Čitaonica, novembar 2019.

Napokon se završila gužva oko Sajma. Da li treba da kažem da sam ceo taj događaj ispratio iz udobnosti našeg memljivog redakcijskog podruma? Naravno, oni sa vrha su išli da se slikaju i da dogovaraju nove radne zadatke za nas obične smrtnike. Načuo sam glasine da su članovi autostoperske vrhuške, kao istaknuti pripadnici jagnjeće/praseće brigade, napravili pomor među tom populacijom. Kažu mi da nema više pljeskavica na tom Sajmu, pa mi i nije žao što sam ga propustio. Hajde da ipak napišem ono za šta me ne plaćaju, ali me bar hrane suvim hlebom i ustajalom vodom.

 

 

Marsovska princeza – Edgar Rajs Barouz

Sećate li se Tarzana? Koliko smo ga voleli svi mi rođeni do početka osamdesetih prošlog veka. Te filmovi, pa knjige (imam ceo onaj komplet od deset knjiga), te crtani, te album sa sličicama (relativno skoro sam uspeo da nabavim popunjeni primerak), pa Diznijev crtani, pa film od pre par godina. Tarzan, plemeniti dilvljak…

E, knjiga koju najavljujem nema veze sa Tarzanom, osim što dele istog pisca. Nisam ni znao da je Barouz pisao naučnu fantastiku, moraću da proučim i to štivo.

Potraživši utočište od indijanske potere u jednoj skrivenoj i neobičnoj pećini, Džon Karter, bivši kapetan i ugledni veteran Američkog građanskog rata, misteriozno dospeva na Mars, planetu koju domoroci nazivaju Barsum. Kako je ljudsko telo naviknuto na Zemljinu gravitaciju, Karter sada poseduje izvanrednu snagu i sposobnost da bez imalo napora preskače ogromna rastojanja. Time brzo pridobija poštovanje Tarka Tarkasa, jednog od neustrašivih vrhovnika zelenih stvorenja koja su ga zarobila. Međutim, kada Tarci zatoče i prelepu, prkosnu princezu Dežu Toris iz suparničkog plemena Helijum, Karter se zaljubljuje i počinje da kuje plan zajedničkog bekstva, čime otpočinju brojne opasne avanture glavnih junaka.

Izdavač – Dereta

 

 

U času zmaja – Robet E. Hauard

Evo još jednog razbijača – Konana Simerijanca. Prevod potpisuje svima nam dragi Goran Skrobonja. Sa žaljenjem kosntatujem da sam tek pre nekih godinu dana otkrio Skrobonju kao pisca, a ne samo kao prevodioca.

Konan, džinovski varvarin iz divljina Simerije, sada je bio kralj Akvilonije. Nekadašnji odmetnik i okoreli pustolov sada je postao sposoban državnik i Akvilonija je procvetala pod njegovom čvrstom, ali tolerantnom vladavinom. Ali u susednom kraljevstvu Nemediji kuje se zavera – zavera da se kralj Akvilonije svrgne pomoću zlokobne magije iz davnih vremena.

Izdavač – Strahor

 

Arnaut Pavle – Vladimir Zaporožki

Vampiri, vampiri, vampiri… Koliko mogu da primetim, čitateljstvo je oduševljeno ovom knjigom. Izgleda da ću morati da je stavim na spisak knjiga za čitanje, pa da vidim da li nam se podudaraju čitalački ukusi.

Misterija o vampirima, fenomenu koji potiče sa naših prostora i danas intrigira ljude širom sveta. Ova knjiga omogućiće da se prodre u središte ove tajne…

Izdavač – Nova scena

 

 

 

Ravan – Dušan Paučković

Mlad autor, prva knjiga, saga u najavi.

Davno, pre deset hiljada godina, jedan starac pronašao je put u drugu dimenziju planete Zemlje, put na Astralnu Ravan. Od tada, ona je dom najnaprednije ljudske civilizacije, civilizacije Samrata, čija je osnovna svrha otkrivanje najvećih misterija ljudskog roda i odbrana naše planete. Sve do trenutka kada Bog umre. Oslabljeni unutrašnjim razdorom i urušenim odnosima, Samrati će morati da tragaju za istinom dok je građanski rat na pomolu.

Izdavač – Portalibris

 

 

Afanasi – Tatjana Popov

Evo još jednog prvenca. Ovog puta je u pitanju dama…

Bilo ih je troje. Krvlju svezani, sudbinom krunisani.

Bat njihovih koraka isprva se nije mogao čuti, a onda…

Po izlokanim drumovima, planinskim šumama i na bojnom polju, počeli su da ostavljaju sasvim drugačije tragove. One što ostaju, one što se i dan danas vide.

Jednom od njih pogled beše uprt u srebrni dukat na tamnom nebu.

Drugi je bio tih kao noćni leptir koji leti po pustom groblju, tražeći spomenik bez imena.

A ona, koja beše voda između njih, voda što gasi vatre, bila je zmajevita.

U njenim je venama tekla krv drevnih zmajeva…

Izdavač – Otvorena knjiga

 

Čuvari proročanstva – Milena Stojanović

Mladu autorku, verovatno znate po njenim knjigama „Petruški zmaj“ i „Zov krvi“. Stigao je treći i završni deo ove trilogije.

Nakon obreda ujedinjenja trojstva braće, kada se njihove moći menjaju, družina nestaje i niko im ne može ući u trag. Dok se svi pripremaju za boj na Kosovu, Morana na sve moguće načine pokušava da sazna gde su. Ne čeka, već okuplja vojsku, i priprema se za konačnu bitku. Unutrašnji sukobi su sve učestaliji. Lazar šalje tragača – Miloša Obilića da pronađe Oliveru. Igra koju igraju Rogati kralj, Vrač i Morana postaje sve opasnija. Crep, Teodor i Orlović Pavle pokušavaju na sve moguće načine da se izbave iz neprilika u kojima se nalaze. Bogovi sa nebeskih dveri zadovoljno posmatraju veliku igru Trojstva braće i njihovih neprijatelja.

Izdavač – Otvorena knjiga

 

Mačak i skakutavo jaje – Andrija Milošević

Nije čovek samo glumac, zabavljač i Anđelkin muž, već i pisac za decu.

Ilustrovao Nemanja Ristić

Da li ste čuli za jaje koje je skakutalo kojekuda, pa skočilo čak do svemira? Znate li šta je uradio dobri vampir Boža? Jeste li čuli za bezobraznu bubamaru? Ili za čudesnu devojčicu Đeđu?

Izdavač – Laguna

 

 

Što se mene tiče, ima nekoliko naslova koje želim da pročitam. Ako mi padnu šaka, javiću vam svoje utiske. Samo se opustite, uživajte i idite kroz život BEZ PANIKE.