Daredevil S02E04

O tome kolika je razlika između dve sezone „Derdevila“, govori u prilog činjenica da je bilo potrebno 13 epizoda da se uhvati Vilson Fisk, a samo četiri da se stane na put Punisherovoj ubilačkoj misiji. U još jednoj emotivno intrigantnom i uzbudljivoj epizodi, Derdevil konačno uspeva da nadjača Punishera poslavši ga u zatvor.

Nakon ove epizode, dosta se može reći o tome šta je sjajno funkcionisalo u ovom delu, ali i o onome šta nije. Naime, u divljenja vrednoj želji da stvore fenomenalnog Punishera, čini se da su se pisci malo pogubili oko toga ko je zapravo glavni lik ovog serijala. Dok na jednoj strani imamo ubitačnog, nepokolebljivog Punishera, Derdevil pada u senku ne koliko zbog toga što je Punisher, kao negativac, možda daleko uzbudljiviji od Derdevila, već više zbog neorganskog pristupa samom liku ove sezone. Dok je prošle godine, Derdevil, i pored fenomenalnog negativca, imao prvu i poslednju reč, čini se kao da su ove četiri epizode više služile da daju glas Punisheru nego da nam dublje predstave moralnu dilemu pred kojom se nalazi Derdevil svake večeri kad obuče svoj kostim.

Epizoda počinje predstavljanjem pridošlice u irski kružook koji ove godine nije ništa drugo do lepa varijanta glinenih golubova. Sahrani sadrugova pridružuje se čova zvani Fin koji preuzima stvari u svoje ruke. Saznavši da Punisher ima njihove pare, novi gazda pokreće celo irsko podzemlje kako bi našlo Punishera, ubilo ga i svakako, povratilo novac. A sa jednog opela prelazimo na drugi. U veoma samotnoj crkvi, od Grota se opraštaju Met, Fogi i Karen, dok veoma živopisnu propoved drži otac Lantom. Nakon propovedi, Met i otac započinju razgovor u kome Met traži oprost, samo da bi mu otac rekao da su nezavršena posla kriva za njegov osećaj krivice. Ukoliko Met nije bio siguran šta je trebalo da uradi, otac mu je veoma jasno to razjasnio.

Irci zarobljavaju Punishera kod vrteške koja će se kasnije pokazati veoma bitnom, samo da bi sve ispalo kako je lovac u suštini lovina, i kako je Punisher planirao da ga uhvate. Derdevil se još jednom umešao u posla između Punishera i njegovih neprijatelja, samo kako bi ga izveo pred lice pravde. Kada ga konačno oslobađa, Punisher otvara svoju dušu i u jednom predivnom monologu govori o tome kako je postao ono što je danas. I ovde se može videti koliko je ova sezona drugačija. Dok je prva sezona lagano vezla Fiskovu priču, otkrivajući detalj po detalj, Punisherova priča je ispričana u jednom dahu, bez ustezanja, toliko sirova da celokupna scena postaje toliko emotvno iscrpljujuća. Istina koju ispričate najvećem prijatelju ili najvećem neprijatelju, istina koja nalazi svoj put do Derdevila, je ništa do tragičan put slepe osvete čoveka koji nema šta više da izgubi.

Punisher biva uhapšen a Derdevil biva heroj iz senke ovoga puta, jer zasluge za hapšenje preuzima Bret Mahoni. Fogi, Met i Karen slave novostečenu sigurnost a u vazduhu se oseća olakšanje. I kako se Met i Karen konačno prepuštaju osećanjima i pada prvi poljubac, gotovo da možete da osetite određen mir i spokoj koji bi ovaj tračak nade, svetlosti i ljubavi trebalo da donese u Metov život.

Međutim, da je mir kratak a spokoj nedostižan, nešto je što je Met trebalo da zna. Nezavršena posla i duhovi prošlosti se vračaju na velika vrata kada ushićenog Meta u njegovom stanu iznenadi niko drugi do Elektra. Ali o tome, više u sledećoj epizodi…