Game of Thrones – S08E02

Danas nastavljamo sa objavljivanjem mogućih spojlera osme sezone. Ovaj članak će se baviti epizodom 2 osme sezone. Još jednom podsećamo sve čitaoce da je sasvim moguće da je sve ovo nečija izmišljotina, posebno imajući u vidu da snimanje sezone 8 još nije ni počelo. Bilo kako bilo, nadamo se da ćete uživati čitajući ovo. Pa, da krenemo sa drugom epizodom.

Scena 1

Prva scena se odigrava u Velikoj Dvorani Zimovrela, gde su prisutni Džon, Deneris, Tirion, Davos i Sansa. Džendri i Tormund govore ostalima da je Zid pao i da je Noćna Straža uništena. Tormund ih takođe obaveštava da je Noćni Kralj oživeo svojom magijom Viseriona i da je on sada njegov jahač. Bren potvrđuje Džendrijevu i Tormundovu priču i govori im da je Noćni Kralj na putu ka Zimovrelu. Džon govori da nemaju vremena i naređuje Meštru Volkenu da obavesti sve vazale i sve na Severu da se pripreme za rat protiv Armije Mrtvih. Počinju pripreme za bitku kod Zimovrela.

Scena 2

Nakon mnogo unutrašnjeg previranja oko sopstvenog identiteta, Džon posećuje zimovrelsku kriptu kako bi video Nedovu i Lijeninu statuu. Deneris primećuje da se nešto čudno dešava sa Džonom i nalazi ga u kripti. Pita ga šta se dešava sa njime. Džon joj odgovara da se on čak i ne zove Džon Snežni i da je to laž u koju su ga naterali da veruje celog života. Deneris je zbunjena i pita Džona za pojašnjenje ali on odlazi od nje, te Deneris primećuje kako je on postao rezervisan prema njoj.

Deneris napušta kriptu što Džora primećuje. Pita je šta se desilo dole u kripti, na šta mu Deneris odgovara da ne zna šta se dešava sa Džonom. Govori Džori da Džon nešto krije od nje. Džora joj odgovara da mu se učinilo da je ona mislima negde drugde a ona mu priznaje da se ne oseća dobro poslednjih dana. Džora joj predlaže da je Meštar Volan pregleda.

Scena 3

Kiburn ulazi u Serseine odaje. Razgovara sa njom o njenom pobačaju i da ga nije pominjala sve vreme. Kaže joj da je potreban odmor. Sersei mu govori da nema vremena za to i da ne želi da razgovara o pobačaju. Kiburn napušta njene odaje. Sersei posmatra Kraljevu luku kroz prozor svojih odaja, dok sneg pada.

Scena 4

Džejmi i Bron stižu u Brzorečje gde nalaze da su Tuliji ponovo okupirali zamak. Džejmi se sastaje sa Edmurom, koji mu govori da bi trebalo da ga baci u lance. Džejmi mu govori da nije došao da pregovara o prokletom zamku. Predlaže Edmuru da pomogne svojim nećacima u Velikom Ratu protiv Noćnog Kralja. Obećava da će vratiti Brzorečje Tulijima jer više nema smisla u borbi za vlasništvo nad zamkom. Edmur se slaže, ne zbog Džejmija, već zbog svoje porodice.

Scena 5

Većina Starkovih vazala i Denerisine vojske su stigli u Zimovrel. Među njima je i Hauland Rid, koji je stigao zajedno sa Mirom. Arju posećuje čovek koji izgleda kao običan vojnik Kuće Kervina, ali on odmah menja lice. Izgleda da je to Džaken. Arja je iznenađena njegovom posetom ali on joj govori da Mnogoliki Bog traži smrt od Arje, ime sa njene liste. Otkriva da je to Kraljica Sedam Kraljevstava, Sersei Lanister. Cena je plaćena. A koja sluga Mnogolikog Boga bi bila bolja od Arje Stark da ubije Sersei Lanister. Ostavlja joj bočicu otrova i napušta je.

Scena 6

Džon Snežni hvata priliku da razgovara nasamo sa Haulandom Ridom. Pita ga da mu potvrdi Brenovu priču, ali Hauland ništa ne govori. Džon ga moli da mu kaže istinu jer Robert Barateon je mrtav i nema poente za lažima. Hauland na kraju priznaje da je Ned nosio Lijenino dete kad je napustio Kulu. Zavetovao ga je da čuva tajnu. Džon mu se svakako zahvaljuje na istini.

Scena 7

Svesni da je Armija Mrtvih na putu, Tirion, Džon, Sansa, Arja, Brijena, Podrik, Davos, Tormund, Džendri, Varis, Džora, Teon, Pseto, Sivi Crv i Sem diskutuju kako će vazali Starkovih i Denerisina vojska odbraniti Sever. Navodno je Poslednje utočište napadnuto i zamak je uništen. Ned Amber nije preživeo napad. Tirion govori u Denerisinu ime, koja je odsutna zbog bolesti. Predlaže plan za odbranu Severa. Tormund i ostatak Divljana, Dotraki, Neokaljani će napadnuti sa zmajstaklom iz Užasnika jer su se tamo uputili. Na njihovom putu za Zimovrel, zmajevi će spaliti Armiju Mrtvih a Severnjaci i vitezovi Dola će se boriti sa oslabljenom armijom i uz malo sreće, ubiće Noćnog kralja. Džon želi da Brijena i Podrik odvedu Sansu, Arju i Brena u Gnezdo Sokolovo gde će biti sa Robinom Erinom. Arja to odbacuje i govori kako je snažnija od većine ljudi. Potrebna im je u nadolazećem ratu. Džon insistira da on to ne želi. Džora želi da se bori uz Kuću Mormonta ali ga Lijena podseća da je on izdao svoju Kuću. Varis im saopštava da su stigle vesti iz Kraljeve Luke i da su navodno Sersei i Juron plaćenicima zauzeli Krajoluj. Teon predlaže da napadnu Krajoluj i Džendri se slaže sa njime jer je to sedište Kuće njegovog oca. Džon obećava Teonu da će mu pomoći da ubije Jurona i spasi Jaru, nakon što se obračunaju sa Noćnim Kraljem. Za to sada nema vremena jer su njihovi životi u opasnosti i da nema izbora do borbe sa Armijom Mrtvih. Potrebna mu je njegova pomoć i ostalih Gvozdenrođenih. Razočarani Teon to ipak prihvata.

Scena 8

Misandei posećuje Deneris u njenim odajama. Deneris joj govori da je Meštar Volkan pregledao i da je utvrdio da je ona trudna. Misandei je pita zašto nije srećna. Deneris oseća da se Džon promenio odnos prema njoj i nije joj jasno zašto.

Scena 9

Divljani, Dotraci, Neokaljani se spremaju da napuste Zimovrel. Džon pita Deneris zašto nije prisustvovala sastanku, ali mu Deneris ne odgovara. Mira odlazi da se oprosti od Brena u zimovrelskoj bogošumi kada Bren dobija napad. Govori Miri da upozori ostale da je Noćni Kralj stigao sa svojom armijom. Džon se oprašta od Sanse kada ih Mira prekida kako bi ih upozorila. Oluja je sve bliža Zimovrelu. Nastaje haos.

Scena 10

Sever i Denerisina vojska se okupljaju da se suoče sa Armijom Mrtvih. Džon naređuje Sansi, Arji i Deneris da ostanu unutar Zimovrela jer su previše važne da bi ih izgubili ukoliko Zimovrel padne. Varis, Tirion, Robin, Samvel, Gili, Lijana i Misandei takođe ostaju unutar Zimovrela. Arja ne želi da ostane unutra ali poštuje Džonovu želju, Sansa moli Miru da dovede Brena unutar. Horda utvara napada Zimovrel. Dotraci se prvi suočavaju sa mrtvima, i u početku im dobro ide. Dosta Belih hodača dolazi. Duh se bori uz Džona i u jednom trenutku ga spašava od Belog Hodača. Duh je ubijen tom prilikom. Unutar Zimovrela, Deneris je ljuta što ne može da im pomogne i što ne može da uništi mrtve zajedno sa Drogonom. Misandei joj odgovara da nije mudro da se bori dok je trudna. Sem pokušava da uteši Gili i Malog Sema. Vesti iznenađuju Sansu, Tiriona i Varisa. Drogon se uključuje u bitku i uništava veliki deo vojske Noćnog Kralja ali takođe ubija i neke Severnjake. Beli Hodači takođe napadaju sa Noćnim Kraljem na Viserionu. Viserion uništava vojske Severa. Glover i Hauland Rid ginu. Tormund predvodi Divljane ali ga ubija Drogonova zmajska vatra. Drogon uspeva da ubije i džina utvaru. Mira želi da Bren napusti bogošumu ali on joj govori da mora da pomogne Džonu i ostalima. Bren pokušava da kontroliše Regala svojim mislima. Mira upozorava Brena da je opasno i da moraju da ostanu unutra. Džonova i Denerisina vojska se smanjuje jer Beli Hodači i dalje napadaju. Pokušavaju da osvoje Zimovrel. Sivi Crv se suočava sa dva Bela Hodača i uspeva da ubije jednog kopljem napravljenim od zmajstakla. Drugi Beli Hodač ga ubija. Beli Hodači pokušavaju da zauzmu Zimovrel kako bi ubili Brena. Brijena je na čelu straže zamka zajedno sa Podrikom, Džonom i Džendrijem. Beli Hodači takođe pokušavaju da upadnu u zamak. Podrik je ubijen od strane utvara, što Brijenu dovodi do ludila koja ubija Belog Hodača svojim Zavetnikom. Mira i dalje pokušava da natera Brena da se vrati u zamak, ali on ne želi. Mira ostaje sa njime do samog kraja. Džejmijeva vojska zajedno sa Tulijima dolazi u pravi čas, a Bren uspeva da uđe u Regalov um i zmaj se okreće protiv Viseriona. Regal pokušava da ujede Viseriona za vrat, ali biva ranjen tokom bitke. Regal počinje da bljuje vatru na Viseriona što tera Noćnog Kralja da napusti bojno polje na Viserionu.

Scena 11

Mira shvata da je kraj za njih. Beli Hodači dolaze i ubijaju je dok ona pokušava da spasi Brena. Nakon Mire, i Bren biva ubijen. Viserion i Regal se i dalje bore, oboje dobro povređeni, ali Viserion ubija Regala. Armija Mrtvih se polako povlači. Džejmi komanduje ostatkom snaga i bori se rame uz rame sa Bronom. Džon se bori uz Pseto i Davosa. Kada vidi da se Armija Mrtvih povlači, on naređuje armijama da se povuku. Sansa se povlači sa vitezovima Dola, Brijenom i Robinom u Gnezdo Sokolova. Arja, Pseto, Džejmi, Bron, Edmur, lanisterska i tulijevska vojska se povlači u Brezorečje. Džon, Davos, Tirion, Varis, Misandei, Džora, Sem, Gili, Teon i ostatak Neokaljanih i Dotreka idu na jug. Lijena Mormont se povlači na Medveđe ostrvo.

Scena 12

Poslednja scena je scena Džona i Deneris na Drogonovim leđima kako spaljuju mrtve ispred Zimovrela, uključujući i Regala. Obe strane su pretrpele velike gubitke.