Decembarska autostoperska čitaonica – strana izdanja

Bliži nam se ulazak u Novu, nadamo se bolju, godinu, bar za nas koji vreme merimo ovdašnjim kalendarima. Tamo negde, preko zapadnih mora, postoje napredne civilizacije, koje rado uživaju u fantastičnoj književnosti. Možda nismo tamo, ali uvek je tu naš Vodič da pomogne u nevolji. Pogledajmo kojim naslovima će nam praviti zazubice.

 

Canto Bight (Star Wars)

Canto Bight, by Saladin Ahmed, Rae Carson, Mira Grant, and John Jackson Miller 

Kao što je i očekivano, novi Star Wars film će iznedriti i brojne knjige, ali i ostale zanimljivosti za sve ljubitelje ovog serijala. Sigurno će biri svega, od uložaka do zubne paste.

Četiri novele, spojene su u jednu celinu. Poprište događaja je Canto Bight, kockarnica veličine grada, u kojoj bogati i bezobzirni mogu da se igraju, odmeravaju šanse i provode se ludo i nezaboravno…

Ahmed nam piše priču o skromnom prodavcu, čiji se odmor preokrene kada mu se putevi ukrste sa lokalnim krimosima.

Mira prati dešavanja oko užasno skupe (praktično neprocenjive) boce vina. Naravno da će doći do komplikacija.

Rae nam daje priču o sukobu sluge sa gradskom elitom.

Miller prati očajnog kockara, koji ima samo jednu šansu (kao i svi kockari, uostalom) da preokrene sreću u svoju korist. Naravno, ako preživi noć.

Za sada deluje čitljivo i zabavno.

 

The Girl in the Tower

The Girl in the Tower, by Katherine Arden 

Ketrin Arden smo upoznali preko njenog prvenca The Bear and the Nightingale (Medved i Slavuj, Dibidus 2017. – palac gore za ovu  mladu izdavačku kuću). Ispraćena je veoma blagonaklono od strane čitalačke kritike. Svako novo pojavljivanje slovenske fantastike je dobrodošlo i uvek rado čekano.

Nastavak knjige nas ponovo vraća u Rusiju 14. veka, punu nasilja, ali i magije. Vasilisa – Vasja, prinuđena je da pobegne od kuće nakon smrti svoga oca. Maskirana u muškarca, naoružana nožem, jašući tajanstvenog konja – Solovjeva, započinje novu avanturu. Tokom lutanja, sreće zimskog demona Morozoka i zajedno sa njim nailazi na bandite, koji pljačkaju, pale sela i otimaju devojke (nikako da neko naiđe na civilizovane bandite, koji te terorišu npr. poezijom, kao Vogoni). Nakon što je uspela da oslobodi neke od tih napaćenih duša, uputila se za Moskvu. Tamo je ponovo srela brata, koji je u međuvremenu postao sveštenik, i sestru, sada članicu suda.  Vasja igrom slučaj biva umešana u pobunu protiv Velikog princa Dmitrija Ivanoviča, te otkriva da njena moć sve više raste.

 

Persepolis Rising

Persepolis Rising, by James S.A. Corey 

Sedma knjiga serijala je pred vama. Ako redovno pratite AVKF (tj. članak o decembarskim domaćim izdanjima), setićete se da su naši izdavači nedavno preveli 5. deo priče. Dobro je, ne kasnimo suviše.

Stranice ispunjene ljudskom dramom, rastućim uzbuđenjem, složenom pričom. Neki je nazivaju svemirskom Igrom prestola. Nisam baš za takve odrednice, ali ko mene pita?

Preživeli sa izgubljene ljudske kolonije Lakonije, preuzimaju Stanicu Medina i kontrolišu Kapije koje vode u nebrojene svetove. U tu svrhu koriste i napredni ratni brod konstruisan od iste civilizacije, koja je napravila i same Kapije. Ponovo se srećemo sa brodom Rozinante i njegovim kapetanom Džejmsom Holdenom. Treba da sačuvaju zemaljsko-marsovsku koaliciju od novih pretnji, ali pri tome ne znaju ni kome ni koliko mogu da veruju (čest slučaj kada se čovek bakće sa političarima).

 

 

 

Star Wars The Last Jedi: Incredible Cross-Sections

Star Wars The Last Jedi: Incredible Cross-Sections, by Jason Fry and Kemp Remilard 

Kao što sam vam obećao na početku, evo još jedne knjige vezane za franšizu Star Wars. Onima, koji nisu poštovaoci serijala, mogu samo da kažem – baš mi je žao, čitaćete još o istom u ovom članku…

U ovoj knjizi biće vam predstavljeno trinaest (kud baš taj broj?) vozila, koja se pojavljuju u najnovijem filmu. Uz nekoliko novih brodova, srešćemo se i sa obožavanim i već dobro poznatim vozilima. U svakom slučaju, knjiga sa  obiljem detalja, bogatim ilustracijama i zanimljivostima, biće verovatno odličan mamac za mnoge štovaoce Lukasovog sveta.

 

 

 

The Forever Ship

The Forever Ship, by Francesca Haig 

Kako više niko ne piše samo jedno knjigu, evo nam i treće knjige serijala Fire Sermon (kod nas se prva dva dela prodaju u knjižarama, ali samo na engleskom. Izgleda da još uvek nije zaslužio prevod).

Vraćamo se na Zemlju, pogođenu nuklearnim ratom. Svako novorođenče se rađa kao blizanac – jedan je Alfa, savršen u svakom pogledu, a drugi je Omega, mutant. Alfa i Omega su međusobno povezani snažnom mentalnom vezom. Uprkos tome što osećaju međusobni bol i preživljavaju blizančevu smrt, Alfe i dalje drže Omege utamničene radi njihove “bezbednosti”.

Omega Kass, vodi pobunu protiv Alfi, podstaknuta apokaliptičnim vizijima. Međutim, pred njom je naizgled, nerešiva zagonetka. Kako da se bori protiv svog Alfa brata Zaka, koga ne može nikako da povredi i čije prisustvo budi ono najgore u Omegama koje Kas predvodi?

 

Star Wars The Last Jedi: The Visual Dictionary

Star Wars The Last Jedi: The Visual Dictionary, by Pablo Hidalgo 

Jesam li vam dosadio sa Star Wars knjigama? Jesam? Onda skrolujte malo na dole. Nisam? Onda nastavite  da čitate.

Svaki, iole, ozbiljan poznavalac navedene tematike, poželeće da ima ovu knjigu u svojoj kolekciji. . Upoznaćete se sa više od 100 likova, bića, droida. Hm, znam neke persone, koje će morati da imaju ovo štivo.

 

 

 

 

 

Flame in the Dark

Flame in the Dark, by Faith Hunter 

Evo još jedno zanimljivog serijla, koji (baš se čudim) nije preveden kod nas. Nil Ingram je novi agent u 18. jedinici PsyLED-a (Psychometry Law Enforcement Division), odgovornoj za vođenje evidencije o paranormalnom, kao i o ljudima sa specijalnim sposobnostima (napredni Dosije X). Kad američki senator postane meta psihometrijskih napada, sumnja pada na laboratoriju  koja vrši istraživanja paranormalnih aktivnosti. Razumljivo, PsyLED stuipa na scenu. Nel, pokušava da se sastavi nakon nedavnog bekstva iz sekte. Ne olakšava joj ni što je zaljubljena u kolegu, agenta Okama. Povrh svega, oseća da njene moći jačaju i ispoljavaju se na najneobičnije načine. Kako se istraga nastavlja, raste broj mrtvih, i Nel shvata da mora što pre da prihvati novu sebe.

 

 

 

 

The Man From the Diogenes Club

The Man From the Diogenes Club, by Kim Newman 

Njumen nam je poznat po svom serijalu Anno Drakula. Dok čekamo eventualne nove nastavke serijala, dobili smo zbirku od 10 priča. Sve su smeštene u isti milje alternative istorije i prate Ričarda Džepersona. On je intigantni, dobro obučeni (ne mislim na garderobu) i čuveni pripadnik Diogenovog kluba, malo poznatog odeljka britanske obaveštajne službe, koji se bavi čime drugim, nego otklanjenjm paranormalnih pretnji. Uz pomoć lepe Venese i Freda, koji sve radi po pravilima, Džeperson istražuje neobične slučajeve –  čudna ubistva u seks šopu, duh koji pokušava da pokrene nuklearni rat, osećajni Sneško Belić, Naci Zombiji…

Sve u svemu, mislim da ću gledati da se što pre dočepam ovih pričica.

 

 

 

God’s Last Breath

God’s Last Breath, by Sam Sykes 

Treća i završna knjiga trilogije Bring Down Heaven. Lenk je oslobodio demona Knot-Kapira, misleći da će ovaj obnoviti svet koi su bogovi napustili. Ostaci ljudskog stanovništva, okupljaju se oko demona, držeći se istog kao pijan plota u nadi da će im dati bolji svet. Sa druge strane u  Cier’Djaal, vojske ljudi, Tulwar i Šikti, spremaju se da pruže konačni otpor. Lenk, čije je telo poslužilo Knot-Kapiri, sumnja da neće biti iskorišćen za obnovu već za uništenje. Ratovi smrtnika, mu postaju sve manja briga.

Petljanje sa besmrtnicima često završi tako…

 

 

 

 

 

World’s End

World’s End, by Joan D. Vinge 

Knjiga obećavajućeg naslova.

World’s End nije mesto gde bi ste želeli da se zateknete. Pustinjski svet, ispunjen kriminalcima, opasnom faunom i talogom ljudskog društva. Na svoju nesreću, policajac  B.Z. Gundhalinu našao se baš na ovom mestu, tražeći svoju braću, kao i Song, ženu zaraženu opakom bolešću. Jedva je preživeo potragu za Song, koja istovremeno vodi malu grupu otpadnika. Grupom zapravo upravlja Vatreno Jezero, koje je izgleda pod kontrolom nepoznate inteligencije. Nakon što ga Song zarazi, Gundhalinu otkriva da je dobio nove moći i da može da čuje Jezero, koje mu govori neverovatnu priču, priču o drevnoj tehnologiji i osećajnoj mašini koja je izgubila smisao svog postojanja.

 

 

 

 

Sve u svemu, ima zanimljivog štiva. Nadam se da će naši stoperi uskoro posedovati neku od ovih knjga, te da će nesebično podeliti sa nama svoje utiske… Ne zaboravite, neka vam je uvek pri ruci peškir (ne mora biti suvše čist) i vaš lični primerak Vodiča.

I naravno, BEZ PANIKE. 

 

Izvor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *