Čitaonica – septembar 2019.

Dragi đaci, srećan vam početak školske godine. Šta je bilo? Što odmah prevrtanje očima i takav rečnik? Tome li vas uče u školi? Eee, sad bi vi klečali na kukuruzu da se ja išta pitam. Za sve vas, koji nemate tu sreću i privilegiju da ste i dalje u školi, mogu samo da vam poželim srećan kraj godišnjih odmora. Depresivno, zar ne? Znam, zato ću pokušati da bar malo razvejem depresivne oblake novitetima na našem književnom nebu.

 

Tanka linija fantastičnog – Autostoperski vodič kroz fantastiku

Tanka linija fantastičnog – Autostoperski vodič kroz fantastikuMatična kuća, koja me drži okovanog u podrumu, objavila je prvi broj lično svog časopisa. Znam da nije knjiga, ali što ne bih malo reklamirao. Možda zbog toga dobijem i sredinu iz hleba, a ne samo koricu. Moći ćete da pročitate stručno-teorijske tekstove, ali i da uživate u pričama. Izgleda da, pored poznatih imena fantastike, imamo i šestoro koji prvi put objavljuju svoje priče. To bi moglo biti zanimljivo, zar ne? Časopis je udaljen od vas samo jedan mali KLIK.

Istovremeno, ovim putem pozivam sve pisce i ljubitelje fantastike da napišu priču na temu „Zov heroja“ i a istu pošalju redakciji AVKF. Prvoplasirani dobija počasno mesto u drugom broju časopisa, deset hiljada evrija u novčanicama iz Monopola i virtuelno letovanje na bilo kojoj tački sveta.

Izdavač – Autostoperski vodič korz fantastiku

 

 

E. K. Botica – Nositelj elemenata E.K.Botica - Nositelj elemenata

Stižemo do još jednog noviteta, prvenac mlade dame iz Hrvatske.

Godinama Drugom Dimenzijom vlada Malforks, pokvareni vladar koji je nezakonito zauzeo presto. Ostala kraljevstva toga sveta na rubu su snaga dok Malforksova vlast sve više jača. Vladar kraljevstva koje se još odupire šalje svoje sinove da se sklone od opasnosti. Došavši na Zemlju, nisu pronašli sigurna utočišta, ali pronašli su nešto drugo. Nada koja je gotovo potpuno zamrla nanovo se probudila. U stranom svetu, pronašli su zakonitog vladara Druge Dimenzije koji mora da izvuče svoj svet iz tiraninovih šaka… Pronašli su Nositelja Elemenata.

Za detalje oko naručivanja, kontaktirati autorku.

 

 

Mark Lorens – Lokiijev ključ

lokijev ključ-mark lorensZa one koji su čekali, stiže drugi deo trilogije „Rat crvene kraljice“.

Nakon mučne pustolovine i bezmalo pogibije, princa Džalana Kendeta surova zima primorala je da ostane daleko od raskoši svoje palate na jugu. A iako je Sever dom Džalanovog saputnika, ratnika Snorija ver Snagasona, i on je jednako željan da krenu što pre.

Jer viking je spreman da izazove sam Pakao kako bi vratio svoju ženu i decu u svet živih. Ima Lokijev ključ – sada još samo da pronađe prava vrata.

Dok svi čekaju da led raskravi svoje čeljusti, Mrtvi Kralj smera da se dočepa onoga što mu umalo nije palo šaka – ključa koji otvara sve na svetu – kako bi mrtvi mogli da se dignu iz grobova i konačno zavladaju. Ali niko ne bi smo zaboraviti na Crvenu Kraljicu jer ona i dalje manipuliše kraljevima i pionima vodeći ih prema poslednjem činu koji priželjkuje…

Izdavač – Laguna

 

Knjiga o izmišljenim bićima – Horhe Luis BorhesKnjiga o izmišljenim bićima – Horhe Luis Borhes

Malo je nategnuto, ali i ova knjiga je dobrim delom fantastika. Šta pričam? Čistokrvna fantastika.

Uz dvadeset ilustracija Bojane Stojanović, Borhesov bestijarijum sadrži više od stotinu „neobičnih stvorova što ih je u protoku vremena i prostora iznedrila ljudska mašta“. Inspirisan svetskim mitologijama, ali književnošću, pisac je u svoju čudesnu enciklopediju uvrstio i imaginarna bića potekla od Homera, Plinija, Konfucija, Šekspira, Luisa Kerola, Kafke… Čitaoci će se tako susresti sa poznatim i očekivanim zmajevima i kentaurima, jednorozima i gnomima, ali i sa manje poznatim i sasvim neočekivanim majmunom koji pije tuš, pticom koja izaziva kišu ili slonom koji je prorekao Budino buđenje.

Izdavač – Laguna

 

Selina Lovren – Malo zeleno drvo

Selina Lovren – Malo zeleno drvoČesto se obradujem velikim brojem knjiga koje se pišu za decu i mlade. Svaki put kad odem u biblioteku, donesem i neku knjigu koja pripada navedenoj kategoriji.

Jedne olujne noći, neobična vila dolazi na Majin prozor. Maja od nje dobija seme, a iz njega raste Malo zeleno drvo. A drvo može da hoda! Kada Maja krene u šetnju sa svojim Malim zelenim drvetom, saznaće da se nešto strašno događa u dubini šume. U uzbudljivu avanturu, krenuće sa svojim novim, takođe, neobičnim prijateljima kao što su Oblak i Oblutak.

Izdavač – Laguna

 

 

 

Nisam vas gušio suviše, barem  se nadam. Čitajte, uživajte, ne dozvolite da vas ubace u kalupe i slome. Najvažnije od svega, samo BEZ PANIKE.