Daredevil S02E08

U neverovatnom svetu stripova, stvari koje se ponekada čine nasumične i nepovezane, uglavnom su čvršće vezane nego što bi se to moglo i pretpostaviti na prvi pogled. U tom stilu je napisana osma epizoda druge sezone „Derdevila“ kada različiti delovi Metovog života gravitiraju jedni prema drugima, stvarajući mnogo komplikovaniju i zamršeniju priču.

Nakon što su otkrili zjapeću rupu, Met i Elektra bivaju napadnuti od još jedne horde bezimenih nindži, s tom razlikom što su ove nindže trenirane i da ne ispuštaju zvuk, što Metu pravi dodatni problem imajući u vidu da se oslanja na zvuk tokom svojih borbi. U okršaju, Elektra biva ranjena, a onda se u neverovatnom deus ex machina pojavljuje Stik, Metov stari trener koji otkriva da Elektra ne samo da je ranjena zatrovanom oštricom koja će zahtevati, kako on reče, „ozbiljan džudžu“ već i činjenicu da je on takođe trenirao Elektru, koju od milošte zove Eli.

U drugom delu priče, Fogi, ostavljen na cedilu mora se suočiti sa nadolazećom propasti kakvo je suđenje Frenku Kaslu. Na klupu za svedoke seda Pukovnik Rej Skunover, kome je Frenk Kasl spasio život. Kako je i sama Rejes upala u Fogijevu zamku, pukovnik je uspeo da ispriča priču o možda brutalnom, ali veoma efektnom borcu koji bi uradio sve da zaštiti ljude oko sebe.

Za to vreme, Stik polako razmotava klupko Metu, objašnjavajući mu u šta su se on i Elektra zapravo upustili. Stik govori kako je tajna organizacija otkrila tajnu besmrtnosti, postajući sila s kojom se treba obračunati – Jaminote, iliti Ruka. Njihov cilj je da se domognu Crnog Neba, mističnog oružja za koje niko nije siguran da šta bi trebalo da uradi. Priča se nastavlja sa detetom, kom je Ruka ubila majku, a on okuplja oko sebe ratnike koji štite svet od Ruke. Njegovo ime je Nevini (prim.prev. Chaste – Nevini). Ispostavlja se da je Nevini ustvari Stik, i da je sve vreme okupljao izuzetno sposobne ratnike kako bi učestvovali u ratu.

Fogi nastavlja svoju borbu sa vetrenjačama, kako se jedino može opisati suđenje Punisheru, pozivajući eminentnog neurologa da svedoči kako bi Frenku Kaslu dijagnostikovao „ekstremni emotivni poremećaj“. Nakon što jedan klinac počne da viče u sudnici na Frenka optužujući ga da mu je ubio oca, Fogi shvata da Frenk mora da svedoči, i da je Met najbolja osoba da ga ispita. Karen ide do Metovog stana gde nalazi Elektru u Metovom krevetu.

Metovo ispitivanje Frenka Kasla je krenulo savršeno. Met ga je polako navodio kako bi Frenk Kasl bukvalno ispričao svoju životnu priču i put od heroja, preko traumatizovanog čoveka do osvetnika. Međutim, celo svedočenje postaje propast kada Met promenivši taktiku, izgubi kontrolu nad ispitivanjem koje se pretvorilo u Frenkovo manijakalno likovanje nad onim što je uradio. U još jednom okršaju sa Metom, Fogi i Karen gube živce, a Karen jasno stavlja do znanja da je njihova veza gotova.

Elektra, koja se oporavlja od rane, suočava se Stikom, saopštavajući mu da je Metov put ispravan i da ne želi više da učestvuje u njegovom ratu. Stik ih ostavlja, pretpostavljajući da će se desiti upravo ono što se i desilo kada se Met vratio kući. Met je bio napadnut, a Elektra da bi ga odbranila, bila je spremna da ubije dete. Okrvavljena, Elektra stoji pored užasnutog Meta, stavljajući i njemu i sebi do znanja koliko se njih dvoje suštinski razlikuju.

Tematski gledano, ova epizoda je u duhu neke veće priče o Derdevilu i metodama kojima se on bori. Nije to samo puki dualizam između dobra i zla, svetla i tame, to je celo jedno poštovanje principa koje je samog Meta nateralo da uzme Frenka Kasla kao klijenta, ali takođe i vera, n

Poslednja scena prati put Frenka Kasla kroz zatvor samo kako bi se sreo sa omiljenim Derdevilovim neprijateljem – Vilsonom Fiskom. Završavajući epizodu sa jednostavnim ali upečatljivim „vidim da si dobio moju poruku“, Vilson Fisk najavljuje potpuni novi sled događaja u kome će se delići slagalice konačno sklopiti u jedan zaista nemilosrdni okršaj, kakav i očekujemo od „Derdevila“