Čitaonica, oktobar 2018.

Pozdrav svim ljubiteljima pisane fantastične reči. Kako je brucoši i ostali studenti? Spremni za nove žurke, zezanje, gluvarenje i povremeno učenje? Takođe, danas je i svetski dan vegetarijanaca, zato koristim priliku da čestitam svim iskrenim prijateljima životinja (mada bi na ovim prostorima rekli da mesožderi iskrenije vole životinje).

Polaris, poslednji grad – Snežana  Kanački  

Za početak krećemo sa jednom mladom autorkom, a svi su izgledi da ćemo ćešće viđati njeno ime.

Priču je smestila u jednu od mogućih budućnosti. Čovečanstvo je spalo na to da živi na Antartiku u poslednjem gradu, nazvanom Polaris u kome su hladne noći i jarko dnevno svetlo. Sa sedamnaest godina, svaki građanin biva podvrgnut testu, koji određuje njegov budući poziv. U samom Polarisu, vlada strogo uređen sistem, a jedini koji se ne miri sa postavljenim pravilima je profesor istorije, Martin Lens. Da bi pobegao iz grada, gubi čak i desnu šaku. Nakon što sedamnaestogodišnji Leo dobije pismo profesora Martina, kreće u potragu za odgovorima. Ono šta otkriva ruši sva njegova saznaja o svetu koji ga okružuje.

Izdavač – Nova poetika

Zlatni zmaj – Siniša Šušić

Nastavljamo sa predstavljanjem mladih autora.

Misteriozni i nejasni snovi morili su Darjana i odveli ga u Zelengoru, za koju su ga vezivala sećanja iz detinjstva. Tamo je bio rođen i njegov otac koji je, pre mnogo godina, tajanstveno nestao. Darjan nije znao da će ga povratak u Zelengoru odvesti u neobičan svet za koji je neraskidivo vezan. Pripadnik uzvišene rase otkriće mu jednu od najvećih tajni  univerzuma. Ceo Sunčev sistem je povezan mističnim portalima. Piramide su samo jedan od njih, ali i Atlantida, koja je stvarno postojala. Uostalom, i Platon je pisao o Atlantidi. Darjan će otkriti vilenjačko, patuljačko i zmajsko blago. Moraće da bude oprezan jer će ga tražiti mračne sile Urana.

Izdavač – Otvorena knjiga

Gvozdeni zlatni (Uspon crvenog 4) – Pirs Braun

Čitao sam prethodne tri knjige i mogao bih da se bacim sad i na ovu.  Prošlo je deset godina otkako je Darou od Crvenog marsovskog rudara došao do Zlatnog ratnika i vojskovođe Zajednice. Sada je ArhiImperator flote novorođene Republike, ali će videti da to baš i nije lak zadatak. Rat u Središtu još nije okončan, mir sa Rubom je krhak, a Darou i njegova supruga, Vladarka Republike, suočavaju se sa unutrašnjom opozicijom. Stari saveznici postaju protivnici, a nove pretnje stižu sa svih strana. Darou će biti postavljen pred dilemu: biti otac jednom sinu, ili celoj Republici? To je uvek muka velikana.

Istovremeno, Crvena izbeglica iz marsovkih rudnika, Lirija, kuša gorke plodove slobode koju nije tražila, vrhunskog Sivog provalnika Efraima potraga za poslom vodi na neočekivanu stranu, dok poslednji izdanak Zlatne loze Luna, Lisander, ima sve manje strpljenja za skrivanje i životarenje na koje ga je osudio osramoćeni mentor Kasije. Sve troje će biti upleteni u igre moći koje prete da svojim ishodom obuhvate ceo Sunčev sistem.

Izdavač – Urban reads

Ema i Tesla 2 / Rakun koji je hteo da opere ceo svet – Ištvan Lakatoš

Na žalost, nisam čitao ovaj serijal, ali mi se čini da bih mogao da počnem. Predaleki Velegrad je ponovo u opasnosti! I ne samo ovaj grad, već ČITAVA PLANETA!

Kosmički rakuni opsednuti čistoćom krstare svemirom glancajući svaki njegov kutak: planete, komete, meteorske rojeve, čak i crne rupe ribaju dok ne postanu blistavobele. Pošto je većina živih bića pomalo štrokava, zli rakuni su počistili i stanovnike mnogih planeta, a sada je na red došla i Zemlja.

Kad se rakunski svemirski brod u obliku veš-mašine pojavi na nebu, Zemljani će okupiti specijalnu spasilačku ekipu koju čine jedinstveni i neuporedivi genije Nikola Tesla, njegovi klonovi (Superheroj Tesla, Galaktički Tesla, Gospodin Čovek Tesla, Mleko u kesi Tesla i neki još beskorisniji), dovitljiva devojčica Ema, štreber Varnava (sa nimalo štreberskim tajnim moćima), Inspektor Muškatla i armija urednih bakica naoružanih četkama i metlama, a spasioce predvodi lukava teta Čismenka koja mrzi prljavštinu i nered skoro isto koliko i kosmički rakuni.

Izdavač – Odiseja

Gorolom – Aleksandar Tešić

Evo knjige koja će sigurno izazvati veliko interesovanje, među mnogobrojnim poklonicima Tešićeve pisane reči. Ne mogu da nađem sadržaj, ali ćemo sigurno dobiti uzbudljiv avanturistčki roman. Istorija je pomešana sa fikcijom u taman odgovarajućoj meri. Čitaćemo o uticaju paganske religije na hrišćansku Srbiju, pratićemo časne vitezove, nečasnu vlastelu, diviti se zaboravljenim narodnim običajima. Da li sam spomenuo neku izgubljenu relikviju?

Izdavač – Strahor

 

Nadam se da vam je dovoljno knjiga za početak oktobra? Čitajte, uživajte, a ako ostanete bez štiva za čitanje – BEZ PANIKE, naći ćemo vam neku drugu knjigu.