Daredevil S02E10

I’ll say this about you, Matt Murdock. You are a lot of bad things. Boring is not one of them.

 

Mislim da više nismo u Kanzasu. Tako je počela jedna od najčuvenijih avantura u svetu filma. I na veoma sličan način, počinje i ova epizoda „Derdevila“. Iako je ljubitelje stripa teško iznenaditi imajući u vidu Derdevilovo provlačenje kroz stotine brojeva i priča koje su u Marvelu napisali, za ljubitelje uličnog heroja kakav je on bio, ova sezona jeste veliki iskorak.

Ne može se ne primetiti jedan hrabar pristup priči ove sezone. Iako je diskutabilno koliko je to zapravo sve uspešno, producenti „Derdevila“ su odlučili da krenu napred pa kud puklo da puklo. Ova sezona se nije samo fokusirala na jednog negativca kao prošla, ili na Metovu istoriju i uvođenje u priču. S novim antiherojem u gradu, stigli su i novi problemi, a pisci su se odlučili da Meta poguraju koliko god mogu u nove avanture, ne žaleći ono što su ostavili za njim. I tu se ponovo vraćamo na prvobitnu rečenicu i činjenicu da se Met, baš kao i Doroti, dobrano upustio u nešto nepoznato.

Nakon što je Derdevil pronašao kaveze sa decom kojoj su vadili krv za potrebe ko zna čega, Bret Mahoni ih preuzima kako bi im pomogao, saznavši od Derdevila da je Jakuza samo vrh ledenog brega. Derdevil ga takođe savetuje da pošalje decu u Metro-Dženeral bolnicu gde će se Kler pobrinuti da niko ne sazna da su tamo.

Ponovni sastanak Meta i Kler je samo jedna od stvari koje nas podsećaju na Metova ograničenja kao čoveka i heroja. Interesantno je međutim da je Kler jedna od retkih i možda u tome, jedinstvena što se tiče trenutaka kada je Derdevilu potrebna pomoć. Između njih postoji razumevanje kakvo ne postoji ni sa jednim drugim likom. Fogi, Elektra, Stik, pa čak i Punisher razumeju različite delove Meta, dok je Kler jedina koja u potpunosti razume ne samo Meta ili Derdevila, već činjenicu da su oni jedna kompleksna individua koja se ne može tako lako raslojiti. Na kraju razgovora, Metova užasna noć postaje još gora kada načuje da je Frenk Kasl pobegao iz zatvora.

Vest o Punisherovom bekstvu je uzbunila javnost, a Rejes poziva Fogija, Meta i Karen na informativni razgovor kako bi saznala gde se Punisher krije. Nakon što sve troje odbiju da otkriju bilo kakve poverljive informacije o Kaslu, Rejes im objasni koja je zapravo priča iza ubistva Kaslove porodice. Naime, nakon što je policija shvatila da neko ujedinjuje bande, postavila je policajca na tajnom zadatku kako bi otkrio glavnokomandujućeg, nazvanog Blacksmith. Međutim, cela misija propada kada Blacksmith saznaje za policajca, ne pojavi se na sastanak, a tri bande – meksički kartel, irska mafija i bajkeri krenu da pucaju jedni na druge time ubivši ne samo policajca već i Kaslovu porodicu. Rejes je u tom trenutku nemoćna i spremna je na sve uslove samo da bi se nekoliko trenutaka kasnije začuli pucnji u kome Rejes biva ubijena a Fogi ranjen.

Saznavši od Fogija da je Punisher bio zatvoren u istom zatvorskom krilu gde je i Vilson Fisk, Met shvata da Kasl nije sam pomogao i da je Fisk nekako povezan. U želji da utvrdi šta se zapravo desilo, Met posećuje Fiska. U verbalnom okršaju, Met gubi kontrolu i pokuša da zapreti Fisku napadom na Vanesu, samo da bi se cela stvar završila time što ga Fisk napadne i izlema ga o sto između njih, govoreći mu ne samo da ga je zatvor promenio i da zaista rukovodi istim, već i da sve radi kako bi se osvetio svima koji su ga zatvorili i odvojili od Vanese. Poslednja Fiskova scena ove sezone gde traži Metov dosije je samo uvod u ono što će nam slediti u budućim Derdevilovim sezonama. Kingpin je živ, jak i više nego opasan a izgleda da postoji šansa da je došao do nekih sopstvenih zaključaka.

Za to vreme, Elektra biva napadnuta na aerodromu od strane zgodnog džentlmena koji počinje da flertuje samo da bi pokušao da je ubije. Pobedivši ga u borbi, Elektra saznaje u trenucima pre njegove smrti da ga je Stik poslao. Karen i njen urednik idu do kuće patologa samo da bi ga našli mrtvog. Nakon toga, Karen se vraća kući gde dolazi Punisher koji joj govori da je nevin samo kako bi joj u tom trenutku spasao život.

Derdevilovo i klerino noćno ćaskanje biva prekinuto kada se oglasi alarm, a horda nindži opseda bolnicu. Kler je užasnuta kada vidi da su deca svesna i da su ubila oca jednog od njih. Epizoda se završava zlokobno i pomalo sablasno dok deca stoje u tišini, a Derdevil se sprema za još jedan obračun sa Rukom.

Derdevilove avanture prošle sezone bile su  opasne, uzbudljive, ali u isto vreme i jasne. Postojao je jasni neprijatelj protiv koga se Derdevil borio. Ove godine svaki odgovor koji dobijete otvara nova pitanja, svaki uspeh pretvara se u još gori poraz, a Metov mir s početka sezone je trajno narušen. Ulozi su ove godine daleko veći, jer je Derdevil od heroja koji brani desetak blokova Njujorka od kriminalnog preduzetnika postao jedina prepreka između tajnog društva Ruke i legendarnog oružja koje bi im donelo nezamislivu moć. Kao što rekoh na početku: „Toto, mislim da više nismo u Kanzasu.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *