Crno ogledalo, S01E01: Susret dve svinje

Dragi moji autostoperi, da li individualno nasilje može biti opravdano uzvišenim ciljem? Koji je to motiv, za koji biste bili spremni da penetrirate svinju?

Britanski premijer iz fiktivnog narativa je smatrao da je taj uzvišeni motiv njegova karijera, to jest prevencija pada popularnosti.

Epizoda prati mukotrpni proces nemoći da se dosegne empatija i kapacitet za odgovornost u ulozi staratelja nacije. U svojoj agoniji i nedostatku tehničke podrške koja bi mu mogla pomoći da zaobiđe suočavanje sa odgovornošću, prvi ministar bespomoćno pokušava da tehnologijom i ljudskim resursima kojima je okružen – izbegne ličnu moralnu evoluciju. Tranzicija koja vam se u toku epizode možda pričinjava, zapravo ne postoji. On bira da zaštiti karijeru, a ne život princeze ili dostojanstvo nacije. On penetrira životinju iz pobude koja je evolutivno niža i od onih koje ispoljava visoko inteligentna svinja dok nezainteresovano njupka iz zdele u studiju. To je poriv samoočuvanja, manifestovan kroz kastraciju kapaciteta da se pogine za druge, i sklonost da se sopstvena peverzija karaktera preruši u solidarnost.

Da li ste nekada bili u sličnoj situaciji? Zamislimo da ste upisali prvu godinu biološkog fakulteta, i da je pred vas stavljena žaba koju treba da presečete. Ili na medicinskom fakultetu gde fascinirani profesor izlaže glodara udarima struje, opisujući marvelozno dejstvo visokog napona na organizam sisara. Stojite i posmatrate ubistvo, idealizujete svojeg mentora, a dok životinjica cvili – vi držite indeks u rukama i razmišljate o – čemu? O potpisu sa vežbi i svojoj karijeri doktora ili biologa, budućeg akademskog građanina.

Šta mislite, koliko je lako penetrirati krmaču pred kamerama cele planete, ukoliko dobijate apsolutno odobrenje i empatiju većine? I konačno, ko je tu svinja? Koprofagna četvoronožna životinja ili izgladneli svinjojeb željan ljubavi miliona? Da li primećujete kako se narativ obrće naglavačke, kreirajući sliku miroljubive i inertne prirode, konfrontirane sa primordijalnim zverstvom ljudskih bića?

Šta nam poručuje suprugina reakcija na kraju epizode? Zbog čega ona godinama kasnije ne može da oprosti svojem partneru na izboru da to učini? Da li je to zbog toga što se oseća prevarenom sa mužu privlačnijom osobom – krmačom? Privlačnijom jer mu donosi više gratifikacije u karijeri nego rođena supruga. Ne, ona je ogorčena jer jedina spoznaje motiv koji je mužu dao podsticaj da se izloži tom odloženom zadovoljstvu – a to je udobnost privilegija koje sa sobom nosi stolica premijera. Svinjojebstvo postaje inicijacija i ulaznica za status heroja, u postmodernom društvu savremene tehnologije, gde više nije nužno biti moralan, već spreman da poniziš sebe i druge – kako bi uspeo da sačuvaš atraktivnost u očima građana. Da odlaganjem zadovoljstva i moralnih barijera – budeš prihvaćen.

Šta je ono što nedostaje da bi se ministrova odluka mogla smatrati moralno odgovornom? Nedostaje unutrašnja potreba za kaznom, što se manifestuje time da nije insistirao da se protiv njega podnese krivična prijava za zlostavljanje životinje. To je ključni invaliditet njegovog herojstva. Nacija prihvata da je svinjojebstvo samo po sebi kazna, ne primećujući da je u pitanju samoodržanje nemoralne osobe, a ne altruistički čin za život princeze. Prava solidarnost je upravo ono što izostaje, a to je prihvatanje zakonske kazne za počinjeno krivično delo, u korist života drugoga. Počinjeni zločin postaje konformistička licenca za očuvanje pripadnosti grupi. Dragi moji autostoperi, kada demaskiramo epizodu od konkretnosti pojavnog narativa, ovde nije bilo zlostavljanja životinje, jer je to bio seks između dve svinje. Obe jednako spremne da za opstanak okuse sopstveni izmet. Spremajte se za budućnost u kojoj će individualna moralna barijera biti tretirana kao tradicionalizam bivših generacija, a apsolutni pragmatizam će postati nova etika.

Ili se borite protiv takve budućnosti.