Februarska autostoperska čitaonica – strana izdanja

Evo novog teksta na temu – na istoku stare priče, na zapadu svašta novo.  Pojavilo se poprilično zanimljivih knjiga, nadam se da će vam se neki od predloga dopasti. Meni je već zapalo za oko nekoliko naslova. Možda ih potražim u elektronskom formatu. Nedavno sam postao vlasnik jednog elektronskog čitača knjiga i to je definitivno otkrovenje. Genijalna stvarčica.

 

 Olympus Bound, by Jordanna Max Brodsky 

Treća knjiga serijala koji se bavi bogovima na Menhetnu. Ako ste pomislili da se radi o bogovima i ajkulama sa Vol strita, niste u pravu. Ovde se zapravo radi o ekipi sa Olimpa, Grčka.

Priča počinje sa Selenom DiSilva, odnosno Artemidom, koja lovi svog dedu, Saturna. Pored toga, treba i da se pazi ostataka dedinog kulta, koji i dalje proganja Selenine prijatelje. Ako želi da stavi tačku na sve, moraće i da se, napokon, suoči sa svojom prošloću.

U međuvremenu, njen smrtni ljubavnik Teo, misli da je Selena mrtva  i pokušava da nađe način kako da oživi svoju ljubljenu. To sve vodi ka očekivanom sukobu na Olimpu, gde će se bogovi okupiti prvi put u poslednjih nekoliko vekova. Selena će morati da se podseti šta zapravo znači biti boginja Artemida ali i toga da je njena familija nekad vladala Olimpom.

 

Semiosis, by Sue Burke 

Sue je danju prevodilac, a noću pisac. Da li je dobar pisac, tek ćemo saznati, pošto je ovo njen prvenac.

Zemlja se nalazi pred ekološkom katastrofom, a jedina nada leži u očajničkoj spasilačkoj misiji. Brod sa kolonistima je poslat u svemir, ne bi li spasio čovečanstvo. Brod je prinuđen da sleti na nepoznatu planetu, nazvanu Paks, nastanjenu biljkama, ali i drugim životnim oblicima. Svako poglavlje nam priča član posade, koji je uspostavio simbiotičku vezu sa biljkama na Paksu. Ali taj odnos nije uvek prijatan. Posada će shvatiti da ljudi nisu na vrhu lanca ishrane na planeti Paks i da je komunikacija sa biljkama prefinjena umetnost.

 

 

 

The Armored Saint, by Myke Cole

Heloise je siromašna seljančica, ali poreklo je ne sprečava da bude ambiciozna i da sanja velike snove. Njen svet je opasan i nepošten (život nije fer, to mi je omiiljena uzrečica). Da sve dodatno iskomplikuju, potrudili su se čarobnjaci. Kriju se od javnosti i čačkanjem po onome što nisu smeli da diraju, otvorili su brojne portale kroz koje su prošli monstruozni demoni. Da bi zaustavili haos, na scenu stupaju vitezovi, koji love i ubijaju čarobnjake. Ali vitezovi  su isuviše revnosni – masakriraju cela sela zbog sumnje da su povezana sa čarobnjaštvom, ubijaju druge bez ili sa bezveznim razlogom. Kada Heloise i njeni seljani budu prisiljeni da pomognu vitezovima u uništavanju susednog sela lažno optuženog za čarobnjaštva, naša heriona odbija poslušnost. Takav izbor je vodi u velike opasnosti, gde će se sa jedne strane suočiti sa demonima,  a na drugoj sa nezgodnim vitezovima zilotima.

 

 

Moonshine, by Jasmine Gower 

Soot City, izvrnuta verzija Čikaga iz 1920, sagrađen je u podnožju velikog vulkana. U ovom svetu, magija i magična stvorenja su i više nego živa, ali su, takođe, i zabranjena po zakonu o prohibiciji. Eh, ti Čikažani, znaju samo za prohibiciju. Daisy Dell je izuzetno moderna devojka, koja je došla u veliki grad spermna da baci grad pod noge. Donela je sa sobom nešto magičnog naikta, koji je nasledila od babe. Našla je posao u podzemnoj fabrici mane, u kojoj se pravi ilegalni magični eliksir. Posao nije neki, ali plaća račune, mada i dovodi Daisy u veliku opasnost. Ulicama Soot Cityja patroliraju lovci na glave, loveći sve one koji imaju veze sa magijom. Kada ukrsti put sa njima, Daisy će morati da odluči da li želi da se osloni na magiju ili da igra ziceraški.

 

 

 

Pride and Prometheus, by John Kessel 

U nama dragom svetu fantastike, pisci često vole da uzmu različite poznate naslove (likove) i spoje ih u nešto novo. Nedavno sam čitao i knjigu jednog domaćeg pisca, koji se time igrao.  Realno, bilo bi mi zanimljivije da sam mlađi jedno dvadeset, trideset godina. No, da se vratim predstavljanju knjige. Čini se kao jedna zanimljiva i neobična “mešalica”. Nakon što se njena sestra udala (i to više nego dobro), Meri Benet (čujem li to uzdah dama kada su prepoznale personu iz knjige Gordost i predsrasude) se dosađuje. To će se promeniti kada na žurci u Londonu upozna, zgodnog, ali i ukletog Viktora Frankenštajna. Meri postaje deo paklenog Viktorovog plana da nagovore naučnike da mu stvore nevestu. Kako će se to završiti, ostaje nam da vidimo kada se dočepamo knjige.

 

 

The Song of All, by Tina LeCount Myers

Evo nam knige inspirisane zanimljivom skandinavskom kulturom. Irjan je legendarni lovac i ratnik arktičkog sveta u kome se smrtnici bore protiv plemena besmrtnika, a opet, svi služe istim bogovima.

Ostareli Irjan krši svoju zakletvu i napušta beskrajni rat da bi postao farmer i zasnovao porodicu. Međutim, ne ide to tako lako. Korumpirani sveštenici (!?), u saradnji sa vojnicima koje je Irjan napustio, otimaju Irjanovu porodicu i koriste ih kao sredstvo za pogađanje. Irjan, pokušavajući da spasi sina, nailazi na tek rođenog besmrtnika. Ubrzo shvata da ima dvoje dece koje mora da zaštiti u ovom čudnom, krvavom i nasilnom svetu.

 

 

The Gone World, by Tom Sweterlitsch 

  1. godine, agent NCIS (Naval Criminal Investigative Service) Šenon Mos pokušava da pronađe nestalog pripadnika mornaričkih foka optuženog za ubistvo. U prilici je da koristi najsavremeniju vojnu tehnologiju, uz pomoć koje može da putuje napred i nazad kroz vreme u potrazi za dokazima. Problem je što postoje mnoge i neodređene budućnosti, pa takvi dokazi nemaju snagu na sudu. Cvrc. Tokom istrage, Šenon shvata da sve budućnosti koje je posetila očekje katkalizma, invazija vanzemaljaca poznatija pod nazivom – Bela rupa. Kako vreme prolazi, Šenon se sve više bavi ispitivanjem razloga, koji su doveli do vanzemaljske invazije. Dok se šeta kroz vreme, mora da pazi da ne ostane zarobljena u tankom svemiru – beskrajnoj vremenskoj petlji.

 

Paris Adrift, by E.J. Swift

Evo još jedne knjige, koja se bavi putovanjem kroz vreme. Hallie živi u Engleskoj, ali nije zadovoljna takvim načinom života. Zato radi isto što i mnoge druge žene pre nje, pakuje kofere i odlazi za Pariz. Hm, ideja nije loša, moglo bi to biti primenjivo i na naše prostore… Prilikom dolaska u Grad svetlosti, zapošljava se kao šankerica u baru Millie’s. Tu upoznaje Gabrijelu, koja je uzima pod svoje (uh, ovo već zvuči pogrešno, dobro možda ne i suviše pogrešno) i upoznaje sa magičnim noćnim životom, koji ih okružuje. Ali onda, počinju da se dešavaju čudne stvari – ptice i životinje pokušavaju da upozore Hallie. Istovremeno, dolazi i žena koja tvrdi da je hronometrista, stručnjak za merenje vremena. Hallie je otkrila vremenski portal u magacinu i počinje da putuje u Pariz budućnosti i prošlosti. Tokom svakog prolaska gubi deo sebe. Uskoro, njena budućnost joj se čini sve manje i manje poznatom.

 

 

Eto, to su predlozi za februar, da li vam se sviđa neki?  Ako vam ništa nije privuklo pažnju, samo BEZ PANIKE, pojaviće se pre ili kasnije.

Izvor