Čitaonica, novembar 2018, strana izdanja

Nešina nova Čitaonica

Pozdrav, dragi autostoperski knjigoljupci. Odvojiću nekoliko redova da spomenem jedan neobičan jubilej. Pre tačno godinu dana, moja prva najava za književne novitete je osvanula na AVKF (tekst je ovde). Ko bi rekao da će ta saradnja toliko trajati? Postoje samo dva razloga zašto sam još uvek ovde. Ili se šefovima neverovatno dopada ovo što pišem ili im se ne dopada, ali ne mogu da pronađu nikog ko bi prihvatio ovu prestižnu poziciju. Ako ste zainteresovani, samo pomislite na uslove rada u Guglu. Jeste? E, pa uslovi rada u AVKF su apsolutno suprotni radu u Guglu. Vreme je da zaradim ovonedeljnu koricu hleba (vodu sam obezbeđujem) i da se vratim temi.

Rewrite: Loops in the Timescape – Gregory Bradford

Prepraviti: Krugovi u vremenskom pejzažu – Gregori Bredford

Gregori je pre skoro četrdeset godina napisao roman „Vremenski pejzaž”, koji je svojevremeno pokupio silne nagrade. Možda ćete se malo pomučiti da ga pronađete, ali može da se nađe po nekim sajtovima i u starinarnicama.

Čarli, profesor istorije se nalazi u sred krize srednjih godina. Malo mu je bilo te muke, već je morao i da doživi saobraćajnu nesreću. Probudio se u 1968. u telu šesnaestogodišnjeg sebe. Nije mu bilo jasno kako je uspeo da se vrati kroz vreme, ali mu je bilo potpuno jasno da je dobio šansu da ispravi greške iz prošlosti. Naravno, Čarli radi isto što bi radio svako od nas imajući u vidu budućnost, pokušava da nadigra život. Postao je velika faca filmske industrije. Međutim, kada umre ponovo, vraća se još jednom u 1968. treba mu neko vreme da shvati da nije zarobljen u višegodišnjem „danu mrmota“ da bi ispravljao svoju budućnost. Nikako, on je tu da utiče na važnije događaje. Da to ne bio isuviše lak zadatak, potrudiće se i neko koga Čarli poznaje. Ta osoba će dati sve od sebe da Čarli omane u svom zadatku.

They Promised Me The Gun Wasn’t Loaded – James Alan Gardner 

Obećali su mi nenapunjen pištolj – Džejms Alan Gardner

Četvoro srednjoškolaca upoznaju Džuls, ženu pod čijim vođstvom dobjaju specijalne moći. To je srećna okolnost, jer se ubrzo zatim pojavljuju i čudovišta – darklingsi. Džuls i njeni mladi prijatelji nikako da se dogovore oko imena svoje grupe super heroja. Tako neimenovani i nesnađeni, pokušavaju da pronađu oružje potpunog uništenja, koje je izmislio ko drugi, nego zli genije. Svi ga traže, a niko zapravo ne zna šta to oružje radi. Džuls je u početku bila oduševljena grupom super heroja, ali kasnije počinju da je muče sumnje. Ne zna da li želi da bira između dobrih i loših momaka, pogotovo kad nije ni potpuno sigurna ko su dobri momci.

The Lay of Aotrou and Itroun – J.R.R. Tolkien 

Zavet Atroua i Itrun – Dž. R. R. Tolkin

Kad god se pojavi nova knjiga tate epske fantastike, obožavatelji ili padaju u nesvest od sreće ili svim srcem mrze svaku novotariju. Ova priča je napisana 1930. i objavljena 1945. Kristofer Tolkin je takođe ličnost koja izaziva apsoultno podeljena mišljenja. Nemali broj ljubitelja Tolkinovog sveta smatra da Kristofer u najamnju ruku preteruje sa ceđenjem očeve književne zaostavštine. I da je jedan gramzivi #!*%#. Da se mi lepo vratimo knjizi dok ne padnem suviše u vatru? Zavet Atroua i Itrun je inspirisan keltskim mitovima i legendama. U ovo izdanje su ubačene dodatne pesme, brojne ilustracije, kao i odrednice koje ga smeštaju u Tolkinov kasniji rad. Ovo je priča o kralju bez dece, koji sa vešticom sklapa tragičan zavet. Možda će dobiti naslednika, ali će biti prinuđen na užasan izbor.

Vita Nostra – Marina and Sergey Dyachenko 

Vita Nostra – Marina i Sergej Dajčenko

Priča se da njih dvoje spadaju među najbolje ruske pisce fantastike. Jedino je problem što su veoma malo prevođeni na engleski. „Vita Nostra“ je po kritikima njihovo najbolje delo. Mlada devojka, Saša, je nakon serije bizarnih i uznemiravajućih događaja, protivno svojoj volji posalta na tajanstveni Institut specijalnih Tehnologija. Zaboravite štapiće i napitke, ovde će Saša proučavati drugačiju magiju, filozofiju i lingvistku. Institut nije Hogvorts u kome svu učenici imaju topao dom i sklonište od sveta. Ne, nikako, Institut je hladno i negostoljubivo mesto

 

Bedfellow – Jeremy C. Shipp 

Cimer – Džeremi S. Šip

Evo za promenu jednog horor romana. Upoznajemo porodicu koja je prinuđena da svoj dom deli sa čudnovatim, humanodinim bićem, koje ne želi da napusti dom Lundovih. Jezivi humanoid najčeće nosi majicu sa slikom iz filma „Svemirski basket“. U početku, uljez prestravljuje porodicu Lund. Kako vreme prolazi, stvari se menjaju. Ispostavlja se da je uljez u stanju da prepravlja sećanja. Prvo ga je porodica prihvatila kao beskućnika koji je spasio njihovog sina od gušenja u restoranu. Zatim postaje kolega sa posla, dalji rođak i čak brat blizanac glave porodice. Astralni entitet pokušava da završi svoj projekat iz rezervne spavaće sobe Lundovih. Sve vreme se igra umovima Lundovih, njihovim strahovima i usmerava ih jedne protiv drugih.

Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History) – George R.R. Martin

Vatra i krv: 300 godina pre Igre prestola(Istorija loze Targarijen) – Džordž Martin

Evo knjige još jednog omraženog fantastičara. Da li ljudi manje podnose Martina ili Tolkina junora to je već veliko pitanje. Mene lično nervira što je Martin prestao da piše „Igru prestola“. Nije on meni ništa dužan, nego jednostavno to treba da bude stvar kućnog vaspitanja. Sunce mu žarko, završi ono što si započeo. U prvom delu ćemo dobiti kompletnu istoriju kuće Targarijen i to 300 godina pre nego što su uz pomoć zmajeva zavladali nad Sedam kraljevstava. Sve priče su predstavljene u obliku istorijskog teksta, a ne kao romasnirana istorija. Knjiga takođe sadrži preko osamdeset novih ilustracija.

Sve vas mnogo pozdravljam do sledeće Čitaonice. Nikako nemojte da zaboravite na osnovno životno pravilo – BEZ PANIKE!

Izvor