Hidamari no Ki / A Tree in the sun

Foto kredit: Madhouse Studio

Delić briljantnosti nastao iz pera Osamua Tezuke koji je, nadahnut bogatom porodičnom istorijom iskoristio svog pretka, doktora Tezuku Rjoana, kao jednog od svojih likova oko kog će se radnja ove priče razvijati (manga je čak nosila alternativni naziv „Tezukin predak dr. Ryoan”). Interesantno je da je i sam Tezuka – iako je u kasnijoj dobi srcem više bio predan vizuelnoj umetnosti i postao mangaka, crtanje je ipak bila njegova najveća ljubav – odbranio doktorsku tezu i postao lekar, vođen plemenitim namerama. Tezuka je svojim veštinama i uticajem na japansku popkulturu ostao zapamćen kao jedan od tvoraca moderne mange i jedan od najuticajnijih umetnika, ne samo u otadžbini nego i šire.

Hidamari no Ki – Bogata, socio-politička, istorijska do srži, drama smeštena u sredinu 19. veka, u periodu Mejđi obnove, odnosno, restauracije, kada se dešavaju velika društveno-politička previranja i drastične promene u Japanu ne samo u sistemskom kontekstu.

Japan se menja, razbijaju se mitovi, usvajaju, iako vrlo sporo, nova naučna dostignuća, prisvajaju nove ideje…

Staro drvo na sunčevoj svetlosti provodilo je mironodopske dane tokom Tokugava šogunata, u miru, spokoju i sigurnosti, dostigavši svoj vrhunac od trista godina. I dok su svi uživali u tihim danima, termiti su se pojavili iznutra, razorno izjedajući drvo.

Drvo dostojno naslova predstavlja paralelu između „starog“ i „novog“, Japana tokom šogunata i Japana posle obnove. Šogun je pao i vlast je vraćena caru u Kjotu.

Priča izuzetno lepo prenosi duh Edo ere i Tokugava šogunata u kom likovi, Rjoan – doktor širokih shvatanja okrenut zapadnjačkoj medicini i novim metodama lečenja, veliki laskavac i ženskaroš, i samuraj Manđiro – častan i vešt mačevalac, igraju važnu ulogu u prenošenju cele pripovesti. Glavni likovi su heroji svakodnevnice nikakvi moćnici velikog dosega, nikakvi heroji natprirodnih sposobnosti, sama priča skoro ni da ne evolvira oko njih već njih dvojica kroz doživljaje i promene kroz koje prolaze, oblikuju narativnu nit, kako bi ukazali na određeni društveni problem ili kroz svoje doživljaje preneli aktuelna zbivanja ere u kojoj su otelotvoreni.

Foto kredit: Madhouse Studio
Foto Kredit: Shogakukan – Big Comics, autor: Osamu Tezuka 

Narativ naizmenično skače sa jednog lika na drugog i tek kada se obe priče ujedine stvara se kompletna slika o stanju jednog društva (kroz pripovedanje doktora) i političkim promenama kroz koje to društvo prolazi (iz perspektive samuraja). Rjoan je doktor koji se bori sa neznanjem i predrasudama koje čvrsto vladaju konzervativnim društvom dalekog istoka. Što neblagonaklono gleda na zapadnu medicinu koja im neće doneti ništa novo do još tragedija i pošasti, porast bolesti koje, u ovom periodu, već uveliko haraju Japanom i drugim zemljama. Ovi prvi začeci zapadnjačke medicine su mučni, teški, vrlo se sporo primaju i puštaju svoje korene u Japanu. Rjoanu  će oni doneti nebrojena iskustva ali mnoge nevolje na njegovom putu prema ‘preokretu’ ka boljem – napretku i efikasnijim metodama lečenja.

Manđiro samuraj, mačevalac sa izvanrednim veštinama, častan, nepokolebljiv, koji će zbog svog poriva da uvek služi većoj svrsi i društvu, stupati u dodir sa moćnim političkim elementima koji vajaju novu budućnost države. Kategorički odbija da bude poput Rjoana, i strogo, maltene osuđujuće gleda na svog prijatelja koga, kako kaže, smatra „beščasnim i bestidnim“ čovekom, zbog njegove poročne slabosti prema ženama.

Serija je naravno, kada gledamo na anime kao umetnost, škrtija i svedenija vizuelno, ali bogata na dijalozima i sadržaju, potpuno se uklapajući u žanr i duh ere u kojoj je smeštena, sa pregršt činjenica i sitnih, ali relevantnih i istorijski važnih detalja. Uvode se mnogobrojne, verodostojno predstavljene, (postojeće) istorijske ličnosti, koje će poneti deo priče verno i dati priči time na kredibilitetu i plauzibilnosti ali i prostora za istraživanje žanrovski fokusiranijoj publici i ljubiteljima japanske tradicije, istorije i kulture.

Iako je sudbina svih likova stalno neizvesna, ženski likovi će delovati pomalo jednolično povremeno prozaično, ali će potpomagati u popunjavanju finih procepa u tkanju niti ovog vrlo zaturenog, skoro zaboravljenog, ali izvanrednog serijala. One će, bilo kroz svoje lične podvige ili uloge, svoje zadatke ispunjavati beskrajno šarmantno, neke po druge  likove pogubno i fatalno.

Ako volite anime, istoriju i legendarnog Tezuku, ovog oca, kuma, veterana ili nazovite ga kako god želite, onda je za vas ovo pravo trojstvo uz koje ćete kvalitetno utrošiti  vreme. Hiroviti lekar i vešti samuraj čekaju vas na svom putovanju kroz Japan mejđi perioda.

About Author

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI