Daredevil S02E02

Nakon što je prva epizoda uspešno probila led predstavljajući nam nepoznatu ali nezaustavljivu mašinu za ubijanje, nekoga s kime će se Demon iz Đavolje kuhinje suočiti, druga epizoda je otišla korak dalje i rasvetlila nam ko je glavni negativac u drugoj sezoni. Dame i gospodo, dozvolite da vam predstavim Punishera.

Derdevilov pad, uzbudljiv koliko može biti, malo je koga ostavio u ubeđenju da se nešto ozbiljnije desilo. U frentičnoj potrazi za Metom, Fogi ga nalazi na krovu, ranjenog ali živog. Ovo je samo uvod u još jedan Derdevilov okršaj, samo mnogo drugačiji. Džoana K. Rouling je rekla da je „potrebna velika hrabrost suporstaviti se neprijatelju, ali još veća suprostaviti se prijatelju.“ A na sve to, zamislite da vam je prijatelj majstor borilačkih veština koji večeri provodi na ulicama brinući se o bezbednosti grada. Nažalost, Fogi ne uspeva da dobije svoju bitku sa Metom, ostavljajući Meta samog kako bi se potpuno oporavio od još jedne noćne avanture.

Karenin beg od Punishera vodi je u policiju gde zajedno sa Fogijem, pokušava da reši Grotov problem. Velika birokratska zverka iz grada je stigla, a tužiteljka Rejes je upravo ono što svi fanovi „Derdevila“ mrze – politički snob koji ima svoja pravila igre. Karen i Fogi saznaju da je lik koji juri Grota jedna nova mnogo opasnija i smrtonosnija verzija „Derdevila“, koga je tužilaštvo nazvalo „Punisher“ dok Groto biva ubeđen da potpiše sporazum sa tužilaštvom, ne sluteći ni šta ga čeka.

Met se konačno oporavlja od svoje povrede, dok Punisher nastavlja svoju čistku. Nakon što je sredio celokupno irsko podzemlje, a meksički kartel je ostao da visi na kukama za meso, Punisher napada i Paklene pse, bajkersku bandu s kojom je Fogi imao interesantan susret u prvoj epizodi. U međuvremenu, kupivši policijski radio, saznaje da gde se Groto, preživeli Irac zaputio. Nakon što Groto biva prevaren i iskorišćen kao mamac za Punishera, cela operacija ode dođavola kada se Punisher još jednom pokaže pametnijim od policije i tužilaštva. Groto i dobar broj specijalaca preživljava samo zato što se u okršaj uključuje i omiljeni sin Đavolje kuhinje – Derdevil.

U okviru druge epizode, postoji nekoliko veoma interesantnih elemenata koji čine svet „Derdevila“ toliko zanimljivim. Pre svega je tu novi negativac. Prošlogodišnji negativac je za anale Marvelovog Univerzuma bez obzira koliko prizemni bili njegovi ciljevi. Punisher je nova vrsta koji ne samo da je Derdevilov novi neprijatelj, već i sušta antiteza svega onoga što Demon predstavlja. Njegova dela su glasnija od njegovog glasa, reputacija ga prethodi, a do trenutka kada stvarno upoznamo čoveka, slika je već izgrađena.

Kada uporedimo ove dve epizode sa prvom sezonom, nemoguće je ne primetiti potpuno novi pristup. Derdevil je dinamičniji, nema praznog hoda, svaka epizoda je nova borba, novo preživljavanje. Iako to jeste hod po ivici iznad ambisa repetitivnosti i klišea, način na koji se junaci ove serije sukobljavaju ostavlja malo za sumnju da se radi o nečemu što možete svakodnevno videti gledajući druge projetke o superherojima na TV.

„Derdevil“ nije serija bez problema svoje vrste, ali ne može se ne diviti novom pristupu i hrabrošću da se istraje u nameri. Nova sezona je počela, a sa njom se i „Derdevil“ promenio. Svidelo se to nama ili ne.