Čitaonica, oktobar 2018, strana izdanja

Dobar dan, dobri ljudi. Može li se? Spremni i naoštreni za beogradski Sajam knjiga? Liste traženih naslova u ruke i krenite u pohod. U međuvremenu, predstaviću naslove, koji će možda dočetkati istu manifestaciju, ali sledeće godine.

Ulični čudaci – Teri Bruks  (Street Freaks – Terry Brooks)

Teri je s asvojim serijalom o Šanari, većini nas (kad kažem nas, mislim na sve nas koji smo dva dana mlađi od vatre) bio jedan od prvih pisaca zbog kojih smo zavoleli fantastiku. Prvi je obično bio čika Tolkin.

Pred vama je distopijska naučna fantastika. Roboti su zaduženi za sprovođenje zakona i roditelji ukrštaju svoju decu sa tehnologijom sve do tačke u kojoj ih više ne možemo smatati ljudima. Eš Kolins, od oca naučnika, dobija upozorenje samo  nekoliko trenutaka pre nego što će doći do upada u njegov stan. On beži u Crvenu Zonu u kojoj Ulični Čudaci sređuju svoja vozila i poboljšavaju svoje hakerske veštine.

.

Šifra: Zmajevi – Điđi Mekafri (Dragon’s code – Gigi McCafrry)

Pretpostavljam da ste svi mislili da će smrću En Mekafri, prestati i avanture jahača zmajeva sa Perna. E, pa tu ste u zabludi. Điđi, Enina kći, odlučila je da nastavi porodičnu tradiciju. Kanda su njih dve ranije sarađivale  na nekim projektima.  U čast pedesetogodišnjice Leta Zmajeva (ko bi rekao da je toliko prošlo) objavljena je nova knjiga o Pernu. Ova priča prati Pjemura, putujućeg harfistu (nezgodan instrument za nošenje ). On pati zbog uticaja koje odrastanje ima na njegov očaravajući glas (nekada su u horu bečkih dečaka imali rešenje za taj problem). Majstor harfe ipak vidi nešto u momku i šalje ga na specijalnu misiju. Treba da pronađe Stare letače, one koji su došli iz prošlosti da bi spasili Pern. Mučenici su shvatili da ne mogu da se prilagode novim životima u budućnosti. Ogročeni i besni, Stari jahači, žive izdvojeni od svih. Međutim, kada Pjmeur stigne među to „veselo“ društvo, otkriće nešto stašnije od bilo čega sa čim se Pern do sad suočio. Mogućnost da izbije rat među zmajevima.

Fabrika sutrašnjice – Rič Larson (Tomorrow Factory – Rich Larson)

Pred vama je zbirka priča momka, koga nazivaju čudom od deteta moderne kratke fikcije. Izgleda da je objavio preko stotinu priča i to na svakom bitnijem fantastičnom portalu i mediju. Od Asimova do Tor.com. Da budem iskren, nisam čitao njegove priče, ne zalazim po tim mračnim vilajetima interneta, ne mogu da iščitam ni sve što se pojavljuje na ovim prostorima. U julu je objavio roman, a sad je tu i zbirka priča. Pred nama su dvadest i tri priče, koje su se pojavljivale u osam različitih  antologija koje u nazivu umaju „Najbolje priče godine…“. Zbirku otvara priča „Sva ta robotska sranja“(All That Robot Shit), koja je glasovima čitalaca  2016.pobedila na Asimovu. U svakom slučaju, izgleda da je ovo mladac na koga treba da obratimo pažnju.

 

 

Čarobnjak protiv mašina – Šaun Bardžer (Mage Against the Machine – Shaun Barger)

Evo još jednog debitanstskog ostvarenja. Ovde je promešana alhemija sa naučnom fantastikom. Roman je smešten u dvadeset i drugi vek. Sto godina ranije, sumanuti mag je izazvao magični-nuklerani holokaust. Pobio je sve ljude. Čarobnjaci su imali sreću i znanje da se sakriju iza magičnih velova, koji su im spasili živote. Mladi Nikolaj je zadužen za održavanje Velova. Međutim, njega privlače druge stvari. Zanima ga prošlost i uništeni svet. A posebno je zainteresovan za pop kulturu dvadesetog veka. Otprilike kao što smo videli u knjizi „Prvi igrač na potezu“. Otkriće da čovečanstvo ne samo da nije uništeno, već je uvučeno u krvavi rat protiv Sinta, veštačke inteligencije. Kad upozna Džem (uvek je u pitanju žena), tehnološki unapređenu bivšu balerinu, jasno mu je da će morati da izabere stranu i da snosi posledice svoje odluke.

 

Knjige Zemljomorja – kompletno ilustrovano izdanje Ursula Legvin i Čarls Ves
The Books of Earthsea: The Complete Illustrated Edition, by Ursula K. Le Guin and Charles Vess

Da se ponovo vratimo zmajevima. U ovoj knjizi, koja je teška skoro tri kilograma i ima više od hiljadu stranica, možete pronaći sve što je Legvinova pisala o magičnom svetu Zemljomorja. Tu su romani, priče, eseji… Čarls Ves je prisno(nadam se da nije preterivao, ipak je ona bila u ozbiljnim godinama) sarađivao sa autorkom i napravio fantastičnu kolekciju crteža. Povrh svega, u knjizi se nalazi i kratka priča, objavljena samo nekoliko meseci pre smrti spisateljice. Knjiga koju će poželeti svaki pravi poklonik Ursule Legvin.

 

 

Nalaženje Babj Jage – Džejn Jolen (Finding Baba Yaga – Jane Yolen) 

Autorka ovog roman je napisala stotine knjiga (sigurno nije blesila po internetu kao ja), dobila je brojne nagrade, ali se i dalje ne uljuljkava u staru slavu. Baba Jaga je zanimljiva obrada čuvene ruske bajke. Nataša beži od svog nesrećnog života ispunjenog maltretiranjem. Nailazi na kolibu koja se sama kreće na pilećim nogama. Vlasnica kuće je Baba Jaga, koja joj otkriva neočekivan i neobičan život.  Sve počinje kada Nataša pronađe svoj pravi glas, a završava se tako što ona koriisti svoj glas da bi pokrenula događaje.

 

 

Nadam se da vam se dopada bar neki od predloga? Prenesite vaše utiske i ne zaboravite, samo BEZ PANIKE

Izvor