na omiljenog trenera Lige petlića Terija Mejtlanda kao krivca. DNK dokazi i otisci prstiju samo su potvrdili da je ovaj ugledni porodični čovek počinio strašan zločin.

Užasnut brutalnim ubistvom i potresen činjenicom da je Mejtland trenirao i njegovog sina, detektiv Ralf Anderson naređuje da hapšenje osumnjičenog bude javni spektakl. Ali Mejtland ima alibi i drugi svedoci potvrđuju da tog dana nije ni bio u gradu. Anderson i okružni tužilac pretresaju dokaze, a istraga se širi od Ohaja do Teksasa. Pojavljuju se užasavajući odgovori, koji dodatno komplikuju i ubrzavaju Kingovu ionako nepodnošljivo uzbudljivu priču. Teri Mejtland je po opštem mišljenju dobar momak, ali postoji činjenica neporeciva poput gravitacije: čovek ne može istovremeno da bude na dva mesta. Ili možda može?

Pristrasan sam kad je u pitanju Steva Kralj, volim svaku njegovu knjigu.

Izdavač – Vulkan

Besan, Priče za besanu noć – Grupa autoraBesan

Predstavljam vam zbirku, nastalu iz entuzijazma grupe ljudi. Desetak autora je napisalo horor priče i sve su spakovane u jednu knjigu. Autori su: Milan Simic, Igor Ristovski, Vanja Vidović Marija Ilić-Spasić, Boris Mišić, Jovana Knežević, Lazar Vukovic, Natasa Vajic, Eric Johansson, Snežana Kanački. Za neke ste verujem čuli, za druge niste. Čekam nestrpljivo da se pojavi u prodaji, pa da vidim da li su autori opravdali očekivanja.

Izdavač – Slovensko slovo

Toliko od mene za ovaj put. Kao što rekoh, ako imate višak torti ili praseće/jagnjeće ikebane BEZ PANIKE,  samo me kontaktirajte i rešićemo…