Čitaonica, mart 2019.

„Ćao, ja sam Đura. A ovo su Đurine kućne čarolije.“ Niti sam ja Đura, niti su ovo kućne čarolije. Čisto sam hteo da proverim uzrast čitalaca ove rubrike. Ako ste morali da guglate, nemam šta da vam kažem. A ako ste se nasmejali bez provere, imate piće čim otvorimo kafanu na Sirijusu. Predstaviću vam danas nekoliko zanimljivih knjiga. Pretpostavljam da ste već navikli da u ovkiru ove rubrike nailazite na zanimljive naslove.  Neke od njih bih baš želeo da pročitam, biće prilike…

vatra i krv džordž.r.r martinVatra i krv – Džordž R. R. Martin

Koliko me služi pamćenje, ovu smo knjižicu najavljivali u inostranim novitetima. Šteta što je autor zabatalio pisanje onoga što ga je i proslavilo i sad uživa u svojoj popularnosti i ne haje za naše krike. Nadam se, kada postanem bestseler autor, da ću i dalje biti isti zabavan i neposredan lik kao do sada i da neću zaboraviti na moje čitateljstvo.

Radnja same knjige, odvija se nekih tristotine godine pre onoga što smo čitali u serijalu Igra prestola ili bolje rečeno, odgledali u seriji. Serija opet kreće, a verovatno i masovna histerija vezana za celu franšizu. Dobro, i ja jedva čekam završnu sezonu.

Nekoliko vekova pre događaja koji se odigravaju u Igri prestola kuća Targarjena – jedina porodica zmajskih gospodara koja je preživela Propast Valirije – naselila se na Zmajkamenu. Vatra i krv započinje pripovest od legendarnog Egona Osvajača, koji je skovao Gvozdeni presto, a nastavlja se pripovedajući o pokolenjima Targarjena koji su se borili da održe tu znamenitu vladarsku stolicu – sve do izbijanja građanskog rata koji umalo nije zatro celu dinastiju.

Izdavač – Laguna

 

Erik – Teri Pračeterik teri pračet

Divne vesti slede. Dobri ljudi iz Lagune nastavljaju sa ponovnim objavljivanjem romana o Disksvetu. Jedini koji nisu zadovoljni takvim razvojem situacije su preprodavci, koji su pojedine naslove prodavali za sumanute cifre. Naravno, problem nije u njima, već u ljudima kojiu su plaćali. Opet, problema nema, jer je neophodna saglasnost obeju strana, tako da…

Erik je jedini haker demonologije na Disksvetu.

Nažalost, to mu baš i ne ide od ruke.

Sve bi dao da mu se ispune tri želje. Ništa posebno – da bude besmrtan, da vlada svetom, da se najlepša žena na svetu do ludila zaljubi u njega – uobičajene stvari. Ali pošlo mu je za rukom da umesto poslušnog demona prizove Rinsvinda, verovatno najnesposobnijeg čarobnjaka u istoriji, a s njim se pojavio i krajnje neposlušni i neprijateljski nastrojeni oblik putničkog pribora poznat pod imenom Prtljag. Eriku ne gine putovanje kroz prostor i vreme koje će ga naterati da ponovo poželi (io to vatreno) da mu se ispuni još jedna želja – ovog puta da se nikada nije ni rodio.

Izdavač – Laguna

 

Odaja sećanja Holi KejvOdaja sećanja – Holi Kejv

Bliži vam se smrt. Ponuđeno vam je da sačuvate određene uspomene. Koje od njih sačuvati, pitam se, pitam…

Prava smrt je stvar prošlosti. Sad večnost možete provoditi iznova proživljavajući svoje najlepše uspomene – prvi poljubac, zaljubljivanje, rođenje dece – i uživajući u njima.

Izabel je rajski arhitekta i pomaže ljudima na samrti da stvore zagrobni život od svojih uspomena. Uvek treba imati osećaj z abiznis. A što se kaže, nema sigurnijeg posla od smrti. Kad se Izabel zaljubi u Jareka, svog oženjenog klijenta kome se bliži smrt, zna da ne može da ga spase, ali zato može da mu napravi najlepši raj samo za njega.

Ipak, kad Jarekovu ženu pronađu mrtvu, Izobel otkriva mračnu stranu sveta u kome radi i nikome ne može da poveri šta je pronašla…

Izdavač – Vulkan

 

Besmrtni – Ketrin M. ValenteBesmrtni Ketrin M. Valete

Nekada davno, u gradu koji se nekad zvao Sankt Peterburg, potom Petrograd, a onda i Lenjingrad, a zatim, mnogo kasnije, ponovo Sankt Peterburg, nalazila se dugačka uzana kuća u dugačkoj uzanoj ulici. Pokraj dugačkog uzanog prozora, prelepa devojčica Marja čekala je da je ptica uzme za ženu. Kada je ptica prvi put sletela, Marja je imala samo šest godina, a njena sestra Olga se udala. Drugi prosac je došao kada je Marja imala devet godina i odveo je njenu drugu sestru, Tatjanu. Nakon nekog vremena, treći prosac zaprosio je i treću sestru, Anu.

U tom istom gradu kraj mora, u toj istoj kući i istoj ulici, Marja i dalje sedi kraj prozora i čeka. Odavno nije videla nikakav nagoveštaj da će njen prosac doći. Ali kada čuje reči: Košcej Besmrtni dolazi preko brda i gora, na crvenom konju sa mamuzama na čizmama i prstenom u džepu, i zna tvoje ime,

Marja Morevna“, neće joj preostati ništa drugo do da prihvati prosca kog joj je sudbina odredila.

Izdavač – Vulkan

 

Neobičnjaci - Dženifer BelNeobičnjaci – Dženifer Bel

Duboko ispod blještavih ulica Njujorka, nalazi se neobičnjačko trgovište Nubruk. Ajvi i njen brat Seb zaputili su se tamo kako bi pomogli svom prijatelju da pronađe davno izgubljenu sestru. Ali prava avantura tu tek počinje jer oni nisu jedini koji su krenuli u potragu za njom. Ozloglašena Tužbalica ima nove planove koji uključuju ne samo Valijanovu sestru već i veliko neobičnjačko dobro!

Koje neobičnjačko dobro je u pitanju? I hoće li Ajvi, Seb i Valijan uspeti da spreče Tužbalicu da ga pronađe?

Izdavač – Vulkan

 

Šta kažete? Sve u svemu, nije loše, zar ne? Šta se kod vas čita? Teško vam je da pronađete pravu knjigu za sebe, samo BEZ PANIKE, pojaviće se kada se najmanje nadate.