Čitaonica oktobar 2019. – sajamsko izdanje

Kao što sam i obećao, dolazim sa domaćom sajamskom Čitaonicom. Kažu mi veliki šefovi da će me, ako budem bio dobar, izvesti iz podruma i odvesti me na Sajam knjiga u Beogradu. Kažu da tamo pljeksavice imaju posebno omamljujući miris, a o ukusu ne treba ni pričati. Mmmm. Postoje i neproverene glasine da neki ljudi tamo kupuju i knjige. Čak sam čuo da ima pojedinaca koji su proše godine na tom mestu potrošili tričavih šezdeset hilijada (dinara, naravno, ne akturijanskih dolara). 

U nadi da će mi se ostvariti želja da njušim, a možda i probam te čuvene pljeskavice, predstavljam vam naslove koji će se pojaviti tokom Sajma. 

Vremenski paradoks - Miloš Dimitrijević JokerVremenski paradoks – Miloš Dimitrijević Joker 

Nedavno sam imao priliku da pročitam ovu knjigu pre samog Sajma. Šta da vam kažem, to su prednosti pozicije urednik Čitaonice na AVKF-u. U pitanju je distopija, čije je radnja smeštena u neki budući Njujork u ratom zahvaćenoj Americi. Ovo je drugi roman iz serijala „Pritisni start da igraš ponovo“, ali može da se čita nezavisno od prvog dela. Miloš  je dao dovoljno detalja da možete da sklopite celu sliku u glavi. Ideja je zanimljiva, mada, nije prva koja se bavi zakrivljenošču vremena. Negde su dijalozi usiljeni, a negde ima suviše monologa. Sve u svemu  nije loše i nije nezanimljivo. Nije loše pročitati i prvi deo, pa onda sklopiti u glavi celu priču. 

Književna omladina Srbije

Kuća slomljenih lutaka – Vladimira BecićKuća poslednjih lutaka - Vladimira Becić

Evo i jednog naslova iz komšiluka. Nudi nam se alternativna sadašnjost.

Stari je svet nestao pod udarcem visokih tehnologija, priče o njemu i vremenu Tišine i Mraka pripovedaju se tiho, uz ognjišta, sa strahom u glasu.

Novi svet je svet tradicionalnih vrednosti i licemerja: tehnologija, uzrok svega zla, koristi se i dalje, ali ne spominje javno. Carska Rusija sada se prostire do Mediterana, a carski zakon o zaštiti dece iz 1917. godine još je uvek na snazi, opstajući kroz vekove koja dele stari od novoga sveta.

„Jer deca su blagoslov Carstva i tko takne u njih, u Cara je takao i svako loše postupanje prema detetu izdajom se smatra.“

Jedna smrt deteta u Zagrebu izvlači na površinu ne samo stare priče o mrtvoj deci nađenoj u snegu, nego i stare strahove: ako deca nisu sigurna, ko jeste?

Maksimilian Dmitrovič Alkaev, Zamjatkin, Ksaver Dvorski i Galina Ivanovna Mrazova, četvoro ljudi, četiri motiva za nalaženje ubice i jedno dete, koje skoro nevidljivo prati njihove napore, dovodi do otkrivanja istine koja je sve samo ne onakva kakvu su svi očekivali. Jer zakon o zaštiti dece štiti decu od odraslih, ali ne i od…

Ovu knjigu možete nabaviti na predstojećem Interliberu.

Hangar 7

Poslednji lov - Dragan MilojkovićHronike Helma: Poslednji lov – Dragan Milojković 

Radnja romana „Poslednji lov“ počinje u noći uoči bitke kod Velbužda, kada mladi kralj, Dušan Nemanjić, otkrije da se njegov otac udružio sa stvorenjima tame, vešticom i vukodlacima. Iste noći, Dušan je saznao da se u opasnosti našla Ana, njegova „tajna“ ljubav, za koju svi znaju. Po zapovesti Dušanovog oca, srpskog kralja, Stefana Dečanskog, vukodlaci su devojku trebali da odvedu u planine, gde bi joj se izgubio svaki trag. Zbog boja koji ga sledećeg dana očekuje, Dušan ne može da napusti tabor srpske vojske. Zato Ani u pomoć šalje svog prijatelja, Pribca Hrebeljanovića. Pribcu se pridružuju Tihana i Dejan, brat i sestra, koji su, iako fiktivni likovi, u podjednakoj meri akteri radnje u romanu. Između njih sa jedne strane, i čopora vukodlaka sa druge, počinje mrtva trka za Anin život.

Za to vreme Dušan Nemanjić nema priliku da uživa u plodovima pobede koje je srpska vojska izborila kod Velbužda. Odmah po svršetku bitke njegov otac obelodanjuje da će ga na prestolu, umesto prvorođenog Dušana, naslediti mlađi sin, Siniša. Iako razbaštinjen, Dušan pristaje da izvrši zapovest svog oca, i kreće na put, ne sluteći da su ga na to putovanje poslali sa namerom da se sa njega nikada ne vrati.

Nova scena

O krilima i čudima – Aleksandra Filipović o_krilima_i_cudima-aleksandra_filipovic_v

Knjiga „O krilima i čudima“ priča je o drugarstvu koje ne poznaje granice. Gusenica sa kamašnama, bubamara bez tufni, trut koji brka jezike na kojima govori, hrčak žderonja, falična glista i žir koji smišlja aforizme upoznali su se na turniru u igri bumbariću-paniću. Ubrzo potom oni postaju junaci urnebesne sage o spasavanju plave leptirice od najstrašnijeg užasa koji može da se dogodi nekom iz sveta bubica – od Špenadle!

Laguna

71266636_665767040619234_1789657089207959552_nVizdaški letopis: Buđenje vuka – Tatjana Mijatović Simanić

Ova knjiga se pojavila pre par meseci, ali je promakla mom radaru. Inače, u pitanju je treći deo prvog toma, koji je zamišljen kao trilogija ili je bolje reći, devetologija?

Rođena u svetu kojim vladaju muškarci, Tihana od Vis-daha nosi u sebi dva nasleđa: krv Kremana Zmajevitog, silovitog osvajača i prvog kralja Novogorja, i Velime, poslednje gospodarice planinske zemlje koja je pokorena. Odrastajući u stalnoj opasnosti, Tihana usvaja znanja dva sveta: onog muškog kojem pripada njen  otac, poslednji gospodar Vis-daha i drevnih mudrosti i tradicija koje su sačuvale sveštenice religije koja je nekada vladala. Spremajući se za sukob sa neprijateljima, Tihana traži način da povrati naklonost kralja, ponovo okupi razjedinjenu zemlju dalekih predaka. Kada na Vis-dah stigne Ognjen od Mračnih Jezera, veliki vojvoda i prijatelj kralja, u njemu pronalazi saveznika.

CFP Apostrof

Mesečev ratnik – Stefan Mijatović Mesečev ratnik - Stefan Mijatović

Druga knjiga objavljena od strane kuće koja me hlebom hrani (bukvalno hlebom i vodom). Prva je, kao što već znate, „Niz paukovu nit” Mirnesa Alispahića, nju nažalost nećete videti na sajmu knjiga.  Ali Mijatovićevu knjigu hoćete.

Ima jedna izreka Starca sa planine. Mislim da ovako glasi: „Ako se bojiš svakog koraka koji načiniš u životu, svaki korak će biti promašaj”.

Po povratku u svoje nekadašnje namesništvo, Egzild Izgnanik, nekadašnji baron od Aranaha, suočen je sa neočekivanim izborom. U svetu u kome se neprestano ispituje dužnost, hrabrost i odanost, sudbina često ima planove koji se suprostavljaju našim. Dok pratimo priču Mesečevog ratnika, mi u stvari pratimo priču nas samih, i preispitujemo sopstvena osećanja i izbore.

 AVKF

Ukradeni bog - Nemanja D. PavlovićUkradeni Bog – Nemanja D. Pavlović

Priča prati Eurona, starca koji piše povest svog života, namenjenu budućem Rodonačelniku – mitskoj figuri koja će odigrati značajnu ulogu u povesti čovečanstva. Euron se pri tome suočava sa sopstvenom prošlošću i gresima, ali i starim neprijateljima; ima li zemlje za starce?

Što bi sam Nemanja rekao – vidimo se na sajmu!

AVKF

 

 

 

Svetioničar: Pomračenje – Mladen Đorđević Svetioničar, Pomračenje - Mladen Đorđević

Treći i poslednji tom u distopijskoj neonoar trilogiji „Sveti­on­i­č­ar“, podići će uloge na najopasnije nivoe. Vranolujni, čuveni metropolis „sa one strane po­n­o­ći“, posvedočiće nastupajućoj plimi tame neza­pam­ć­e­n­oj u svojoj dugoj istoriji. Vesnici oluje su pr­eneli poruku, a iskonsko, pr­­i­tajeno zlo zbacilo sa sebe peščani pokrov, najavivši time svetu pr­e­s­udu ko­ja će uzdrmati temelje sudbine na kojima počiva.

Da li se spoznaja o blizini sopstvenog kraja zaista prepoznaje kao os­ećaj istinske sl­o­b­o­de? Da li sloboda, zapravo, ima oblik i težinu okova? Je li se od snova samo košmari ostvaruju ili smo ovaj, od sveg njihovog mn­oštva, prepoznali i odabrali za sebe? Naposletku, ako dobra dela po­č­i­v­aju u miru, da li ona loša kad-tad ustanu iz grobova da bi nas pro­g­a­n­j­a­la?

Glavni protagonisti trilogije, Ben Foster i Elena Ro­d­r­­igez, potrud­i­će se da odgovore na ova pi­tanja potraže na vrlo opasnim me­s­t­i­ma. Ma­k­ar se oni nalazili visoko na Stražarniku, poslednjem i najvećem Vr­anolujnom svetioniku, od­n­o­s­no na kr­ovu nebodera i u Stršljenovom gn­ezdu. Ponoć je stigla, a Ut­o­č­i­š­ta je manje nego ikad.

Otvorena knjiga

tama_vTama – Nemanja Jovanov

Prateći ekspediciju bogataša-avanturiste Žan Sebastijana, Žorž Mišić se obreva u svetu sasvim drugačijem od onog koji poznajemo. Pun razumevanja, uteha i oprosta, novi svet je slobodan od ogledala materijalne grešnosti, ali pasivan do skoro potpune apatije. U tom svetu on pronalazi novi ugao posmatranja – kroz suštinu našeg bića, pa sve do njegovih dubina iz čijih se utočišta ponekad teško izlazi.

Otvorena knjiga

 

 

 

Čuvari fantazmi – Zoran Petrović Zoran Petrović - Čuvari fantazmi

Autor serijala Praznik Zveri nam se predstavlja zbirkom priča i kaže sledeće o istoj: 

“Čuvari fantazmi” je zbirka priča pisanih u protekle tri godine. Objavjivanih u elektronskoj i štampanoj formi putem raznih konkursa u regionu i zbornika, a sada su prvi put okupljene u autorsku zbirku.

Otvorena knjiga

 

 

DIRK-DZENTLI-OMNIBUS

Dirk Džentli, omnibus – Daglas Adams

Dirk Džentli je detektiv – pa, recimo, neka vrsta detektiva. Postoji duga tradicija velikih i slavnih detektiva, ali Dirk Džentli njoj ne pripada. On sam sebe naziva holističkim detektivom, a povrh svega, veruje u fundamentalnu prepletenost svega postojećeg. Šerlok Holms je jednom zgodno primetio da kada sve odbacimo kao nemoguće, ono što nam ostane, ma koliko bilo neverovatno, mora biti istina. Dirk Džentli, međutim, ne voli da eliminiše nemoguće.

U Holističkoj detektivskoj agenciji Dirka Džentlija, jednostavna potraga za nestalom mačkom dovešće do otkrića dva duha, ptice dodo, električnog monaha koji veruje da je svet ružičast, ali i užasne tajne koja preti da dovede do preranog kraja čovečanstva.

Na početku „Duge, mračne čajanke duše”, šalter za čekiranje na terminalu broj dva aerodroma Hitrou leti u vazduh u kugli narandžastog plamena. Nadležni nikako ne mogu da pronađu uzrok eksplozije. Kao da se dogodila sasvim spontano i po svojoj slobodnoj volji. Objašnjenja se gomilaju, ali uglavnom je to sve jedno te isto, samo rečeno na drugi način, po istom onom principu koji je svetu podario i frazu zamor materijala. Na kraju je sve jednostavno pripisano višoj sili. Ali, mislio se Dirk Džentli, koja je to viša sila? I zašto? Koji bi se to bog muvao oko terminala broj dva pokušavajući da uhvati let za Oslo u 15.37?

Vulkan

Problem tri tela – Liju Cisinproblem_tri_tela-liju_cisin_v

Prvi roman trilogije Besede o Zemljinoj prošlosti.

Nakon niza nerazjašnjenih ubistava koja potresaju naučnu zajednicu, fizičar Vang Miao pokušava da u virtuelnom svetu, koji naseljavaju Galileo, Njutn, Konfucije, Ajnštajn, reši astrodinamički problem tri tela. Pojava sablasnog časovnika i saznanje da je tokom Kulturne revolucije pokrenut tajni vojni projekat slanja signala u potrazi za vanzemaljcima, nateraće ga da se zapita kakva se to pretnja nadvija nad Zemljom i da li su čovečanstvu dani odbrojani.

Laguna

 

uspon_persepolisa-dzejms_s_a_kori_vUspon Persepolisa – Džejms S.A: Kori

Sedma knjiga „Prostranstva”, bestseler serijala New York Timesa.

„Uspon Persepolisa” zatiče starog neprijatelja na povratku kući sa više moći i tehnologije nego što je iko mislio da je moguće, a posada ostarelog bojnog broda Rosinante pokušava da okupi snage koje će se odupreti novoj invaziji.

U mreži ljudske ekspanzije koja broji hiljadu sunaca, novi kolonijalni svetovi bore se da pronađu svoj put. Svaka nova planeta živi na ivici noža između kolapsa i čudesa, a posada ostarelog bojnog broda Rosinante ima prepune ruke posla u održavanju krhkog mira.

U ogromnom prostoru između Zemlje i Jupitera, unutrašnje planete i Pojas formirali su probni i nesigurni savez, progonjen istorijatom ratova i predrasuda. Na izgubljenom kolonizovanom svetu Lakoniji skriveni neprijatelj ima novu viziju za celo čovečanstvo, ali i snagu da je sprovede u delo.

Nove tehnologije se sudaraju sa starim dok se istorija ljudskih sukoba vraća drevnim obrascima rata i potčinjavanja. Ali ljudska priroda nije jedini neprijatelj, a oslobođene sile imaju svoju cenu. Cenu koja će izmeniti oblik čovečanstva – i Rosinantea – neočekivano i zauvek…

Laguna

Sloboda narodu – Teri Pračetsloboda_narodu-teri_pracet_v

Roman o Disksvetu.

Na granici stvarnosti preti opasnost iz noćnih mora…

Naoružana tiganjem i zdravim razumom, mlada buduća veštica Tifani Bolan mora da odbrani dom od čudovišta iz Vilinske zemlje. Na sreću, ima vrlo neobične pomagače: Nak Makfiglove – Slobodni narod – klan žestokih ovcokradica naoružanih mačevima; samo, plavokoži su i visoki petnaestak centimetara…

Zajedno oni moraju da se bore protiv bezglavih konjanika, opakih jezopasa, strašnih otelotvorenih snova i, na kraju, same vilinske kraljice.

Laguna

silom_u_celo_vvGoran Skrobonja – Šilom u čelo

Reprint zbirke priča našeg istaknutog pisca i prevodioca. Nemam nikakvu sumnju da je ova zbirka  i više nego dobra, iako staro izdanje nisam čitao.

Strahor

 

 

 

 

Kletva Kainova II – Aleksandar Tešićkletva-kainova-2_thumb

„Izjašnjenje Reči Gospodnje“ Papija Jerapoljskog iz 1. veka n.e. o smrti Jude Iskariotskog i o padu anđela.

Francuski list „Figaro“ objavljuje 1874. vest o srpskom vampiru plemiću Nikoli Borovcu, koju brojni američki listovi prenose. Pariska javnost je uznemirena. Ko je taj „ugledni, naočiti intelektualac“?

Početkom 18. veka, španski izvori govore o „neobičnom kovčegu“ prispelom brodom u Kartageni na ime „jednog srpskog plemića“. Svedoci govore o čoveku koji je pokupio sanduk i odvezao ga mrtvačkim kolima. Ubrzo, Španijom kolaju priče o napadima vampira gde god su mrtvačka kola bila viđena. Da li je to Nikola Borovac i zbog čega je otišao u Francusku? I da li je slučajnost što je 1720. izbila kuga u Marseju, epidemija koja uvek prati hodočasnika…

Strahor

1569932829_Umiranje iznutra za sajtUmiranje iznutra – Robert Silverberg

Dejvid Selig je rođen s neverovatnim darom – sa sposobnošću da zaviri duboko u ljudsko srce, da očita najmračnije istine skrivene u tajnim džepovima duše. On godinama svoj talenat rabi sasvim bezobzirno i slobodno, sve dok, jednog dana, njegova moć ne počne da se gasi…

Naširoko priznat kao remek-delo Roberta Silverberga, roman Umiranje iznutra nudi živopisan i duboko uznemirujući portret čoveka koji je protraćio izuzetan dar, natčoveka koji je morao da nauči šta znači biti običan čovek. Služeći se preciznim stilom, snažnom karakterizacijom i dubokom psihološkom razradom likova, velikom moći mašte i jedinstvenim narativnim uglovima svojstvenim spekulativnoj prozi najvišeg reda, Silverberg uverljivo pokazuje kako bi izgledalo kad bismo bili kadri da čitamo tuđe umove – i koju bismo cenu mogli platiti za to.

Roman Umiranje iznutra savršeno je preživeo test vremena, pa se, više od četiri decenije od prvobitnog objavljivanja, i dalje smatra jednim od najuspelijih naučnofantastičnih romana, zato je ovaj reprint prava poslastica ljubiteljima žanra.

Čarobna knjiga

Viljuška, veštica i crv – Krstofer Paoliniviljuska_vestica_i_crv_vv

Ovom momku se posrećilo da kao klinac napiše planetarni hit. Putnik i prokleto dete. Čarolija i magija. I zmajevi, naravno. Nije bilo ni teško? Dobro došli u svet Alagezije.

Prošlo je godinu dana otkako je Eragon napustio Alageziju u potrazi za savršenim domom za novu generaciju Jahača zmajeva. Sad se suočava s morem zadataka: izgradnjom zmajišta, prepirkama s dobavljačima, čuvanjem zmajskih jaja, bavljenjem ratobornim Urgalima i oholim vilenjacima. Usred svega toga, vizija Eldunarija, neočekivani posetioci i uzbudljiva urgalska legenda pružaju mu preko potrebnu razonodu i drugačiji pogled na stvari.

Ova knjiga sadrži tri priče smeštene u Alageziju, koje se samo prepliću sa Eragonovim. Tu je i odlomak iz memoara nezaboravne veštice i proročice, travarke Anđele… iz pera same Anđele Paolini, osobe koja je poslužila kao inspiracija za taj lik.

Oduševiće vas neverovatna mašta Kristofera Paolinija, još izraženija kroz priče smeštene u svet ciklusa Nasleđe

Čarobna knjiga

 

Nadam se da će se bar neki od naslova naći na vašoj listi za nabavku. Koji god naslov da izaberete, najverovanije nećete pogrešiti. To znam sigurno, jer su mi svi izdavači i autori obećali procenat ako kupci kažu da su čuli za knjige u Čitaonici. Ako vidite da previše ljudi čeka u redu, samo BEZ PANIKE, prošetajte malo do štanda Forme B na galeriji hale 4. gde ćete moći naći naše knjige a u subotu 26. i autore da vam ih potpišu, kupite neku knjigu i do tada će se gužva oko pljeski malo razići.