Daredevil S02E09

Da neke priče ne zastarevaju to je odavno već svima znano. Međutim, zaista je retkost naći lepotu u već ispričanom i već rečenom. To uvek smrdi na repetitivnost, bezidejnost i besciljnost. Ali kada se jedan od omiljenih Marvelovih negativaca vrati na male ekrane, naglašavajući celu poentu ove sezone, onda govorimo o dobro planiranoj i lepo konstruisanoj priči.

Kao što sam već napomenuo, do zasićenja u ovom žanru je lako doći i vratiti se na ono prethodno, ili barem ga tangencijalno uključiti uvek sa sobom nosi dosta rizika. Ali zaista ne mogu da nađem dovoljno lepe reči koje mogu da opišu maestralan povratak Vilsona Fiska u drugoj sezoni „Derdevila“.

Epizoda nas uvodi u Fiskov put od poslednjeg okršaja sa Derdevilom do sastanka sa Punisherom u prethodnoj epizodi. Kada Vilson Fisk konačno dospe u zatvor, bolan izraz na njegovom licu se može tumačiti na mnogo načina, ali misterioznost koja ga je pratila govori o nečemu što nije toliko jednolično ili jednodimenzionalno kao što je poraz. Fisk se za zatvor sprema veoma uredno, polako ali i gotovo opsesivno-kompulsivno slažući svoje odelo, i menjajući ga za zatvorsku odoru novajlija – belu uniformu. Fisk nalazi koliki-toliki mir u činjenici da je Vanesa sigurna, a novo neprijateljstvo je na vidiku kada Daton, okoreli kriminalac, pokušava da zaplaši Fiska svojim razmetanjem i apsolutnom moći u zatvoru. Ovaj nastup, možda bi uplašio nekoga ali samo je blaga iritantnost u životu Vilsona Fiska. Kako je funkcionisao na slobodi, tako i u zatvoru, Fisk stvara sopstvenu mrežu plaćenika koje kupuje uobičajenim sredstvima – uslugama i novcem.

Priča postaje još uzbudljivija kada se doda glavni začin ove sezone – Punisher. Saznavši da je Frenk Kasl na putu za ostrvo Rajker, Fisk uviđa priliku u tome da ima jednog osvetnika na svojoj strani koje ne bi možda bio najbolji saveznik, ali svakako moćno oružje. I tako konačno dolazimo do susreta ova dva interesantna čoveka.

Izvan ostrva Rajker i ćelija zatvora, Derdevil je na ivici smrti nakon što nindžin otrov koji je zamalo ubio Elektru, počinje da deluje i na njega. Nakon što ga Elektra spasi, Met se budi jutro nakon toga kako bi se suočio sa Elektrom i njenim ubistvom dečaka. Metova vera u Elektru je vredna divljenja, ali i veoma naivna. Vera u dobro je nešto po čemu ovaj religiozni junak jeste specifičan, ali, kao što i sama religija nekada jeste, i Metov pogled je crno-beli, ne mireći  se ili ne želeći da se pomiri da postoje ljudi sposobni i za dobro i za zlo. Svesan je šta bi Elektrin uticaj mogao njemu da uradi, te se ovaj par još jednom razilazi.

U veoma oštrom kontrastu, vidimo kako se Fisk i Met ne razlikuju samo po percepciji heroja i zlikovca, i upravo ovde možemo videti jednu od razlika između njih dvojice. Dok Meta mori Elektrina tamna strane beskrupulozne ubice, Fisk je i više nego spreman da iskoristi Punisherovu krvoločnost kako bi svrgao Datona. Okršaj dva antiheroja u zatvorskom dvorištu, otkriva koliko je Punisher, u nedostatku bolje reči, nekomplikovan u odnosu na Fiskove mahinacije i poteze. Kasl jeste dovoljno pametan da vidi kroz Foskovu ponudu, ali svejedno voljno upada u Fiskovu manipulaciju njegovim osećanjima.

Jedna od većih zamerki na ovu sezonu jeste Metovo ignorisanje svojih advokatskih dužnosti. Ono što je uvek činilo Derdevila – osvetnik noću, advokat danju je potpuno izgubilo jednu dimenziju. Met je ove godine Derdevil u svakoj sceni, a lepota ove harmonije u njegovom životu se negde pogubila, fokusirajući se prvenstveno na moralnost uzimanja pravde u svoje ruke i vere u ljude. Stvar jeste da se teme razlikuju, ali činjenica i dalje ostaje da su se scenaristi ove godine bavili nekim temama na uštrb drugih. Sve to kulminira u raspadu firme Nelson i Murdok, gde ni Fogi ni Met ne znaju šta da rade sa svojim partnerom dok Karen se polako upušta u novinarske vode dublje istražujući pozadinu ubistva Kaslove porodice saznavđi da je leš koji je nestao iz mrtvačnice bio niko drugi do policajac na zadatku i da nije slučajno ubijen u pucnjavi.

I dok Karen kreće u još jednu potragu za istinom, Kasl je u sred pokolja celog Datonovog krila. Elegancija s kojom se Derdevil bori može se i videti u ovoj groteskno krvavoj sceni nakon što Punisher shvata da je Fiskov plan bio da i on nastrada. Derdevilov put ga vodi ka knjigovođi Roksona koji je ucenjen životom svog sina. Shvatajući da Derdevil može da mu pomogne, on mu otkriva lokaciju na kojoj Ruka čuva svoje tajne, a i njegovo dete.

U zatvoru, Kasl se suočava sa Fiskom oko njegove izdaje samo da bi ceo razgovor prešao na novi nivo ludila kada Fisk govori o zatvorskim lekcijama i izopačenosti takvog mesta. Fisk sređuje Kaslov beg, dokazujući još jednom ono što je rekao Datonu, da se njegov svet, a time i uticaj ne završava u ćeliji u kojoj živi. A da duhovi prošlosti nastavljaju da pohode Derdevila, pokazuje i poslednja bitka u središtu Ruke, gde Derdevil nailazi na nerazumljive eksperimente, drevni sarkofag i Nobua, japanskog majstora borilačkih veština, jednog od bivših Fiskovih saradnika, s kojim se Met suočio prošle sezone i za koga je verovao da je mrtav. Međutim, Nobu mu jasno stavlja do znanja da smrt ne postoji.

Ako bismo gledali ovu sezonu kroz prizmu dramske radnje, kulminacija se polako ali zasigurno približava. Nekoliko nivoa radnje ove godine jeste malo teže pratiti i to dovodi u pitanje celokupni užitak u sezoni, ali nesumnjivo je da je, barem što se dosadašnjeg dela sezone tiče, priča napisana sa neverovatnom pažnjom i inteleginetnim pristupom. Ništa ove godine nije nasumično ili nepovezano, sa svakom novom epizodom slika postaje jasnija, a u isto vreme i priča postaje misterioznija. Kao i Derdevil, što više saznajemo o ovoj priči, to je ona sve misterioznija. Polako ali sigurno, idemo ka kraju nadajući se da ćemo dobiti zadovoljavajuće odgovore na rastuću gomilu pitanja koju, kao mi kao gledaoci, ali i sami likovi serije, imamo.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *