Daredevil S02E05

U stilu „klin za klinom izbija“, scenaristi i producenti su ove godine odlučili da naprave neke hrabre poteze koji su se različito isplatili. Nakon zaista fenomenalnih epizoda koji bukvalno čine jednu celinu u ovoj sezoni, peta epizoda se nastavlja započinjući nove priče, a u isto vreme, stvarajući novu dimenziju već postojećim zapletima i zaključcima.

Otkako je bila najavljeno da će se Elektra pojaviti u ovoj sezoni, dosta je bilo priče o tome kako će ona figurirati u sezoni u kojoj već imamo glavnog negativca. Izgleda da je to nešto što nije zasmetalo producentima, pa su tako odlučili da potpuno odvoje dve priče (barem trenutno) vezujući ih samo kroz prizmu jednog čoveka – Meta Murdoka.

Seksipilna i zavodljiva Elektra se pojavljuje u Metovom stanu, potpuno ga uhvativši nespremnog otkrivajući nam da iako imaju prošlost, njih dvoje se nisu rastali kao prijatelji. Nakon veoma interesantnog flerta koji je tako oštar kontrast romantičnom poljupcu sa Karen iz prošle epizode, Elektra saopštava Metu da joj je potrebna njegova pravna ekspertiza u pregovorima sa Roksonom. Iako je odbija, Met je odlučan da sazna šta Elektra krije te je prati kako bi prisluškivao njen sastanak. Na drugoj strani, Karen je odlučna da otkrije šta se stvarno desilo sa Punisherom, dok se Fogi bori da sačuva firmu od Rejesinog pritiska. Fogi saznaje da je u pitanju politička pozadina, i da Rejes pokušava da iskoristi Punishera kako bi postala gradonačelnik. U jednom od retkih „easter egg“-ova ove godine, spominje se ime Džesike Džouns kao jedne od osoba za koje se sumnja da su osvetnici.

Prvi Metov i Karenin sastanak protiče veoma nervozno, a oboje ne mogu da sakriju koliko im je neprijatno u neprirodnoj atmosferi skupocenog restorana. Nakon što Elektra telefonskim razgovorom prekine Meta, Karen odvodi Meta na jeftino mesto gde njih dvoje uživaju u romantičnom sastanku koji se završava, kako bi Amerikanci rekli, poljupcem za laku noć. Epizoda se završava Metovom posetom Elektri gde saznaje da je Jakuza i više nego prisutna u Đavoljoj kuhinji i da se njegovi prošlogodišnji napori nisu baš isplatili.

Epizoda je takođe prođeta flešbekovima od pre desetak godina kada su se Met i Elektra upoznali. Elektra, tatina devojčica, biva ubijena u pojam dosadnom zabavom kada Met i Fogi upadnu na zabavu. Nakon što ga spasi od izbacivača, Elektra i Met započinju veoma strastvenu romansu koja se završava tako što jedne noći Elektra vodi Meta u jednu vilu samo kako bi ga naterala da ubije Roska Svinija, čoveka koji je odgovoran za smrt Metovog oca. Met odbija da ubije čovek, ostavljajući Elektru iza sebe. Barem do sada.

Ova epizoda ima veoma kompleksno mesto u priči druge sezone. Prvenstveno je to prvi čin u priči o Elektri, ali takođe i novi uvod u ono što će slediti kada je Punisher u pitanju. Nova heroina „Derdevila“, Elektra (Elodi Jang) je sve ono što biste i očekivali od žene s takvim imenom. Seksipil koji dolazi kako iz njenog, da nazovemo, egzotičnog porekla, borilačkih veština i nesumnjivo zanosnog izgleda stvara neverovatnu hemiju sa kada je romantika u pitanju, pogubljenim Metom. Međutim, može se samo zamisliti kakva je to energija kada se Elektra i Derdevil ujedine.

Elektra je možda došla u pravo vreme. Kako se čini, jedan deo priče o Punisheru se završio, a Met i Karen su tek napravili prvi korak u svojoj vezi. Elektra je i više nego solidna protivnica plavuši srećih okica kakva je Karen. Ono što pomalko manjka u odnosu Meta i Karen, sa Elektrom ima u izobilju. Jednostavno, Elektra je žena za kojom svaki muškarac žudi, dok je Karen neko ko je potreban, ako ne svim muškarcima, a ono barem jednom.

Suštinski, ova epizoda prošarana flešbekovima je potpuni kontrast u odnosu na maestralan kraj prvog čina o Frenku Kaslu, zvanom Punisher. Ali nesumnjivo je da je Elektra sa sobom donela probleme koji svakako nadilaze ljubavne probleme i trougao u kome će se naći Met.