„Igra prestola“, prikaz prve epizode 8. sezone

Prve vesti o zbivanjima u prvoj sezoni nadolazeće, poslednje sezone, „Igre prestola“ su tu

Niko te 2011. godine nije mogao da nasluti kakav će televizijski fenomen „Igra prestola“ postati. Međutim, kako je serija odmicala, a HBO zadovoljno brojao basnoslovnu zaradu koju je serija donosila, postalo je jasno da se interesovanje pretvorilo u opštu histeriju.

A tu histeriju je produkcija „Igre prestola“ osetila na svojoj koži. Kada je dobila, ne baš toliko laskavu titulu, serije sa najviše skinutih piratskih kopija, Majkl Lombardo je uspeo da uradi nezamislivo – podržao pirateriju. Jednostavno, što više ljudi odgleda seriju, bolje za HBO. Tako se na kraju i stvara bilo koji globalni fenomen. Ali, bogovi Interneta nisu bili tako naklonjeni HBO, pa je onda krenula serija događaja koja će zauvek promeniti način na koji posmatramo modernu televizijsku scenu.

Kada je neko od novinara koji su dobili prve četiri epizode pete sezone za potrebe pisanja recenzija, objavio epizode na netu, HBO je doživeo svoj prvi udar. Celokupna PR mašinerija HBO je pokušala da ubedi gledaoce da nije moralno gledati piratske snimke, ali se malo ko na to obazirao. Onda su scenarija dve sezone zaredom, šeste i sedme, dospele na Internet, mnogo pre samih epizoda. Haos se nastavio pa su se dve epizode sedme sezone našle pred gledaocima danima pred njihovu premijeru. Mere koje je HBO preduzeo, prema svim saznanjima, su bile drakonske. Ali…

Promotivni poster 8. sezone

Baš kada je HBO odahnuo i kada je celi serijal lažnih scenarija bio opovrgnut vestima sa snimanja, počeli su da izlaze stranice i kratki pregledi koji bi mogli biti istiniti. Nekoliko različitih izvora je potvrdilo poslednja „curenja“ što je svakakoo privuklo pažnju i Autostoperskog vodiča.

Kao i prošlog puta, na vama je hoćete li verovati ovome šta sledi. Ovo može biti ili potpuna laž ili istina. Savetujemo malo skepticizma, ali takođe i ljubipitljivosti Lune Lavgud. Danas predstavljamo kratak pregled prve epizode osme sezone.

Radnja prve scene u osmoj sezoni je smeštena u selo nadomak Zimovrela po imenu Zimski grad. Među seljacima kruže priče o tome da Noćni kralj dolazi po njih ali i vesti o tome da je Kralj na Severu, Džon Snežni kleknuo pred zmajskom kraljicom.

U Zimovrelu, Bren Stark saopštava svojim sestrama, Sansi i Arji, šta je video. Govori im da je Noćni Kralj srušio deo Zida što je omogućilo njegovoj vojsci prolazak. Sansa odmah naređuje meštru Volkenu da pošalje gavrane u Karhold i Poslednje utočište imajući u vidu da će Karstarkovi i Amberi biti prvi na udaru. Sansa ih obaveštava o nadolazećoj opasnosti i naređuje im da se vojska i zalihe povuku u Zimovrel kako bi se zajedno suočili sa Armijom Mrtvih. Karstarkovi uspevaju da pobegnu sa zalihama, ali Amberi nisu bili te sreće. Pošto je zamak najbliži Zidu, gavran sa Sansinim naređenjima stiže prekasno. Bitka ne traje dugo.

Među prvim scenama ove epizode je pristanak Džona i Deneris u Bela sidrištaa među poslednjim scenama se vide kako se, zajedno sa Dotracima i Neukaljanima, približavaju Zimovrelu. Tokom epizode Džon i Deneris imaju nekoliko zajedničkih scena, tokom kojih odlučuju da svoju vezu drže tajnom. Davos i Tirion takođe imaju par zajedničkih scena.

Na Jugu, Juron Grejdžoj uplovljava u Kraljevu Luku. Ispunio je svoje obećanje i doveo Sersei Zlatnu družinu. Scena prikazuje svu moć Zlatne družine – preko 20 hiljada pešadinaca, konjice i ratnih slonova. U sledećoj sceni, komandant Zlatne družine, Heri Strikland, razgovara sa Sersei o daljim planovima. Sersei hvali Zlatnu družinu i njihovu reputaciju o ispunjavanju ugovorenih obaveza, nadajući se da će tako i ostati. Strikland joj odgovara da je „njihova reč zlata vredna“.

U jednoj kratkoj sceni vidimo posledice napada Noćnog Kralja na Istočnu Morobdiju. Tormund i Berik su preživeli i kreću se zapadno ka Crnom Zamku.

Džejmi Lanister je u Rečnim Zemljama gde u jednoj krčmi staje kako bi proveo noć. Poslužuje ga Pituljica. S leđa mu prilazi čovek sa kapuljačom. Džejmi ga ne vidi, ali se na kraju ispostavlja da je to samo Bron. Razgovaraju o Sersei.

Poslednja epizoda prve epizode je smeštena u Kraljevu luku, gde Sersei ima pobačaj.

I, prema nepoznatim izvorima, to bi bilo sve za prvu epizodu osme sezone. Imajući u vidu da nijedna od informacija iznesenih nije u suprotnosti sa onim šta znamo o osmoj sezoni, biće interesantno videti da li će se radnja zaista odvijati na ovaj način. Do tada, ne zaboravite da zima dolazi… I to, kako je HBO objavio u prvu polovinu 2019.


Slika preuzeta sa hornet.com