Daredevil S02E07

Koliko je ova sezona otišla korak dalje u smislu tematskog ispitivanja Derdevilove borbe govori i sama činjenica da nas je nakon Punisherovog hapšenja, sačekao celi kuršlus oko suđenja. Naime, za razliku od prve sezone kada je glavnog negativca bilo dovoljno uhvatiti i pravno ga goniti, izazov koji se postavio pred Metom i njegovim saradnicima je daleko komplikovaniji.

Suđenje Frenku Kaslu počinje a problemi ne prestaju da se gomilaju za njegov pravni tim. Kada se konačno naše 12 individuaza porotu u izuzetno ostrašćenoj sredini sa podeljenim mišljenjima, postavlja se pitanje šta je zapravo taktika Kaslovog tima. Da je Kasl kriv to je svima jasno, ali ovo nije borba za njegovu nevinost, već za njegov život te se i sama odbrana ne zasniva na poricanje zločina već dovođenjem istih u pažljivo izabrani kontekst. A prvi od njih je svakako post-traumatski stres sindrom a Karen ostaje zadužena da ubedi Kasla da je to pravi put.

Na drugom kraju gradu, Elektrina misija postaje nešto jasnija kada ona i Met provale u stan profesora koji je šifrirao Roksonov notes, samo da bi ih odvelo do gomile prašine. U još jednom okršaju sa gomilom bezimenih nindži, Elektra biva ranjena a Met je vodi u svoj stan kako bi se pobrinuo za njene povrede.

Iako Netfliks generalno ne zazire od golotinje na ekranu, Marvelove serije su daleko više nevinije. Međutim, u jednoj od retkih takvih scena, u Metovom stanu možemo videti gotovo nagog Meta i ranjenu Elektru. Ovo nagost i ranjivost zadire dublje kada Met i Elektra započinju razgovor opipavajući jedno drugom ožiljke. Na sebi svojstven način, Elektra priznaje Metu da ga još voli i da svetovi u kojima oni žive jesu suštinski veoma različiti.

Kako je Kasl odbiju Karenin savet da igra na kartu PTSS, odbrana sada polaže nade u Metovu uvodnu reč i ludu nadu da će patolog koji je radio na slučaju ubistva Kaslove porodice priznati da se nešto zataškalo.

Da heroji dolaze u raznoraznim oblicima je nešto što Derdevil već drugu godinu ispituje na veoma uspešan način, a u ovoj epizodi najveći heroj je bio Fogi koji je bio primoran da zameni Meta koji se uspavao i održi uvodnu reć pokušavajući da izazove kakvo-takvo saosećanje porote sa Kaslom. Metova advokatura se dovodi u pitanje kada Fogi veoma jasno izražava svoje nezadovoljstvo Metovim nepojavljivanjem tokom uvodne reči koju je trebalo da odradi, a kasnije tokom večere Met i Karen imaju svoju prvu svađu kada se povede priča o ispravnosti Punisherovih dela.

Veoma je intersantno gledati kako se stvari menjaju u ovoj epizodi. Elektra, od seksipilne ubice sa svakom scenom postaje sve osećajnije ljudsko biće koje je svesno kvaliteta muškarca koga voli, dok Karen, od plavuše srnećih očiju, gravitira ka osobi koja je spremna da veruje u jednu vrstu pravde koja je za Meta nedopustiva. Obe scene izazivaju u Metu osečaj konfuzije, posebno imajući na umu da je ovaj ljubavni trougao prevazišao ne samo Metovo naivno verovanje u izbor između dobra i zla, već nas dovodi do zaključka koliko je samo dualističko gledanje ograničeno kada su ljudi u pitanju.

Sledećeg dana, glavni njujorški patolog je pozvan na svedočenje samo da bi otkrio kako ga je Elektra prisilila da kaže istinu. Imajući u vidu situaciju, njegovo svedočenje se odbacuje, a sa njime umire i poslednja nada koju je Fogi imao da se slučaj može dobiti. Besan na Metovo odsustvo i Elektrino mešanje u sudski proces, Fogi ulazi u žučnu raspravu sa Metom koji biva ostavljen sam.

Nakon svađe sa Elektrom oko njene pretnje patologu, njih dvoje otkrivaju Jakuzinu tajnu koja se čini da je ništa više nego zjapeća rupa koja izgleda da i nema dna.

Da pravog zatišja ove sezone nema pokazala je i ova epizoda koja se bavila ne samo pravnim već i ličnim sukobima. Derdevilova premisa da Met može biti Demon Đavolje kuhinje noću a advokat danju je do srži potresena, a Metu ostaje da vidi šta će i na koji način rešiti svoje rastuće probleme sa ljudima oko sebe.