Daredevil S02E01

Kada se govori o američkoj televizijskoj sceni, koplja se uvek lome na 2. Sezoni. „Prokletstvo druge sezone“ je nešto s čime su se suočili mnogobrojni projekti, pokazujući da ponekad, dobra premisa jednostavno nije dovoljna. Druga sezona pokazuje da li je ideja koju su stvaraoci imali zaista dobra i u praksi izvodljiva. A kako svi, tako i „Derdevil“. Za početak, dovoljno je reći, kakve ste god strahove imali, verujte mi na reč, bili su i više nego neosnovani.

Kada je pre godinu dana „Derdevil“ ugledao svetlost dana, prvo šta su gledaoci videli, bila je ispovest Meta Murdoka. Tražeći oprost za ono što namerava da uradi, Derdevil kreće u obračun sa Rusima. Ove godine nema sveštenika, nema kajanja. Odluke su donešene, postignut određen unutrašnji mir, a u uvodu u drugu sezonu, Derdevil, kao kakav duh, veoma efektno se pobrine da oni koji treba da budu kažnjeni, to i budu.

U prelepo koreografiranoj sekvenci, novi Derdevil, Demon Đavolje kuhinje biva predstavljen a da se gotovo i ne pojavi na ekranu. Sve je u zvucima, flešbekovima i zabrinutim pogledima krimosa dok malo po malo, ne ugledamo potpunu sliku. A gde drugde, nego u crkvi. A pre nego što policija konačno sustigne poslednjeg lopova, Derdevil je već nastavio, ostavljajući uplakanu devojku i policiju dok muzika najavljuje još jednu godinu iste ulične borbe u kojoj smo uživali i u 2015.

Međutim, pravila su nešto drugačija ove godine. Đavolja kuhinja prosto ključa ovog leta, ne samo zbog visokih temperatura, već i zbog upražnjenog mesta gospodara podzemlja. Sa pobijenim Rusima i odbeglim Kinezima i Japancima, Vilsonom Fiskom u zatvoru, celo podzemlje se diglo na noge kako bi se uspelo na Fiskovo mesto i vladalo komšilukom. U jednom takvom pokušaju, irska mafijaška porodica se sastala da porazgovara o novonastaloj situaciji, samo da bi bili masakrirani na nezamisliv način. S druge strane, prijateljstvo i partnerstvo Nelsona i Murdoka je u konstantnoj senci Metovih noćnih aktivnosti, dok posao pati jer ih klijenti plaćaju u pitama s malinama i bananama. Lično, voleo bih da je bio i poneki avokado, ali ne može nam se ugoditi.

Priča suštinski počinje kada preživeli Irac prekida trojac u opuštanju kod Džosi i moli ih za pomoć. Met i Fogi proveravaju šta se zapravo desilo, dok Karen vodi povređenog Irca u bolnicu pod lažnim identitetom svog momka. Saznavši da se nešto užasno desilo, Met kreće na put koji ga vodi od jednog propaliteta do mesare u kome pored teletine, na kukama vise i ubijeni ljudi. Spašavajući jednog, Met saznaje da neprijatelj nije nekakva vojska već nepoznata individua. Na drugoj strani, Fogi, veoma hrabro za čoveka svojih sposobnosti je suočen sa bajkerima Đavolje kuhinje gde saznaje da mu je davnašnji prijatelj već mrtav i da je podzemlje u stanju haosa. I upravo tada, na scenu nastupa on.

Bezimeni čovek upada u bolnicu gde je Karen sklonila Irca, ubijajući policajce na svom putu, pokušavajući da završi posao. Karen uspešno uspeva da mu pobegne sa povređenim Ircom, samo da bi sačekušu prekinuo Derdevil koji još jednom pokazuje da može i da će biti pretučen svaki put kada se desi da se sretne sa nekim sa malo više veštine. Epizoda se završava kada nepoznati puca u Derdevila, i on pada sa krova.

Prva epizoda druge sezone je još jednom naglasila sve one aspekte Derdevila koje smo zavoleli u prvoj sezoni – njegovu ranjivost, dvostruki život i herojizam sporednih likova. Čovek ne može a da se ne divi Fogiju i Karen koji veoma hrabro, bez Derdevilovih pojačanih čula i borbenih veština, uspevaju da urade ono što misle da je ispravno. Pohvaliti se mora i koreografski pristup scenama. Kamera je potpuno u službi Derdevilovih borbi a sve je odrađeno sa gracioznošću jednog baleta a ne superherojske serije. Poslednja scena borbe na krovu pokazuje da nisu samo Azijati sposobni za kul borbe i borilačke veštine. Još jedna epizoda i još jedna prelepa scena.

Prva epizoda je predstavila svog negativca o kome ćemo zasigurno više čuti u sledećim epizodama. Ako se po jutru dan poznaje, očekuje nas mnogo dinamičnija sezona u kojoj će Met Murdok ponovo biti suočen sa svojim demonima. Ali i sa svojom smrtnošću, sva je prilika.