Februarska autostoperska čitaonica

 U februaru nam izlazi pet knjiga, a neke su već stigle na police u knjižarama. Od velikana nas čekaju Safon sa završnicom Groblja zaboravljenih knjiga, kao i Aberkrombi sa poslednjim delom trilogije za mlade, Skrhano more. Pored njih, imamo i scenario za Fantastične zveri, U svetu Atlantide, te još jedan omladinski roman – Nakaradno kraljevstvo.

POLA RATA, Džo Aberkrombi

Proslavljeni autor serijala Prvi zakon, Džo Aberkrombi, pre dve i po godine je izdao knjigu Pola kralja, prvu u trilogiji Skrhano more. Do tada poznat po realizmu, mračnom humoru i surovosti prema svojim likovima u svetu Prvog zakona, ovim roman je iznenadio publiku činjenicom da ga je napisao za drugačiju publiku, za mlade (young adult fiction). Stoga, sam stil, kompleksnost i humor su potpuno različiti, i gotovo neuporedivi sa njegovim originalnim radovima, jer se u ovom žanru traži nešto drugačije. Ipak, Aberkrombi je i ovde uradio dovoljno dobar posao, pa je za Pola kralja dobio nagradu Lokus (Locus Award) za najbolji roman književnosti za mlade.

Skrhano more je gotovo nepremostiva prepreka za mladog kraljevića Jarvija – opaka vodena masa koja utapa slabe i nemoćne – a Jarvi je jedan od tih. Rođen sa hendikepom koji mu omogućava da upotrebljava samo jednu šaku, kraljević ne može da koristi štit i zamahuje bradvom, te mora da pronađe drugo oružje – svoj um. Porodica ga je izdala i ostavila da trune jer su mislili da je mrtav, a sada on kreće u pohod da vrati tron koji nikada nije ni želeo, uz nekoliko čudnih saputnika, otpadnika od društva za koje otkriva da su mnogo pouzdaniji od bilo kojih plemića koji bi mu bili na raspolaganju.

U drugoj knjizi, Pola sveta, iako se Jarvi i dalje zadržava kao centralni lik, priču priča i Trn Batu, devojka koja je rođena za boj i svetlu ratničku budućnost, sve dok na vežbalištu ne ubija jednog mladića, te biva proglašena zločincem i ubicom. Ona zatim, u pratinji Jarvija, polazi da traži saveznike za borbu protiv visokog kralja, a sa njima putuje i Brand, mladi ratnik koji se gnuša ubistva i time biva osramoćen, u svojim, ali i Trninim očima. Pola rata nam zaukružuje ovu epsku priču dodajući još tri lika, knjeginju Skaru koja gubi sve što je ikad volela, te mora da prave reči upotrebi kao oružje i povrati dedovinu, kao i jednog rođenog borca Raita, te drvodelju Kola, koji bi poput Branda, radije služio miru. Ipak, da li je to uopšte moguće kada Skrhano more biva zaogrnuto u crninu?

LAVIRINT DUHOVA (drugi deo), Karlos Ruis Safon

Ova zima nas je vratila u barselonsku biblioteku zaboravljenih knjiga, i to kroz dvodelni Lavirint duhova. Fantastični Safon ovim zaokružuje voljeni serijal koji je počeo sa Senkom vetra, a nastavio Igrom anđela i Zatočenikom nebesa.

Fermin Romero del Tores se u Barselonu vraća u sred građanskog rata, da bi ispunio obećanje i posetio porodicu svog preminulog prijatelja. Sa Ferminom stižu i bombe, te iz ruševina stana izvlači jedino osmogodišnju Alisu kojoj se kasnije gubi svaki trag, a kreće očajnički da je traži.
Dvadeset i jednu godinu kasnije, nestaje ministar nacionalnog obrazovanja, oličenje i simbol kulture čitave zemlje, koji je iza sebe ostavio misterioznu prošlost punu tame. U misteriju njegovog nestanka se uključuje i Alisa, sada samo taj jedan slučaj daleko od slobode za kojom teži.

Alisa i inspektor Vargas počinju da prate obećavajuće tragove, ali im iznenada iz centrale stiže obaveštenje da se istraga obustavlja, jer je drugi tim otkrio istinu, sasvim logičnu i mogućnu. Sada slobodna, Alisa ipak ne može da pobegne od sebe i saznanja da je rešenje slučaja samo dimna zavesa i ostaje da odluči, zajedno sa Vargasom – da li svako krene svojim putem u neko bolje sutra, ili da neovlašćeno krenu u istragu koja je sada čini opasnjom nego na početku? Tama je progutala mnoge koji su bili povezani sa jezivim događajima koje su ispitali, a niko ne garantuje da neće doći i po njih jednog dana. Ili vrlo skoro.

FANTASTIČNE ZVERI I GDE IH NAĆI (originalni scenario), Džoana K. Rouling

Od poslednjeg filma u seriju o Hari Poteru je prošlo pet godina, a tek prošle je Roulingova odlučila da nastavi priču, i ovog puta u vidu predstave u londonskom pozorištu. Izgladneli fanovi su vest jedva dočekali, bez obzira na kontroverze koje su pratile kasting (crnkinja u ulozi Hermione), ali samo je mali broj njih bio u prilici da uživa u izvođenju.

Zbog toga je izdanje scenarija za predstavu, Hari Poter i ukleto dete bilo najprodavanije u pretprodaji u celoj 2016. godini, a srpski prevod je ubrzo izdao Evro Book. Krajem decembra izašao je i film Fantastične zveri i gde ih naći, za koji je scenario napisala Roulingova lično. Sada je Čarobna knjiga odlučila da izda scenario za film, mada nije jasno ko je ciljna publika – jedini razlog što su fanovi kupovali Ukleto dete je što nisu mogli pogledati predstavu, dok je film svima dostupan. Ipak, Čarobna knjiga je do sada objavila dva „školska udžbenika” i knjigu bajki koje se spominju kroz serijal – Kvidič kroz vekove, Fantastične zveri i gde ih naći, kao i Pripovesti Barda Bidla, tako da ovaj scenario lepo zaokružuje kolekciju za iskrene ljubitelje sveta o Hariju Poteru.

U SVETU ATLANTIDE, A. G. Ridl

Platon je prvi koji ju je spomenuo i svojim dijalozima, i od tada ne prestaje da intrigira zapadni svet kroz istoriju. U knjigama A. G. Ridla, Atlantida krije tajnu ljudskog porekla, a Imarijanci su ti koji pravu istoriju skrivaju. Naučnica Kejt Vorner misli da je našla lek za autizam, ali shvatiće da je njeno otkriće mnogo revolucionarnije, te da Imarijanci žele da ga se dočepaju, a jedini koji im stoji na putu je agent Dejvid Vejl, koji zajedno sa njom mora da se izbori protiv uništenja ljudskog roda, naspram vrlo moćnih neprijatelja u prvoj knjizi serijala, Tragom Atlantide.

U drugoj knjizi, Tajni Atlantide, pandemija hara svetom – sve koje ne ubije, menja im gensku strukturu na molekularnom nivou. Zemlje prvog sveta proizvode Orhideju, lek koji počinje da se deli bolesnicima, ali to nije rešenje, jer se njime leče samo simptomi, a ne i sama bolest. Imari situaciju vidi drugačije i predviđa budućnost koju nastanjuju samo preživeli – nova rasa ljudi. Ipak, doktorka Kejt Vorner uspeva da izleči pandemiju, ali tu se nevolje za ljudski rod ne završavaju. U romanu U svetu Atlantide, nova pretnja stiže od Imari koalicije, te Vornerovoj i Vejlu preti ubistvo, a oni moraju da otkriju tajne misteriozne kulture koje su jedina nada za spas čovečanstva od predstojeće propasti.

NAKARADNO KRALJEVSTVO (Šest vrana #2), Li Bardugo

Serijal Šest vrana je počeo istoimenom knjigom, koja šestoro mladih sa različitim životnim pričama i ciljevima, koji su jedno što stoji na putu novom magijskom ratu. Kaz Breker je unajmljen da spreči katastrofu, a bogatstvo koje mu je obećano je jedino što ga interesuje. Ipak, u misiju ne može poći sam, te mora da udruži sa petoro tinedžera koji će možda nešto i postići – ako se u međuvremenu ne poubijaju međusobno.

Druga knjiga u serijalu, Nakaradno kraljestvo, donosi nove nevolje, jer u tako pokvarenom svetu, uspeh često ne donosi užitak, nego nove izazove. Umesto da uživaju u nagradi za uspešnu pljačku, ekipa se bori za svoje živote, bivajući prevareni i sa igračem manje zbog kidnapovanja člana tima. U međuvremenu moćne strane snage napadaju Keterdam u potrazi za tajanstvenom drogom. Rat je neizbežan, i odlučiće sudbinu svega magičnog u svetu Griše.

Kao i svakog meseca, zgrabite ćebe umesto peškira u ovim hladnim danima, a na paniku zaboravite, jer knjige ne paniče, naročito kada je na njima velikim, umirujućim slovima napisano… Znate već šta.

Do sledećeg puta, pozdravlja vas vaš Vodič.