Daredevil S02E11

Između dva antiheroja, privatnih problema sa prijateljima i novom devojkom, starim neprijateljima koji se vraćaju iz mrtvih i nove organizacije sa užasnim planovima, ne može se reći da je ova sezona za Derdevila iole dosadna. Međutim, to svakako postavlja pitanje koliko su scenaristi ove godine uspešno žonglirali svime time i stvorili kohezivnu naraciju vrednu izuzetnog lika čiju priču bi trebalo da ispričaju.

Sa dva preokreta u prošloj epizodi, ostale su nam posledice novih otkrića. Kada horda nindži napadne bolnicu u pokušaju da povrate decu, Met je jedini koji stoji između njih. I u ovom slučaju, bukvalno, jer su deca i više nego spremna i voljna da se pridruže nindžama. Prestravljena Kler i Derdevil se brane koliko god mogu, ali ne mogu zaustaviti ni nindže ni decu. Nakon što Kler biva bačena kroz prozor, Derdevil skače za njom spašavajući joj život ali i gubeći trag svojim protivnicima. Na drugoj strani, Karen koju je Kasl spasio od misterioznog ubice za koga svi pretpostavljaju da je Blacksmith, Karen dobija novu policijsku zaštitu, samo kako bi se iskrala i pobegla sa Punisherom da bi otkrili šta se zapravo dešava.

Za to vreme, narativno slepo crevo ove sezone, Fogi se oporavlja od rana, a u posetu mu dolazi Marsi, bivša devojka, koja mu nudi posao u svojoj firmi. Cela priča oko Fogija ove godine je posledica nedostatka ideje šta raditi s likom koji eto i dalje figurira u Metovom životu. Cela dekonstrukcija partnerstva Nelsona i Murdoka, kako prijateljskom, tako i poslovnom nivou nije odrađena ni upola prirodno koliko se to moglo. Gotovo se čini da sami pisci nisu bili toliko zainteresovani za Fogijev lik te je i sama priča istrpela. To svakako jeste prvobitni zaključak i nešto što stoji u okvirima ove sezone, ali Fogijev put i veza koju bi on trebalo da predstavlja može se u budućnosti pokazati kao vrednom. Sad za sad, kao što rekoh, Fogi je ostao slepo crevo ovogodišnjih Derdevilovih avantura.

Kada se Kler nađe na ispitivanju oko toga šta se zapravo desilo, upravnike bolnice, samu Kler i patologa zaprepasti činjenica da je na ubijenom nindži već jednom odrađena autopsija. Bolnica je spremna da sve zataška radi sopstvene sudbine, dok Kler ostaje na marginama, boreći se za ono što je ispravno, u ovom slučaju, otkrivanje istine.

Derdevil kreće s misijom, ovoga puta, drugom, jer kao što smo već ustanovili, ove godine imamo priča na pretek. Napadnuvši Rejesinog zamenika, Derdevil traži od njega da mu otkrije sve što ima o Blacksmithu samo da bi saznao kako oni zapravo nemaju ništa i da je jedini način da se do njega dođe ustvari preko njegove konkurencije u Kineskoj četvrti.

Istovremeno, Kasl i Karen se suočavaju sa svojim problemima kada je Kasl vodi u jedan restoran kako bi porazgovarali o onome šta ih čeka. Karen shvata da zapravo nemaju traga a razgovor se nastavlja u potpuno drugom pravcu kada se Karen otvara Frenku i razgovor postaje daleko ličniji. Cela stvar postaje komična kada Frenk počinje da savetuje Karen u vezi njenih ljubavnih jada sa Metom, otkrivajući joj ono što je i ona verovatno znala – da je ona voli Meta. U jednoj najfenomenalnijih i najoriginalnijih lekcija o ljubavi koje ćete ikada čuti, Punisher savetuje Karen da se čvrsto drži za osećaj nemoći i bola koji joj Met prouzrokuje jer jedino osobe koje istinski volimo to mogu i da urade. U svom stilu, Punisher poručuje da su bol i patnja deo života, i da ako ih osećamo, mi suštinski znamo, ne samo da živimo, već i da volimo.

Ovaj izuzetno interesantan razgovor prekidaju dvojica plaćenika koji upadaju u restoran kako bi ubili Karen, samo da bi se ispostavilo da je to upravo i bio Frenkov plan. Frenk ubija plaćenike ne saznavši najbitniju informaciju – gde je Blacksmith.
Derdevilov put se ukršta sa starim poznanikom, Madam Gao. Madam Gao mu saopštava da ona nikada nije ni napuštala Njujork, a Derdevil koristi njeno znanje kako bi došao do Blacksmitha. Madam Gao mu otkriva da Blacksmitova roba dolazi brodom i da je roba dobro čuvana od strane profesionalaca. Madam Gao i Derdevil se rastaju slažući se da je put pred Derdevilom izuzetno težak.

Karenini problemi postaju sve veći kada je upravnica moli za ćutanje kako bi se prikrilo šta se desilo sa decom i ubijenom medicinskom sestrom. Shvativši da se od nje traži da prihvati činjenicu da ubica njene koleginice je novi glavni donor bolnice, Kler daje otkaz.

Iako nije baš najjasnije kako je Frenk došao do Blacksmithovog broda, ali Frenk upada i dok pokušava da ubije čoveka koji se lažno predstavlja, Derdevil ga sprečava u tome a njih dvojica započinju još jedan obračun. Kada Punisher zameri Derdevilu da mu nije mogao dati ni tren mira, Derdevil ga smiruje govoreći mu da se on nikada ne bi smirio s ubistvom lažnog Blacksmitha. Derdevil i Punisher dolaze do uzajamnog slaganja, kada Derdevil govori Punisheru da će samo ovaj put, raditi po Frenkovim željama, i da ako on bude želeo da ubije Blacksmitha tako će i biti. Najiskrenije što je mogao, Frenk mu stavlja do znanja da nema jednokratnog prelaženja granice i da kada se jednom granica između onoga šta je Derdevil i onoga šta je Punisher pređe, nema povratka. Tu ih prekidaju Blacksmithovi ljudi, a Punisher da bi zaštitio Derdevila, baca ga preko ograde u vodu. Jedan od Blacksmithovih ljudi oslovljava Frenka po imenu i samo se na tren čini da Frenk zna o kome je reč kada pucnjava krene, a brod pun eksploziva ode u vazduh, ubijajući Blacksmithove ljude, a čini se i Punishera.

Na kraju, Stik saznaje da njegov ubica nije uspeo da ubije Elektru, i šalje svoje ljude sa misterioznim bodežom samo da bi ih Elektra smrtno ranila ali ne i ubila dok se oni ne dovezu do Metovog stana i kažu mu da Elektra planira da ubije Stika. Naoružana Elektra upada kod Stika ironično mu saopštavajući da moraju da porazgovaraju.

Objasniti poslednjih nekoliko epizoda u kratkim crtama je posatlo gotovo nemoguće. Čini se da „Derdevil“ ove sezone ima jednog lika previše, jedan zaplet previše, jednu peripetiju previše. Iako se čini da vode ka zadovoljavajućem kraju, ne može se odati utisku da je ove godine svega previše. Utisak je da je sa svakom novom epizodom sve konfuznije, da se ne nalaze zadovoljavajući odgovori i da se neke stvari nisu sredile u vremenskom roku u kom je trebalo i u kome se od njih očekivalo. To svakako neće trajati još dugo, jer na kraju krajeva, bila ova sezona spektakularna ili ne, ima jođ dve epizode do kraja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *