Čitaonica, strana, decembar 2019.

Stigosmo do poslednje Čitaonice u ovoj godini. Što se tiče mojih radnih uslova (tema koja je u žiži poslednjih dana. Ne moji radni uslovi, već generalno), tu se nije ništa promenilo, barem ne nabolje. Podrum je i dalje memljiv, nivo vode na podu se smanjio na jedan centimetar, ali je zato hladnija. Sunce vidimo samo kad ga nađemo na internetu. Zapravo, ima i promena, potpisao sam novi ugovor gde mi sledi povećanje plate od sto posto. A? Šta kažete? Nije loše? Mada, sad kad razmišljam o tome, setim se Sofronija, koji kaže: „Matematika je jasna. Dva puta ništa je ništa, crva nije ni bilo”. Uh, ta matematika, ona me i dovela tu gde sam.

Pozabaviću se tim problemom kasnije, moram da uzmem digitron, papir i olovku.  Iskoristiću poziciju koja mi je data, te ću čestitati rođendane dvojici tata fantastike (pogotovo naučne fantastike). Na današnji dan, rođeni su Artur K. Klark i Filipk K. Dik. Gospodo, hvala vam na svim knjigama koje ste ispisali za nas. Nadam se da i dalje putujete negde zvezdanim prostranstvima… Dok računam kolika će mi biti plata, pročitajte listu noviteta sa zapada.

 

Bilo ko – Čarls Soul (Anyone: A Novel – Charles Soule)

U sred neke nedođije u Mičigenu, u štali prerađenoj u laboratoriju (a kako drugačije?) naučnica pokušava da pronađe spas za muža, koji boluje od Alchajmera. Tokom eksperimenata, u jednom trenutku se misteriozno našla u telu svog muža. Ovaj događaj neće promenti samo njen život, već i ceo svet.

Dve decenije kasnjie, širom planete opšteprisutna je fleš tehnologija. Uz njenu pomoć, pojedinici mogu svoju svesnost da prebace u drugo telo. Naravno, tačno je regulisano vreme ostajanja u drugom telu, ta usluga se plaća, ali i registruje. Svaka oblast društva je transformisana, od putovanja, preko zabave do rata. Budite Bilo ko sa Svakim je moto kompanije koja pruža ovo jedinstveno vantelesno iskustvo.

Ali (znali ste da mora da postoji i neko ali), postoji i crno tržište. (Eto ga to ‘ali’… ). Gde ima ljudi, ima i zloupotrebe. Crno tržište prosto buja. Na njemu najčešće trguju nesrećnici, koji anonimno, bez da išta pitaju, prihvataju da budu domaćini svakome ko plati, a onda njihova tela koriste za razne namene – seks, drogu, kriminal ili nešto još gore.

 

 

 

Težina duše – Elizabet Tami (The weight of Soul – Elizabeth Tammi)

Lenina mlađa sestra, Fresa je pronađena mrtva. Njihov vikinški klan je zapao u očaj. Ali Lena je ta, koja se nikad nije oporavila. Fresa je ta koja je morala da živi i Lena ne može da se smiri dok ne sazna šta je i zašto ubilo njenu sestru. I najvažnije od svega, kako da je vrati. (Hm, to obično nije najpametnija želja). Sa Helom, nordijskom boginjom smrti, sklapa mračan pakt i to je samo početak problema.

Što je Lena bliža oživljavanju sestre, to sve više saznaje o svojoj porodici. Ni kriva ni dužna (?!) nađe se u sred plana za uništenje Ragnaroka. Smrtonosan niz događaja bi mogao dovesti do uništenja celog sveta.

Naravno, sestrinska ljubav nema granice, pa će Lena uprkos rizicima biti spremna da ide na sve ili ništa. Biće spremna čak i da ubije (baš čudno za vikinga).

 

 

 

Pesme iz dubine – Keli Pauel (Songs from the Deep – Kelly Powell)

Mojra Aleksander je oduvek bila fascinirana smrtonosnim sirenama, koje obitavaju oko njenog ostrva. Iako pesme sirena svakoga mame u vodeni grob, Mojra im se približila koliko je moguće. Na obalama začaranog mora, svirala bi violinu. Kad na plaži otkriju telo dečaka, meštani odmah okrive sirene, dok Mojra nije sigurna u njihovu krivicu.

Pošto je ubeđena da je neko sirenama smestio dečakovu smrt, Mojra je uspela da ubedi svog višegodišnjeg prijatelja, svetioničara Džuda Osirika, da joj pomogne oko istrage. Moraju biti brzi, jer se ostrvljani spremaju za tešku odmazdu. U tom slučaju, pitanje je koliko bi žrtava morala podnese svaka strana.

 

 

 

 

 

 

 

Zmaj za Vilijama – Džuli E. Černeda (A Dragon for William – Julie E. Czerneda)

Verfol se vraća u Vorkun i saznaje da je došlo do promena u njegovoj porodici (na gore, naravno). Njegovo otac je u nemilosti i proteran je sa dvora. Povrh svega, Vorkun je predat Asnoru, u sklopu Prinčevog primirja, i niko nije najsiguriji šta bi to moglo da znači.

Jasno je da su to male komplikacije i da život treba dodatno začiniti. Verfol postaje Istinogledac, osoba koja je sposobna da prepozna tuđu laž. Jedva i da je započeo sa treningom, ali njegova majka odbija da ga vrati ujaku u Maroudel. Iz dosade, Verful se okreće svojoj mašti, te tajno započinje pisanje priče o hrabrom dečaku, koji postaje prijatelj sa mladim zmajem. U zamišljenim avanturma „Princ Vilijam“ je uvek heroj, dok u pravom životu, Verful je sve bešnji i uplašeniji.

Veruflom nekadašnji najbliži saveznik, brat Semjin, ne uspeva da koristi marvoldesku magiju. Zabrinut za brata, Semjin roditeljima pokazuje Verfolovo pisanije. Njihova majka sumnja da je dečak kanal ka mnogo ozbiljnijim stvarima.

Ubrzo, niko, pa čak ni Verful, neće biti siguran gde se završava stvarnost, a počinje mašta.

 

 

 

Buđenje čarobnjaka – Stiv Mekhag (Sorcery Reborn – Steve McHugh)

Njemu ne treba oružje. On je oružje. Čekaj, čekaj, je li ovo roman o ninđama? Čini se da je ovo početak serijala.

Nakon što je u bici između dobra i zla izgubio svoje moći, nekadašnji čarobnjak Nejt Garet, budi se kao običan čovek, negde u Oregonu. Dok ceo svet misli da je Nejt mrtav, njegovi prijatelji se i dalje bore protiv Avalona i zla, koje bi ovaj rado raširio na sve strane sveta.

Avalonove trupe stižu i u Oregon i, kako vreme prolazi, Nejt je sve nervozniji zbog magije koja mu se nikako ne vraća. On želi da uništi Avalonove planove, ali pri tome mora da pazi da i sam ne pogine. Sa magijom ili bez nje, Nejt će morati da se suprostavi nadirućem zlu, pre nego što bude prekasno.

 

 

 

 

 

 

Drugari, izračunao sam iznos povišice i sve mi se čini da ću i ja u štrajk. Znam šta ćete mi reći – drži se, Fight the system i BEZ PANIKE. I  da, srećna vam Nova 2020…