„Igra prestola“, prikaz druge epizode 8. sezone

Mladen nastavlja s novostima iz nadolazeće 8. sezone „Igre prestola“

Ukoliko ste ove nedelje čitali naš Fantastični vodič, saznali ste da su se na internetu pojavili navodi o curenju scenarija za šest epizoda poslednje sezone „Igre prestola“. Pre samo nekoliko dana smo preneli šta bi, prema ovim navodima, trebalo da se desi u prvoj epizodi osme sezone, a danas ćemo se pozabaviti drugom epizodom.

Poster za 8. sezonu kojeg je napravio obožavalac serije

Svakako prepoučujemo dozu skepticizma jer se može pokazati da su ovi preseci samo nečija, dobro smišljena, laž. Ali imajući u vidu da trenutno ne postoji ništa što bi ih pobilo, ostavićemo na Vama, čitaocima, da odlučite hoćete li verovati u ove navode. Pa da krenemo…

Epizoda počinje dolaskom Džona i Deneris u Zimovrel. Troje Starkovih ih dočekuje, a Džon se konačno sastaje sa svojom porodicom i prijateljima. Sem govori Džonu da moraju da porazgovaraju nasamo na šta mu Džon klima glavom. Zmaj preleće Zimovrel.

Tokom epizode, svedoci smo dosta ponovnih susreta. Sansa i Arja se sreću sa Psetom a Arja se takođe sreće i sa Gendrijem. Džora grli Sema kada ga vidi. Tirion i Sansa imaju jednu zajedničku scenu, a Džon se takođe ponovo sreće sa Duhom.

Nakon pozdrava, Džon je obavešten o padu Zida i Poslednjeg utočišta. Džon poziva sve da se okupe u Velikoj dvorani Zimovrela kako bi popričali o odbrani Severa protiv Noćnog kralja i Armije mrtvih. Gospodari Severa nisu srećni što moraju da priznaju Deneris kao svoju kraljicu. Deneris ne govori ništa, a Džon odgovara da je Deneris došla sa svom svojom silom u odbranu Severa i da bi rat bez nje bio izgubljen. Tokom sastanka, Sansa izražava svoj skepticizam prema Serseinom obećanju, ali ih Tirion uverava da se Sersei može verovati. Džon naređuje da se odbrana Zimovrela pospeši zmajstaklom i da svaki čovek i žena moraju imati oružje napravljeno od zmajstakla.

Nešto kasnije, Džon i Deneris su u zimovrelskoj kripti. Džon je saznao ko su mu roditelji, ali Deneris još uvek ne zna. Razgovaraju o Nedovoj smrti kada scenu završava zvuk roga.

U Crvenoj utvrdi, nakon pobačaja, Sersei potpuno gubi razum. Postaje okrutnija i paranoičnija. Kiburn je posećuje u njenim odajama, ali ona ne želi da razgovara o pobačaju.  Interesuje je samo plan. Kiburn joj govori da bi trebalo da ubrzo stugnu do Belih sidrišta. U sledećoj sceni vidimo Jurona Grejdžoja na palubi broda kako sa Zlatnom družinom plovi ka Severu.

Kroz oči ptice vidimo Neokaljane unutar zidina Zimovrela. Svako od njih nosi koplje sa vrhom od zmajstakla. Dotraci su izgradili kolibe izvan zidina Zimovrela. Alis Karstark stiže u Zimovrel, a Bren upozorava Džona da je Armija mrtvih veoma blizu.

Džejmi i Bron stižu u Brzorečje, a epizoda se završava približavanjem Armije mrtvih Zimovrelu. Čuje se još jedan rog.

Ukoliko se ovaj siže druge epizode osme sezone ispostavi kao tačan, biće interesantno videti Duha. Žrtvovan radi Vun Vuna u „Bici kopiladi“ i polarnog zombi medveda u sedmoj sezoni, Duhovo odsustvo je bilo nešto o čemu su ljubitelji serije žustro polemisali. Međutim, nada ostaje da su producenti serije skupili dovoljno novca kako bi vratili jezovuke tamo gde im je mesto – u samo srce radnje „Pesme leda i vatre“.

Prve dve epizode su svakako dobar uvod u ono što će se dešavati, a već u trećoj epizodi nas čeka bitka kod Zimovrela, jedna od dve bitke ove sezone koje će biti prekretnica za sve naše junake. Možemo se samo nadati jednoj epskoj borbi, jer kada provedete dva meseca snimajući jednu epizodu, očekivanja svakako rastu. Ali o tome za nekoliko dana…


Slika preuzeta sa hornet.com