Daredevil S02E06

Jedna od najvažnijih tema u „Derdevilu“ je svakako pravda. Naime, ceo strip se zasniva na pitanjima krivice i moralne odgovornosti. Dilema između onoga šta je legalno i onoga šta je ispravno je nešto s čime se glavni junak suočavao cele prethodne, ali i ove sezone. Međutim, ovoga puta, otišli smo korak dalje.

Derdevilova ideja pravde je možda idealistička, ali veoma razumljiva. Onemogućiti kriminal tokom noći, pravno ga goniti na svetlosti dana. To je recept koji je veoma lepo funkcionisao prošle sezone kada je Vilson Fisk bio glavni negativac. Međutim, ove godine pravila su se promenila, a sa njima se obrušila cela jedna lavina pitanja na koje Met Murdok mora da odgovori.

Nakon što je Jakuza u prošloj epizodi saznala da se haker krije na lokaciji gde je Elektra, dobili smo šansu da vidimo Elektru i Derdevila u akciji. Da je mnogo više od prelepe bogatašice, Elektra je dokazala u još jednoj, fenomenalno koregrafiranoj, izvanredno režiranoj sceni. Izborivši se sa gomilom bezimenih Japanaca, Met shvata da je Elektra u pravu što se tiče Jakuze i udružuje se s njom kako bi se otarasio japanske mafije. Scena još više razvija odnos pun moralne netrepeljivosti ali zaista neupitne seksualne privlačnosti koja je negde u vazduhu između Meta i Elektre.
I dok se Elektrina priča zahuktava, Punisherova ulazi u novi stadijum. Nakon što je Frenk Kasl zarobljen i optužen za 37 ubistava, javni branilac dolazi kako bi Pejdž potpisala izmiđljenu verziju događaja koju je, prema Fogijevim i Kareninim sumnjama, sama Rejes napisala. Čuvši da Rejes planira da izruči Kasla Delaveru, koji za razliku od države Njujork ima smrtnu kaznu, Met odlučuje da bi njihova firma trebalo da zastupa Kasla. Iako nevoljno, Fogi prihvata i trojac ide do Kasla u bolnicu gde ga i ubeđuju da su mnogo sposobniji od javnog branioca, Rejesine marionete.

Treba svakako spomenuti da se ova epizoda na veoma lep način bavi tematikom pravde i smrtne kazne. Derdevilova politika o neubijanju nije samo idealističko blebetanje koje ga razdvaja od negativaca, to je zapravo kod prema kome Met Murdok živi, bez obzira nosio on masku ili ne. Njegovo protivljenje smrtnoj kazni je u istom duhu kao i njegova odluka da ne ubija tokom svojih noćnih putešestvija. U svetu gde je lako biti tužilac, sudija i porota, Met Murdok je neko ko pristupa celom principu građanske zaštite tako što vrši svoju dužnost prema jasno utvrđenim pravilima. I upravo u tom malom, možda za nekoga nebitnom detalju, nalazi se razlog zbog koga je Derdevil heroj a Punisher, Rejes, pa i Elektra antiheroji.

Elektra i Met udružuju snage i upadaju na zabavu Rokson kompanije kako bi ukrali Roksonovu crnu svesku sa detaljima o nelegalnim aktivnostima u Đavoljoj kuhinji. Prošavši kroz niz prepreka, Elektra i Met uspevaju da se domognu notesa koji u šifriranim porukama krije tajne Jakuze koje izgleda da prevazilaze obične kriminalne aktivnosti i samu organizaciju. Na drugoj strani, dobro pripremljeni Kasl odbija da se nagodi sa tužilaštvom i prihvati krivicu. Tokom čitanja optužnice, Frenk izjavljuje da je nevin te time počinje suđenje. Narod protiv Frenka Kasla počinje, a Fogi i Met su potpuno nespremni za ovaj obračun.

Generalno gledano, epizode u središtu sezone, nisu možda najuzbudljivije, ali u ovoj sezoni „Derdevila“ gotovo da nema zatišja. Lančano povezane, svaka epizoda nas vodi u još veći problem, još veću zaveru. Uzbuđenjima nikada kraja, bilo da govorimo o Derdevilovim borbama ili o problemima Meta Murdoka.