Čitaonica, strana izdanja, novembar 2019.

Ko bi rekao da je na današnji dan, ali pre devedeset i jednu godinu, svetlost dana ugledao „Paroborod Vili“ u kojem se kao što znate pojavio najpoznatiji miš na svetu. Ne, ne mislim na Džeronima Stiltona. Nije ni Stjuart Litl.  I eto, od tog crtaća nastade istorija i prava imperija. Srećan rođendan od svih nas iz redakcijskog podruma.

 

Mudrijaš – D. Dž. Batler i Aron Majkl Riči (The Cunning Man – D.J. Butler and Aaron Michael Ritchey)

Eh, što volim kada naiđem na knjigu koju su stvarala dva pisca.

1935. u Juti (jedna od američkih država) postoje veštice – zle i opake spletkarke. Srećom tu su i Mudrijaši. Oni imaju dovoljno petlje i magijskog znanja da se odbrane od veštica. Kada se uruši rudnik uglja Kimbari, pojavljuju se glasine o duhovima koji lutaju dubinama rudnika. Farmer Hiram Vuli se, u želji da pomogne, razotkrio kao jedan od Mudrijaša. Uz veliki trud, dopreće i do Meri Mekgil, predstavnika duhovne unije. Istovremeno, Hiram se sukobljava i sa Gasom Dolarom, lokalnim biznismenom i kolegom Mudrijašem. Počinje da sumnja da će potpuno razumeti tminu u koju se upustio. A najvažnije pitanje je da li ima dovoljno moći i snage da se izbori sa svime.

 

 

Sudbina palih – Kel Kejd (The Fate of the Fallen – Kel Kade)

Evo prvenca i to samoizdatog. Autorka nam priča priču o Matijasu, koga je drevno proročanstvo označilo kao spasioca sveta. Uz pomoć najboljeg prijatelja Asla, okuplja saveznike za učešće u, kako se čini velikoj i uzbudljivoj avanturi, koja će ih sasvim prirodno odvesti u slavnu pobedu. Kad oni tamo, ono međutim. Saveznici se povlače, a narod koji je trebao da spasi se bezuslovno predaje. Da slučajno proročanstvo nije pogrešno protumačeno? Matijas i Aslo shvataju da titula Heroj sudbine zapravo ne znači ništa i da nije dovoljno nazvati se tako, već se to ime mora zaraditi.

 

 

Zvezdana krstarica Alkemon – Kristofer Hinc (Starship Alchemon – Christopher Hinz)

Zamislite društvo gde planete dobijaju imena tako što korporacije kupuju autorska prava za imenovanje istih. Istovremeno, popularne ličnosti se kloniraju u neku vrstu mentalno povezanih kućnih ljubimaca. Hm, ovo mi se čini kao skroz  realan scenario.  LeaMarsa de Host je moćan psionik. Kada na planeti Sikamor, sonde zabeleže čudan biološki potpis, LeaMarsu dodeljuju zvezdanoj krstarici „Alkemon“, kao pridruženog člana posade. Na planeti otkriva neobičan plavi organizam u, kako se čini, stadijumu fetusa. Donela je kreaturu na brod radi ispitivanja(ccc, trebala je da zna bolje), ali je kreatura zahvaljujući sposobnosti menjanja oblika, uspela da pobegne. Posadi broda ubrzo postaje jasno da kreatura nije samo opasnost po njih, već i po celo čovečanstvo.

 

 

Potraga Vilijema Ebija – Kler Nort (The Pursuit of William Abbey – Claire North)

U Francuskoj tokom Prvog svetskog rata, časna sestra Elis radi kao medicinska sestra. Tako sreće Vilijema Ebija koji je pod uticajem kletve. Trideset godina ranije, radio je kao doktor u Južnoj Africi(lekari bez granica). Nije uspeo da spasi život jednog dečaka i njegova majka ga je proklela. Kletva deluje tako da Vilijem može da vidi pravu prirodu svakog koga sretne. Istovremeno, prati ga neka senka, koja ubija svakog koga Vilijem zavoli. Posle svakog takvog slučaja, Vilijemu ostaje samo da pati i žali zbog zle sudbine.

 

 

Skalamerije – Adrijan Čajkovski (Made Things, by Adrian Tchaikovsky)

Radnja je smeštena u pretrpan grad u kome su svi pod čvrstom paskom vladajućih magova.  Kopelija je lutkarka bez roditelja. Istovremeno, radi popunjavanja svojih oskudnih primanja, bavi se džeparenjem i krade sve što nije zakucano. Šta dete zna šta je 500 kila? Glavni pomoćnici i saučesnici su joj Tef i Ark, dva čovečuljka napravljena od drveta i metala. Sve se komplikuje kada Kopelija i njen mentor dobiju i više nego težak zadatak, da pronađu golema. Podzemljem se motaju zle i naopake tvorevine, koje će uspeti da se dokopaju naše heroine. Njene figurice će morati da joj priteknu u pomoć, dokazujući da je ljudskost mnogo više  od mesa i kostiju.

 

 

Neprirodna magija – S.M.Vagonir (Unnatural Magic, by C. M. Waggoner)

Dve devojke iz različitih kulturoloških miljea pokušavaju da stignu na isti cilj. Onna je u čaranju bolja od bilo kog muškarca u selu, ali pošto je žensko, uskraćeno joj je obrazovanje. Gladna za znanjem, uputila se u grad Heksos, ne bi li našla slobodoumnije univerzitete. Umesto toga, nabasala je na četiri mrtva trola. Tisra je trolica, koju takođe muče mnogi problemi. Nakon što je otišla od kuće, pronašla je povređenog ljudskog vojnika. Lečila ga je dok nije ozdravio, ali je napadnuta od strane nepoznatog maga. Onna i Tisra će pokušati da saznaju ko i zašto, napada trolove. Da bi to postigle moraće da upotrebe svoje jedinstvene talente.

 

 

Kraljica ugnjetavanih –Kesen Kalender (Queen of the Conquered, by Kacen Callender)

Hans Lolik je ostrvo kojim vladaju belci, oslanjajući se na crnu robovsku snagu. Sigurni Lund je jedina crnkinja zemljoposednica. Ona je prezrena i omrznuta od strane robova, koji smatraju da je izdala svoj narod. Međutim, oni ne znaju da Sigurni nije ono za šta se predstavlja. Ona živi pod pretpostavljenim identiteom nakon što je preživela brutalni masakr počinjen od bele većine. Taj događaj će je usmeriti na put osvete. Shvatiće da nije lako odreći se privilegija i moći, i  da na kraju, svi dugovi dođu na naplatu.

 

 

 

Zmajevski pripravnik E. E. Najt ( Novice Dragoneer, by E.E. Knight)

Ilet je siroče, koje ceo život (celih četrnaest godina koliko je stara) sanja da postane jahač zmajeva.  Podnela je zahtev za upis u Zmajevsku akademiju u republici Vejl. Primljena je i provela je godine radeći najteže poslove, da bi napokon bila unapređena u Plesača sa zmajevima. Kako to obično biva, uz položaj dolaze i posledice. Što se kaže noblesse oblige – plemenitost obavezuje. Kada se pojavi potreba za političkim taocem, Upravnik pripravnika bira Ilet, te ona mora da otputuje u obližnje kraljevstvo, gde će se susresti sa mizoginijom i dvorskim intrigama. Ovo se čini kao početak odličnog serijala za sve ljubitelje En Mekafri.

 

 

Čoveče, šta li rade ovi Zapadnjaci, samo pišu knjige? Uh, da bi pročitali sve, moraćemo da budemo mirni i da problemu pristupimo BEZ PANIKE.

Izvor