“Igra prestola”, prikaz četvrte epizode 8. sezone

Mladen donosi prikaz zbivanja u četvrtojj epizodi 8. sezone HBO-ove „Igre prestola“

Vreme je konačno došlo i da otkrijemo šta neki misle da će se dešavati u četvrtoj epizodi poslednje sezone „Igre prestola“. Navodi koje vam prenosimo deluju legitimno, iako niko od ljubitelja serije ne može sa sigurnošću tvrditi da je ovo istina ili pak laž. Treća epizoda je bila epizoda prve bitke u Ratu za Zoru gde su Živi pretrpeli velike gubitke, a Sersei je dopao šaka jedan od njenih neprijatelja – Džon Snežni. Pa, hajde da vidimo šta sledi.

Epizoda počinje snimcima poprišta bitke kod Zimovrela. Zimovrel je u ruševinama, a vidimo i mnoga mrtva tela unutar i van zidina Zimovrela. U Kraljevoj Luci, Džon je doveden pred Sersei na gradskim zidinama. Sersei prati njena Kraljičina garda, uključujući i Planinu kao i Kiburn.

„Znaš kada je tvoj otac otkrio moju tajnu, dao mi je izbor. Da bežim kako bih spasila svoju decu ili da istrpim posledice. Časan čovek. Časna budala.“ To su Serseine reči upućene Džonu. Na šta joj Džon odgovara: „Predao sam se kako bismo izbegli bespotrebne gubitke. Imaš dete za koje treba da živiš. Ne moraš ovo da radiš“. „A koje dete bi to bilo? Ono troje mrtvih ili ono koje sam pobacila? Boriću se i uzeću ono što mi pripada,“ govori mu Sersei. „Tvoj prvorođeni sin. Crnokosi dečak. Njegovo ime je Gendri,“ govori joj Džon. Sersei je zaprepašćena. Nije znala da neko sem nje i Džejmija zna za to.

Sersei naređuje da se Džon zatvori u tamnicu dok ne otkrije najbolniji način na koji bi ga ubila. Sersei je sve paranoičnija i luđa. Pre nego je napusti, Džon joj govori da ga ne može ubiti jer će osetiti Denerisin bes i osvetu. Sersei mu odgovara da ga je zato i zarobila i pokazuje mu Kiburnove nove mnogobrojne skorpione. Džon shvata da je to zamka za Deneris i njene zmajeve. Sersei izgleda zadovoljno.

Negde na Severu, preživeli u bici kod Zimovrela – Sansa, Arja, Duh, Davos, Tirion, Misandei, Sivi Crv, Brijena, Alis Karstark, Lijana Mormont, Lord Glover, Lord Manderli, Džora, Sandor Klegani, Gili, Sem, Robin Erin, Bren Stark, Edmur Tuli, Džejmi i Bron zajedno sa Neukaljanima i ostatkom svojih snaga se povlače južno. Džejmi i Arja započinju razgovor. Džejmi govori da nije verovao da je živa, a Arja mu je zahvalna za ono što je uradio za njih, ali ga i dalje krivi za očevu smrt. Govori mu da je kriv koliko i Džofri. Brijeni se ovo ne dopada. Bren ih prekida otkrivajući da je Džejmijevo kraljeubistvo spasilo pola miliona ljudi. Govori im da je heroj. Bren saopštava Arji da je poslao Brijenu da ih nađe i da je ispunio zakletvu datu njihovoj majci. Džejmi je šokiran Brenovim znanjem, ali je Brijena zadovoljna. Varis nije sa družinom. Otišao je nedugo pošto su Juron Grejdžoj i Zlatna Družina zarobili Džona.

Sledeća scena nam prikazuje Dornu, gde Deneris sa svoja dva zmaja napada Noćnog Kralja na Viserionu. Viserion uspeva da rani Regala koji beži. Iako Drogon ranjava Viseriona tako što mu otkida pola tela, Viserionu to ne smeta. Deneris i Drogo onda napadaju Armiju Mrtvih, ali moraju da se povlače jer je Noćni Kralj ponovo pokušao da ubije Drogona ledenim kopljem.

Saznajemo da je Melisandra bila sve vreme na Severu u obličju stare žene. Gendri i Džejmi razgovaraju o Gendrijevom poreklu. Džejmi ga uverava da je on zaista Robertov i Sersein sin. Džejmi mu govori da je on platio kovaču da ga podigne i ćuti o tome.

Deneris leti ka Severu i susreće se sa preživelima u Rečnim zemljama. Tirion i Sansa je obaveštavaju o bici kod Zimovrela. Govore joj da Sersei ima Džona. Džejmi joj govori da ih je Sersei izdala i da je Juron doveo Zlatnu družinu u Vesteros. Deneris im govori da nije uspela da pobedi Noćnog Kralja i da je zakasnila u nameri da ga spreči da formira još jednu vojsku. Davos primećuje da se Deneris vratila samo sa jednim zmajem. Nema Regala. Deneris im govori da ne zna gde je Regal i je li živ.

Tirion govori Deneris sve o Džonovom poreklu, a Deneris mu otkriva da je trudna. Tada se vojsci pridružuju Teon i Jara sa Gvozdenrođenima. Deneris je srećna što vidi Jaru živu, ali Jara više ne može da govori otkrivajući Juronovo mučenje i odsecanje jezika.

U Crvenoj Utvrdi, Juron želi da Sersei ispuni svoje obećanje. Želi da se odmah venčaju i govori joj da je pobedio njene neprijatelje. Sersei mu se zahvaljuje na službi i raskida savez. Otkriva mu da se Zlatna družina više ne bori ni za njega ni za nju i da su raskinuli ugovor. Govori da joj je jedini saveznik divlja vatra. Naređuje Planini da ga ubije.

U Denerisinom kampu, otkriveno je da je Varis uzrok toga da je Zlatna Družina raskinula ugovor sa Sersei. Deneris mu se zahvaljuje, a Tiriona interesuje kako mu je to pošlo za rukom imajući istoriju Zlatne družine i njihove ratove sa Targarjenima.Varis mu odgovara: „Ne samo za našu kraljicu. Već i za našeg kralja. Egona Targarjena. Crni ili crveni, zmaj je zmaj.“

Šta čeka naše likove na Severu?

Sersei posećuje Džona u tamnici sa Planinom i Kiburnom. Govori mu da je bio u pravu i da se moraju ujediniti ako misle da prežive zimu. I Džon i Kiburn su iznenađeni. Govori mu da ona ima divlju vatru i skorpione i da sa Denerisinim zmajevima i vojskom, mogu se nadati pobedi. Džon je pita hoće li ga osloboditi, ali mu Sersei govori da nije budala i da želi da napiše pismo Deneris. Govori mu da je on jedini razlog zašto ih Deneris još nije napala. Sersei hoće uverenje da je neće napasti kada uđu u grad i planira da drži Džona kao taoca. Sersei mu govori da je Deneris u Rečnim Zemljama i da je i Zlatna Družina tamo kako bi joj se zaklela na vernost. Sersei mu govori da milion ljudi živi u Kraljevoj Luci i da grad ne sme da padne. Govori mu da piše Deneris i da joj kaže da će kapije biti otvorene.

U ovoj epizodi otkrivamo i namere Noćnog Kralja. Scena povezuje sve simbole Tuđina koje smo videli  tokom serije i otkriva se da oni nisu samo bezumni zombiji.

Epizoda se završava približavanjem Deneris i njenih snaga Kraljevoj Luci. Čujemo kako Sersei objašnjava svoj plan Kiburnu. Govori mu da će otvoriti kapije i dozvoliti im da odbrane grad. Govori mu da će sarađivati sa njima, a onda kada vreme dođe i kada svi njeni neprijatelji budu na ulicama, spaliće ih sve divljom vatrom.

I to bi bilo to za ovo izdanje. Biće svakako interesantno videti hoće li se ovo obistniti. Na kraju krajeva, jedino što možemo da uradimo je da čekamo. Leto polako prolazi, a to znači samo jedno. Zima dolazi.