Decembarska autostoperska čitaonica

Došao nam decembar ponovo i pravi je trenutak da vam predstavimo neke od književnih poslastica, koje vas očekuju ili su odmah tu, iza ugla. Neki naslovi su iskočili za Sajam, a neki se tek očekuju. Treba prekratiti vreme dok čekate na let na nekoj od međugalaktičkih stanica. A sa druge strane, kad ne znate šta bi nekome poklonili, knjiga je često dobro rešenje, čak i u zabačenim krajevima galaksije.

Oto Oltvanji – Priče misterije i magije

Oto Oltvanji – Priče misterije i magije
Dvanaest priča, koje ste pre nekoliko meseci mogli da slušate na radiu, dobile su i svoje papirno izdanje. Ušuškane su u jednu knjigu, na radost i sreću mnogih obožavatelja ovog domaćeg pisca. Autor se bavi stvarnošću i da li je ona stvarno takva kakvom je doživljavamo.

Možda i najprecizniju odrednicu same knjige, daje jedna od junakinja. „Stvarnost je krhka poput porcelanske figurice“, kaže ona.

Na nama je da otkrijemo na koju će nas stranu odvesti maštovit i razigran um ovog autora.

Izdavač – Laguna

 

 

 

Aleksandar Tešić – Kosingas, onaj što nauči mrak da sija

Aleksandar Tešić – Kosingas, onaj što nauči mrak da sija

Autor, koji je poslednjih godina mnogo doprineo širenju interesovanja za slovenske mitove, objavio je novu knjigu pre desetak dana. To je zapravo, nastavak knjige Kosingas, kroz oganj i vodu. Sudbine Stefana Lazarevića, Vuka Brankovića, Bajazita, monaha Gavrila i mnogih drugih likova prepliću se kroz uzbudljivo tkanje.

Zarobljavanje Vuka Brankovića, Angorska bitka, oslobađanje Stefana Lazarevića od turskog vazalstva, dobijanje Beograda od strane Ugara i uspostavljanje nove prestonice, uprkos drevnoj kletvi…                                                                                      Jasno je da će i ova knjiga doneti mnoge zanimljive istorijske podatke izmešane sa starim slovenskim verovanjima.
Tešić je najavio i nastavak Kletve Kainove, ali o tome ćemo pisati neki drugi put, otprilike sledeće godine u ovo vreme.

Izdavač – Strahor

 

Andžej Sapkovski – Kula ludaka

Andžej Sapkovski – Kula ludaka, prvi tom Husitske trilogije

Dugo smo čekali i napokon smo dočekli i prevod prvog dela Husiteske trilogije. Kombinujući stvarne događaje i fikciju, Sapkovski je ponovo uspeo da privuče pažnju čitalačke publike.
Radnja je smeštena u 1425. godinu u vreme husitskih ratova (vođeni su od 1420. do 1436. godine na teritoriji tadašnje Bohemije).
Glavni lik, Rajnmar od Bjelave, zvani Rejnevan, travar, medicinar, rođak mnogih velikaša, zaljubljuje se u lepu i temperamentnu suprugu šleskog viteza. Ona mu je nesumnjivo pružila mnoge uzbudljive i lepe trenutke, ali kada su rođaci razvalili vrata odaja da se objasne sa Rejnevanom, stvari počinju da se komplikuju.
Posle ove, željno ćemo iščekivati i ostale dve knjige iz serijala.
Sam naslov – Kula ludaka (u originalu Narrenturm), označava kulu u koju su u srednjem veku zaključavali obolele od retkih i mentalnih bolesti.

                                       Izdavač – Čarobna knjiga

 

Džesika Taunsend – Nikadište

Džesika Taunsend – Nikadište, iskušenja Morigan Krou

Svima nama veliko zadovoljstvo pričinjava činjenica, da samo mesec dana nakon engleskog izdanja knjige, stiže i izdanje na srpskom jeziku. Ova, nadamo se, izuzetno zabavna knjiga za decu, mlade, ali i njihove roditelje, samo čeka priliku da uđe u naša srca.
Morigan je rođena na najnesrećniji dan u godini, prokleta je da umre na svoj jedanaesti rođendan. Jedinu šansu da preživi ima, ako ostane u Nikadištu, fantastičnoj verziji Londona.
Neizbežno je poređenje ove knjige sa serijalom o Hariju Poteru. Koliko je (ne)opravdano videćemo nakon što nam knjiga padne šaka.
Zanimljivo je da se osam izdavačkih kuća borilo za izdavačka prava za englesko govorno područje. Izgleda da više niko ne želi da rizikuje da odbije novog Harija Potera. Takođe, 20.th Century Fox je otkupio prava na film.

U svakom slučaju, iskreno se nadam da ćemo uživati, koliko u knjigama(najvljene su bar dve) toliko i u filmovima.

Izdavač – Urban Reads

 

Nil Gejmen – Nordijska mitologija

Nil Gejmen – Nordijska mitologija

Šta da kažem o ovoj knjizi? Samo to da jedva čekam da pročitam istu. Dajem plus na neviđeno. Gejmen se dohvatio nordijskih legendi (znate ono iz filmova – Tor, Loki, Odin i ostala ekipa), malo ih osavremenio i dao ih nama da uživamo.

Mitologija je važna svima nama fantastičarima, a poznavajući Gejmenov opus, siguran sam da se odlično snašao.

Izdavač – Laguna

 

 

 

 

Kasandra Kler, Holi Bek – Bakarna rukavica

Kasandra Kler, Holi Bek – Bakarna rukavica

Nastavak serijala Magisterijum. U kripti je pronađen mrtav dečak sa druge, bakarne godine. Kaluma Hanta prate sumnje da je predodređen za zlo. Možda ga čak ugrožava i sopstveni otac. U Magisterijumu nije ništa bolje, ukraden je alkahest, oružje koje tvoriteljima može da onemogući sposobnost vladanja haosom. Kal, Aron i Tamara, naći će se nadomak pogubne istine.

Nemojte da brinete, ova knjiga nije kraj, biće ih još (tvrde naši izvori). Kasandra Kler zna recept kako da napiše zanimljivu i čitljivu knjigu (setimo se samo Instrumenata smrti).

Izdavač – Laguna

 

 

 

Sara Dž. Mas – Kraljica senki

Sara Dž. Mas – Kraljica senki

Četvrti nastavak ovog popularnog serijala.

Seleni Sardotijen oduzeti su svi koje je volela. Ona se ipak vraća, tražeći osvetu, ali i pokušavajući da spasi nekada moćno kraljevstvo. Pri tome, mora da se suoči sa duhovima prošlosti.

Sad još samo moramo da sačekamo i prevod petog (i za sada poslednjeg) nastavka, pa da nam cela priča lepo slegne.

Nekako nisam baš najzadovoljniji izborom naslovnica ovog serijala. Možda su naši izdavači mogli više da se drže originala, odnosno da bude što sličnij aoriginalu. Ali to je opet, samo moje mišljenje.

 

                                      Izdavač – Laguna

 

Džejms S. A. Kori – Nemezine igre

Džejms S. A. Kori – Nemezine igre

Peti roman serijala – Prostranstvo.
Hiljadu novih svetova je otkriveno i talasi kolonista odlaze u potragu za srećom. Istovremeno, strukture vlasti u starom Sunčevom sistemu su sve slabije. Nestaju brodovi, stvaraju se nove armije, teroristički napadi potresaju unutrašnje planete. Nestao je jedini preostali uzorak protomolekula. Džejms Holden sa posadom Rosinantea, pokušava da preživi da se vrati kući.

Svemirski okršaji, velike armije, uvek prisutne najniže ljudske pobude (čak i udalekoj budućnosti, ljudi su jednostavno  -ljudi), sve to promešano čini preduslov za zanimljivu i napetu knjigu.

Izdavač – Laguna

 

 

K. Dž. Doerti, Karina Rozenfeld – Tajna vatra

K. Dž. Doerti, Karina Rozenfeld – Tajna vatra

Evo jedne zanimljive knjige sa klince (i nas ostale). Francuski tinejdžer Saša Vinters, ne može da umre, ma šta god mu radili. Međutim, to će se promeniti kada se ispuni davno zaboravljeno prokletstvo. A onda će njegova smrt pokrenuti nezamislivi užas.
Sa druge strane Kanala, engleska gimnazijalka(što bi se reklo, naivna k’o gimanzijalka) Tejlor Monkler, želi da upiše Oksford, ali može da postane ometajuće to što snagom mozga izaziva kuršlus u električnim spojevima. Ona jedina može da spasi Sašu.
Oni se ne poznaju, a moćne sile će dati sve od sebe da tako i ostane. Imaju osam nedelja da se pronađu i spasu svet.

Da budem iskren, volim dečiju fantastiku, pročitao sam nekoliko prvih stranica i nestrpljivo čekam još.

Izdavač – Laguna

 

Milena Stojanović – Zov krvi

Milena Stojanović – Zov krvi

Drugi deo triologije Proročanstvo bogova. Ponovo se srećemo sa brojnim likovima iz slovenske mitologije, starim obredima i mestima. Dečaci, koji preuzimaju životinjska obličja, traže brata za koga jedino znaju da se zove Pavle.

Ko će ih ujediniti? Ko pomaže Morani? Da li se samo Srbima dešavaju neobične stvari ili je još neko tu umešao (kao margarin, u sve se meša) svoje prste? Šta je doprinelo budućem velikom boju između srpske i turske vojske?

Pojavljuje se sve više domaćih pisaca, koji se bave slovenskom mitologijom i to je odlično. Palac gore za sve naše pisce fantastike, bili oni poznati ili ne.

                                      Izdavač – Otvorena knjiga

 

Rej Bredberi – Kaleidoskop

Rej Bredberi – Kaleidoskop

E, ovo je već više nego zanimljivo.
Zbirka priča ovog majstora fantastike. Na 462 stranice, moći ćete da uživate u 4o priča – Ubica, Mešalica za beton, Vraćena budućnost, Zmaj, Dvojnik…

Zapravo, ovde se nema šta reći, osim: Rej Bredberi, rođaci!

Izdavač – Plutonija

 

 

 

Adrijan Sarajlija – Goli glasovi

Adrijan Sarajlija – Goli glasovi
Zbirka priča – Zrno, Togomijeva šetnja, Na plaži, Sneško, Šta je Bob hteo da kaže…

Po recenzijama, knjiga se čini obećavajuća, tako da ću vrlo rado pružiti priliku ovoj zbirci. A ako verujem naslovnici, biće ovde i priča sa japanskom tematikom. Za nekoga (naravno, govorim u svoje ime) ko će uvek voleti Lustbadera i stripove Ninđa, svaka nova japanska priča je čist dobitak.

Izdavač – Everest Media

 

Nadam se da vas nisam suviše ugušio. Prenesite nam svoje utiske kada se dočepate navednih knjiga, a možete i da nam preporučite neku koja nije ovde navedena.

Ipak, imajte na umu da kada krenete Putem knjiga, ko zna u kom svetu možete da završite. Zato je najbolje da vam je uvek pri ruci knjiga preko čijih korica je velikom slovima ispisano – BEZ PANIKE.

4 thoughts on “Decembarska autostoperska čitaonica

Comments are closed.