Čitaonica – septembar 2019, strana izdanja

I dalje ne mogu da se naviknem da je leto pri kraju, taman mi se zagrejao podrum u kome me drže urednici AVKF. Bojim se da od redakcije zatražim da mi obezbedi toplije mesto za rad. Poznajući persone, poslali bi me u pustinju Sahare ili na neku sličnu turističku destinaciju. Sreća moja što još nema međuplanetarnih letova, jer bih završio na Merkuru. Ali dobro, da ne ispadne da stalno kukam, moram da zahvalim redakciji koja mi je iz svoje plemenitosti  dala ovaj divan posao. Čitaoče, pošalji mi turpiju.

.

.

.

Khm, nakon što sam nekoliko sati proveo razmišljajući o tajnama života dok sam klečao na kukuruzu, vraćam se glavnoj temi i predstavljam vam neke od noviteta sa inostrane scene.

Naučiće se, ako bude sreće – Beki Čembers (To Be Taught, If Fortunate – Becky Chambers )

To Be Tought, If Fortunate – Becky ChambersTehnološko otkriće koje će promeniti čovečanstvo je stiglo. Ljudsko telo će moći da se prilagodi bilo kom okruženju. Na primer, moguće je da radijaciju koristite kao hranu.  Arijadna O’Nil će sa trojicom astronauta započeti putovanje do planetarnog sistema udaljenog svega petnaest svetlosnih godina od Zemlje. Njihov zadatak je da ispitaju mogućnost kolonizacije. Kako vreme prolazi, Arijadni postaje jasno da je cena njene transformacije previsoka, a da će se na Zemlji odvijati nezaustavljiva evolucija. Pitanje je da li će prepoznati svoj dom. Zapravo, važnije pitanje će biti da li je Zemlja još naseljena.

 

 

Legnjevi – Debora Hjuit (The Nightjar – Deborah Hewitt)Nightjar_ARC.indd

Čini se da je ova knjiga zasnovana na finskoj mitologiji.

U ovom svetu svako ima svog Legnja. Pticu koja je ogledalo vaše duše. Ako vam je nepoznata ova vrsta ptice, tu je i latinski naziv – Caprimulgida, pa konsultujte Gugl. Elem, caka je u tome što samo pravi ptičar može vidi duše, tj. ptice.

Alisa Vidnam otkriva da je ona ptičar i da će uz pažljivu vežbu, moći da razvije svoje sposobnosti toliko da u tuđa sećanja i emocije, ulazi savršeno opušteno. Nakon napada na Alisu i njenu prijateljicu Džen, Džen biva povređena i na kraju završava u komi, a njen Leganj beži. Jedini način na koji može da pomogne prijateljici je da se upusti u potragu za Dženinim Legnjem i da ih ujedini dok ne bude kasno. Potraga će je dovesti do Rukerija, gde će Alisu juriti Judicijum, grupa koja pokušava da ubije sve ptičare.

Zaveštanja – Margaret Atvud (The Testaments – Margaret Atwood)

The Testaments – Margaret Atwood„Sluškinjina priča“ je objavljena pre dobrih trideset i pet godina i sad je, zahvaljujući ekranizaciji, doživela ogromnu popularnost. Zato ne treba da čudi što je Atvudova odlučila da napiše neku vrstu nastavka. Treba iskoristiti tenutak, zar ne? Zanimljivo je da se o samoj knjizi ne zna mnogo, ali je vrlo izvesno da će, barem što se tiče prodaje, napraviti čudo.

Možda bih mogao da pročitam „Sluškinju“.

 

 

 

 

Zamišljeni leš – Tajler Hejs (The Imaginary Corpse – Tayler Hayes)The Imaginary Corpse – Tayler Hayes

Šta se dešava sa fantazijama koje su suviše realistične da bi stvarno umrle? Na primer, fantazija o zamišljenom prijatelju Tipiju Triceraptosu, koji je davno pomogao devojčici da lakše prihvati svet koji je okružuje. Tipi i dalje živi u Stvarnorealnom, mestu gde nekada snažne, a sad napuštene fantazije borave.  Tipi živi i radi kao detektiv i rešava slučajeve sa manje ili više uspeha. Problem nastaje kad se Stvarnorealnom dogodi nezamislivo, pojavio se Čovek u kaputu koji može potpuno da ubije svaku fantaziju. Na Tipiju Triceraptosu je da pokuša da sačuva sebe i svoje drugove-fantazije.

 

 

 

Pesma za novi dan – Sara Pinsker (A Song for a New Day – Sarah Pinsker)

A Song for a New Day - Sarah PinskerRadnja romana je smeštena u blisku budućnost, gde je želja za sigurnošću i bezbednošću dovela do toga da skoro svi žive izolovano, ograničavajući kontakte sa drugima isključivo na virtuelne načine. Poznato? Lusi Kenon, rokerka, se bori protiv zakona koji ne dozvoljava okupljanje malih grupa radi izvođenja nekog muzičkog dela. Njena muzika je pokrenula Rozmari  Los, koja je odrasla u okruženju bez emocija i koja radi za korporaciju Pozornica Holo. Oni regrutuju muzičke nade i od njih prave zvezde. To znači da će Lusi morati da se predstavi svetu na pravoj svirci i da će se suviše zbližiti sa nekim.

 

 

Institut – Stiven King (The Institute – Stephen King)The institute - Stephen King

Steva Kralj sa novom knjigom. Uraaaaa

U sred noći, neko  upada u kuću koja se nalazi u mirnoj ulici u predgrađu Mineapolisa. Provalnici tiho ubijaju roditelje Luka Elisa i ubacuju ga u crni džip. Sve se završilo za dva minuta. Luk se probudio u Institutu, u sobi koja liči na njegovu, osim što nema prozor. Iza njegovih vrata se nalaze brojna  druga vrata. A ta vrata kriju decu sa posebnim talentima – telekinezom i telepatijom – koja su sva došla na Institut na isti način kao i Luk. Kališa, Nik, Džordž, Iris i desetogodišnji Dikson žive u Predvorju. Luk će saznati da postoje i drugi, koji su prebačeni  Iza.

Institutom upravlja gospođa Sigsbi, koja zajedno sa svojim osobljem, nemilosrdno izvlači sve što može iz dečijih talenata. Ako deca prihvate pravila, dobijaju novčiće za aparate sa hranom i pićem. Ako ne, kazna je surova i teška. Luk, iz straha da ne završi Iza, sve očajnije pokušava da pobegne iz Instituta i da pozove bilo koga u pomoć. Ali nikad niko nije pobegao iz Instituta.

 

Dobro sahranjeni – Vivijan Šo (Grave Importance – Vivian Shaw)

Grave Importance - Vivian ShawOvo je treća knjiga iz serijala o doktorki Greti Helsing. Ovog puta ima posao iz snova, radi negde u Francuskoj u magičnom lečilištu, u koje dolaze mumije radi odmora i zbog opravka njihovih slabih i krtih nemrtvih tela. Greta obožava svoj novi posao, kao i naprednu tehnologiju koju koristi. Međutim nailazi na neobičnu misteriju, kada se pojavi kuga koja kosi njene pacijente. Dok pokušava da razmota (heh) klupko, mora da se izbori i sa romantičnim pokušajima vampira Fransisa Varnija, Edmunda i Grisele (takođe, vampiri), kao i dvoje anđela.

 

Šta kažete? Jesam li našao neki naslov koji vam se dopada. Ako jesam, odlično, ako nisam, valjda ću uspeti drugi put. Samo se vi opustite i BEZ PANIKE. 

 

Izvor