Čitaonica – oktobar 2019. strana izdanja

Pročitali sve što je vredno vaše pažnje? Onda je pravi trenutak da vam predstavim nekoliko novih naslova sa one strane grane. Možda će neko primetiti da je uobičajeno da ide prvo domaća, pa onda strana Čitaonica i da je za ovaj mesec preokrenut raspored. Objašnjenje je vrlo jednostavno – naredili mi šefovi. Kad ste zaključani u memljivom podrumu, onda je pametno slušati nadređene. Što se kaže – veži konja ‘di gazda kaže, pa nek’ srknu obojica. Stigla mi je i neproverena informacija  da će se vrlo brzo u glavnoj varoši ovog dela univerzuma održati književni vašar, pa bi domaća Čitaonica išla baš pred taj događaj. To bi još moglo biti i tačno, samo ja nisam obavešten.

war girlsRatnice – Toši Onjebuči (War Girls by Tochi Onyebuchi)

Godina je 2172. Klimatske promene i nuklearni udari su od Zemlje napravili mesto koje sigurno nećete reklamirati kao edenski vrt. Oni srećniji (bogatiji, moćniji, sa boljim vezama) uspeli su da se većinom presele u svemirske kolonije u Zemljinoj orbiti.
U ratom rastrzanoj Nigeriji se vode žestoki obračuni. Smrtonosne sprave i vojnici opremljeni bioničkim udovima i veštačkim organima, koji ih donekle štite od radijacije, seju užas i strah. Širom zemlje, u kojoj godinama besni bratoubilački rat, preživljavanje je jedina tema.
Dve sestre, Onji i Ajfi, imaju veće snove. Iako ih je rat razdvojio, one se nadaju da će ponovo biti zajedno i  dočekati mir. Nasilje i politička previranja, koji ih okružuju, sigurno nisu olakšavajuća okolnost. Sestre će možda morati da pokrenu novi rat, da bi konačno došlo do mira.

 

Iza crnih vrata – A.M. Striklend (Beyond the Black Door by A.M. Strickland)black door

Svako ima dušu. Neke su predivne bašte, a druge zastrašujuće tamnice.
Ako možete da putujete u duše drugih ljudi, onda je vrlo važno da znate gde ćete ući. Kao i njena majka, Kamaj pripada šetačima kroz duše, u koje ulaze dok vlasnici istih spavaju.
Međutim, gde god Kamaj ode, nailazi na crna vrata. Ona je prate u svakoj duši i Kamijina majka stalno upozarava svoju kći da nikada, ali stvarno nikada, ne otvara ta vrata. Svi znamo koliko se poštuju takve zabrane od strane nemirne omladine.
Kada Kamaj dotakne vrata, ona su topla i pulsiraju. Kada prisloni uho na njih, sa drug estrane čuje šapat koji ponavlja nejno ime. A kada dođe do tragedije, Kamij čini nezamislivo i – otvara vrata.

 

the endKraj i ostali počeci: Priče iz budućnosti – Veronika Rot (The End and Other Beginnings: Stories from the Future by Veronica Roth)

Veroniku verovatno poznajete po serijalu Divergentni, koji je čak i ekranizovan, što je dovoljno prestavljanje autora.
Šta imamo ovde?
Kolekciju priča (ili preciznije novela), smeštenih u budućnost, ukrašenih crno-belim ilustracijama. Moglo bi biti zanimljivo.

 

 

 

Biblioteka nedovršenog– A.Dž.Hokvit (The Library Of The Unwritten by A.J. the library of the unwritenHackwith)

Jeste li se uželeli čitanja serijala?

Pre mnogo godina, Kler je postavljena na mesto Glavne bibliotekarke Nedovršenog krila. U pitanju je neutralno mesto u paklu gde se nalaze sve nedovršene knjige. Kler uglavnom sortira i katalogizuje knjige, dok pazi da likovi iz živahnih nedovršenih knjiga ne postanu stvarni i odu u beli svet. U slučaju da Junak napusti knjigu, obično kreće u potragu za autorom (verovatno da mu se naspominje majke i ostale rodbine). Da bi sprečila krvoproliće, Kler mora da pronađe Junaka i da ga zarobi uz pomoć Brejvit, bivše muze i sadašnjeg asistenta, i Leta, demonskog potrčka.
Problem nastaje kada naizgled rutinski zadatak krene potpuno naopako (u skladu sa svim Marfijevim zakonima). Napada ih zastrašujući anđeo Ramijel, ubeđen da paklena trojka ima Đavolju bibliju. Tekst pomenute knjige je moćno oružje u stalnoj borbi i osetljivoj ravnoteži između Raja i Pakla, ali i same Zemlje.

 

escaping exodusEgzodus parazita – Niki Drajden (Escaping Exodus by Nicky Drayden)

Idemo u duboki svemir, gde pratimo Seske Kaleih, zapovednicu ogromnog biološkog broda. Kako to „biološki”? Jednostavno. Vekovima unazad, tako njen klan nalazi životni prostor. Naime, oni se ukrcaju u ogromne svemirske zveri i u njihovoj unutrašnjosti stvaraju mesto za život. Potrebna im je skoro jedna decenija da potpuno iskoriste nesvesno stvorenje. Nakon toga ga napuštaju u stanju živog leša i traže novog domaćina. Naravno, dolazi do komplikacije jer inače – ne bi ni bilo ove priče.

 

 

 

 

Zamišljeni prijatelj – Stefan Čobski (Imaginary Friend by Stephen Chbosky)imaginary friend

Kristofer je sedmogodišnjak.
Kristofer je novi klinac u kraju.
Kristofer ima zamišljenog prijatelja.
Samohrana majka, Kejt Riz, uplašena za svoj i život svog sina, prinuđena je da pobegne pod okriljem noći. Stigla je do Mil Grouva u Pensilvaniji, male, zatvorene zajednice, koja se čini potpuno idiličnom. Gradić se nalzi daleko od nasilja, daleko od svega.
U početku se sve čini idiličnim. Počinju da se uklapaju, a onda Kristofer nestaje i niko ga ne nalazi šest dana. Kada je izašao iz šume, bio je nepovređen ali promenjen. Glas koji samo on čuje, govori mu da do Božića mora da napravi kućicu na drvetu. U šumi. Ako to ne uradi, svi u gradu, uključujući i Kristofera i njegovu majku, više nikad neće biti isti. Knjiga ima 700 strana, te mora tu potrošnju papira i opravdati.

 

the beautiful

Predivno – Rene Ahdije (The Beautiful by Renée Ahdieh)

Uželili ste se priča o vampirima i mlađahnim devojkama? Zašto da ne?
Nju Orleansom iz 1872. godine vladaju mrtvi.
Međutim, za sedamnaestogodišnju Selin, isti predstavlja utočište, nakon bega iz Pariza i napuštanja perspektivnog posla švalje. Pošto stiže u sred sezone karnevala, Selin se brzo navikla na lepršavost, muziku i život koji je bujao. Ali uvek je tu i naličje medalje – grupa poznata pod imenom Krug lavova, sa harizmatičnim vođom Sebastijanom Sen Žermanom.
Kada u Sebastijanovom utočištu pronađu mrtvu devojku, drugu proteklih nedelja, Selin se bori protiv osećanja i nagrizajuće sumnje prema njemu. Takođe se stidi i sopstvene užasne tajne.
Nakon trećeg ubistva, Nju Orelans biva okovan terorom i strahom od serijskog ubice. Kad se i sama nađe na putu ubice, Selin odlučuje da preuzme stvari u svoje ruke. Ono na šta nije računala jeste da će se naći zarobljena između drevnih stvorenja noći i nemoguće ljubavi. U toj igri ulog veoma visok. Njen život.

 

Šarena ponuda, zar ne? Čitajte, živite dugo i to u berićetu. I naravno, samo BEZ PANIKE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *