Daredevil S02E03

You are one day away from being me.

Nakon što se i druga epizoda završila padom u nepoznato i Derdevilovim nestankom, treća epizoda predstavlja jednu veoma lepu peripetiju u razvoju priče o Punisheru u drugoj sezoni. Kada se uzme veoma interesantni razgovor dvojice osvetnika i još jedna u nizu prelepo snimljenih scena borbi, može se reći da sa svakom novom epizodom, ova sezona postaje bolja i bolja.

Rejesin plan da uhvati Punishera je propao, Derdevil se umešao i sprečio pokolj, samo da bi se našao na krovu jednog od njujorških oblakodera lancima vezan za stub dok se Punisher sprema za obračun sa bajkerima. U ovoj epizodi, a to se izgleda tematski provlači kroz ovaj deo sezone, radnja se odvija na dva nivoa. Nelson i Murdok nisu ove godine samo firma, oni su bukvalno podeljeni vid pravde i borbe za istu. Dok Met u svom kostimu provodi noći sprovodeći svoju verziju pravde, Fogi i Karen se na dnevnoj svetlosti bukvalno rvu sa američkim pravnim sistemom.

Ova epizoda takođe predstavlja Klerin povratak, hrabre medicinske sestre koja ne samo da je sposobna da pomogne svakom superheroju u komšiluku, već i da brine o desetinama koje oni pošalju u hitnu pomoć. Kada se Fogi pojavi u bolnici gde Kler radi, tražeći bilo kakvu vest o Metu, oboje bivaju suočeni sa haosom koji je Punisher napravio na ulicama Đavolje kuhinje.

Istovremeno, kako noć odmiče, tako se razvija i odnos izmežu privezanog Derdevila i Punishera. Toliko slični a toliko različiti. Kada Punisher uhvati Grota, cela debata se vodi na potpuno novom nivou. Punisher i Derdevil se ne sukobljavaju samo oko metoda, već i oko same filosofije kažnjavanja. U dijalogu se ne vodi samo polemika ko je zaslužni građanin koji treba da ima pravo da provodi noći sređujući ono što policija ne može, već i o tome da su ova dva lika, apsolutno neupitni neprijatelji, ništa drugo do dve strane istog novčića. Kada se postavi to fenomenalno pitanje gde je zapravo granica između heroja i zločinca i ko to određuje, shvatamo da je to, u ovoj priči, ustvari nestvarno tanka granica gde i najmanji uticaj može potpuno promeniti stvari. Jednostavno, u svetu samoproklamovanih heroja kao što je Kapetan Amerika, ili ljudi koji ne samo da ne preispituju svoje metode, već gaze sve pred sobom ubeđeni da su oni Bogom dani za taj posao, pitanje da li je neko heroj ili zlikovac, čak i na tako prizemnom nivou, jeste mnogo interesantnije i ljudskije. Derdevil i ove sezone nastavlja priču o ljudskosti prožimajući je i onim što je možda najviše ljudsko – nesavršenost i greh.

Sa pištoljem zalepljenim za svoju ruku, ucenjen da je jedini način da spreči Punishera da ubije Grota da sam počini ubistvo, Derdevil biva doveden do poslednje granice izdržljivosti gde on pravi svoj izbor. Ne između Punishera i Grota, koji ima nešto mračniju prošlost, već između toga da bude nemi posmatralac Punisherove igre i promene pravila. Derdevil puca u lance, oslobđajući se, a kada Punisher konačno napadne bajkere, sve ode dođavola.

U drugoj epizodi prve sezone, postoji jedan obračun sa ruskom mafijom koji je ušao u anale Marvelovog univerzuma kao jedna od najlepše snimljenih borilačkih sekvenci. Borba koja je snimljena u jednoj neprekidnoj filmskoj sekvenci postala je zaštitni znak prve sezone. Ove godine, u trećoj epizodi imamo scenu koja ne samo da je fenomenalan pandan sceni iz prve sezone, već na mnogo načina, kao duža, krvavija i na mnogo načina daleko teža za snimanje, scena na stepeništu je nešto što će ostati kao lepa uspomena svim filmofilima koji budu gledali ovu sezonu. Svakako, postavlja se sjajno pitanje. Koja scena je bolja – hodnik ili stepenište? Odlučite sami.

Kraj epizode se fokusira na Karen i misteriozno otkriće o Punisherovoj prošlosti u vidu rentgenskog snimka glave na kom se vidi rupa u lobanji od metka.

Između pitanja o tome ko je pobedio u moralnom nadmudrivanju izmešu Punishera i Derdevila, da li je Fogi zaista pravi heroj ove sage i koliko nas sjajno izrežiranih borbi očekuje ove godine, druga sezona „Derdevila“ se nastavlja jednako solidno kako je počela, a svaka nova epizoda nadmašuje onu prethodnu. Koliko će to trajati, ostaje nam da vidimo.