Čitaonica, septembar 2018.

Svima koji slave, želim srećan početak školske godine. Ne brinite, brzo će kraj godine i novi raspust. A što se tiče onih,  koji nisu u prilici da slave ovaj divan praznik, baš mi je žao. Na moju neizmernu žaslost, biću u prilici da  predstavim samo nekoliko noviteta.

Persi Džekson i bogovi Olimpa III, Titanova kletva – Rik Riordan

Novi nastavak zanimljivog i popularnog serijala. Nadam se da će Laguna objaviti i ostale knjige. Pročitao sam ove godine svih pet knjiga i potpuno sam uživao, iako već odavno nisam tinejdžer.

Persi primi hitan, paničan poziv od Grovera, prijatelja kozjih nogu i odmah se priprema za akciju. Zna da će mu biti neophodni: pomoć njegovih prijatelja polutana, njegov pouzdani mač od nebeske bronze Rasparač, i… mama, koja će ga kolima povesti u ovu avanturu.

Grover je otkrio dvoje izuzetno moćnih polutana, koje moraju  da sakriju od čudovišta. Ali to nije sve što čeka hrabru družinu. Titan Kronos je postavio neobičnu zamku, a mladi heroji su upali u nju i sa sobom povukli i jednu boginju s Olimpa. Ulozi se svakog trenutka podižu sve vise, a naši junaci će s e upitati da li će imati dovoljno snage da se izbore sa svim što ih čeka.

Izdavač – Laguna

Mračni račun – Džon Stivens

Evo završetka još jednog tinejdžerskog serijala. Tvrde da je zanimljiv poput Harija Potera. Nisam čitao, pa ne mogu da sudim

Kejt, Majkl i Ema moraju da pronađu poslednju Knjigu početka – Knjigu smrti – pre nego što je se Grozni Magnus dočepa. Kad se sve tri knjige spoje, njihova moć postaje nezaustavljiva.

Ubrzo će započeti Emina pustolovina u svetu mrtvih, gde će se suočiti sa zastrašujućim čudovištima i duhovima.

Ema postaje poslednji deo neverovatne slagalice. Samo ona može da ovlada moćima najopasnije knjige.

Izdavač – Laguna

Fid – Nik Klark Vindo

Možda ste nekad pomilsili da je internet opasan i da utiče na sve oko nas. Čekajte samo da se sretnete sa Fidom. Fid je svuda. Svako može da mu pristupi, u bilo kom trenutku. Svaka emocija, ideja ili aktivnost deli se preko njega.

Sve što znate. Vaša sećanja. Vaši snovi. Stražari nad svima nama: ušica igle kroz koju prolaze sve niti mreže.

Tom i Kejt redovno koriste Fid, ali nisu zavisni od njega. A to će im pomoći kada Fid padne. Pronalaženje hrane je pitanje života i smrti. Manje, izlečive bolesti sada su smrtonosne. Čak je i spavanje opasno, jer možete biti uzeti.

U svetu u kome se vodi stalna borba za preživljavanjem, Kejt i Tom se suočavaju sa možda najtežim izazovom do tada – njihova kćerka Bea je nestala. Kako uopšte naći nekoga u svetu zavisnom od tehnologije? I šta se dešava kada više ne možete da verujete ni voljenima?

Izdavač – Vulkan

Asteriks – XII tom

Kao što su i obećali, čarobni ljudi iz Čarobne knjige izbacili su poslednji tom Asteriksovih avantura. U njemu se nalaze epizode 34, 35 i 36. Svako ko voli šašave Gale, poželeće ovu knjižicu u svojoj kolekciji. Da li da se pohvalim da sam već naručio svoj primerak?

Dvanaesti tom Asteriksa sadrži:

  1. Asteriksov i Obeliksov rođendan

Slavljenička zbirka kratkih priča povodom 50 godina Asteriksa i Obeliksa.

  1. Asteriks među Piktima

Asteriks i Obeliks spasavaju Pikta Mekdušeka i  kreću na put da ga vrate njegovoj ljubavi Belavili, koju je oteo njegov suparnik Mektrulek.

  1. Cezarov papirus

Cezar je napisao istoriju svojih pohoda u Galiji. Njegov izdavač savetuje ga da izbaci poglavlje o porazima koje su mu naneli Gali. Ukradena kopija cenzurisanog poglavlja završava kod Gala, koji žele da je sačuvaju za buduće generacije.

Izdavač – Čarobna knjiga

Dođosmo do kraja. Izbor je možda skorman, ali su zato naslovi interesantni. Odvojite malo vremena od učenja (vašeg ili učenja sa dečurlijom) i bacite pogled na neku zanimljivu knjigu. To što je prestalo leto, ne znači da treba da prestanete da čitate knjige koje nemaju veze sa školom. I naravno, držite se starog pravila – BEZ PANIKE!