„Igra prestola“, prikaz treće epizode 8. sezone

Mladen donosi prikaz zbivanja u trećoj epizodi 8. sezone HBO-ove „Igre prestola“

Kao što to tradicionalno biva, prve epizode svake sezone „Igre prestola“ nam predstave sve elemente zapleta koji će se kasnije sukobiti. Ni ova sezona nije bila drugačija, ali nakon prve dve uvodne epizode, epika se nastavlja, a treća epizoda „Igre prestola“ doneće nam jednu od najduže snimanih scena bitaka za male ekrane. Glasine sa snimanja nam govore da je to zaista epski sukob. O čemu je reč?

Epizoda počinje rođenjem Serseinog crnokosog sina, vidimo Noćnog kralja na Viserionu, Džona i Deneris na brodu, Zimovrel kako gori, Gendrija i Arju kako putuju Kraljevskim putem, Jurona Grejdžoja na čelu lanisterske vojske i Zlatne Družine kako putuju na Sever. Sve ovo su Brenove vizije prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Sledeća scena pokazuje Armiju Mrtvih koja se približava Zimovrelu. Veoma su blizu.

Džon, Deneris, Sansa, Arja, Davos, Tirion, Misandei, Sivi Crv, Khono, Brijena, Podrik, Tormund, Alis Karstark, Lijana Mormont, Lord Glover, Lord Manderli, Lord Servin, Džora, Sandor Klegani, Varis, Žalosni Ed, Lord Rojs, Sem, Robin Erin i Bren Stark su na sastanku u velikoj dvorani Zimovrela. Bren ih obaveštava da se Armija Mrtvh približava, svi sem Noćnog Kralja. Bren im govori da je Noćni Kralj na Viserionu i da leti na Jug. Čuvši to, Deneris odlučuje da sa Drogonom i Regalom odleti na jug kako bi zaustavila Noćnog Kralja. Neki su se složili sa njenom odlukom, neki su bili protiv, ali je Deneris sve to odbacila rekavši da je njena ipak, poslednja.

Nakon toga, Sansa govori da su se njene sumnje o Sersei pokazale ispravnim. Tirion joj odgovara da još ne mogu biti sigurni da ih je Sersei izdala. Kao razlog kašnjenja, Tirion navodi loše vremenske prilike. Bren ih prekida saopštivši da Serseine snage idu na Sever kako bi im pomogli u nadolazećem ratu. Tirion predlaže da brane Zimovrel sa zidina, jer su one njihova jedina strateška prednost. Džon odbija njegov predlog i govori mu da ima bolju ideju.

Dvije najmoćnije žene Vesterosa, art by: Jonas Emanuel

Nakon sastanka, Džon i Sem razgovaraju o Brenovim moćima. Džona interesuje zašto Bren ne vidi sve šta se dešava i šta će se desiti i saopšti im one bitne detalje. Sem mu govori da to tako ne funkcioniše. Govori mu da Bren ne vidi sve u isto vreme i da ne može biti svugde. Prema njemu, Bren može videti sve šta se desilo i šta se dešava, ali on to vidi u fragmentima, potreban mu je neko da ga usmerava i kaže mu gde da ode i šta da vidi.

Na drugom kraju, Misandei pita Deneris da li je rekla Džonu da je trudna. Deneris naređuje Misandei i Meštru Volkenu da ćute o njenoj trudnoći. Govori im da ako Džon sazna da je trudna, neće joj dozvoliti da zajaše Drogona, a ako ona ne povede zmajeve u rat, rat je izgubljen. Nedugo nakon toga, Deneris kreće sa zmajevima u potragu za Noćnim Kraljem.

Sledeća scena pokazuje svu moć Džonove i Denerisine vojske u Zimovrelu. Severnjaci nose oružja od zmajstakla, Neokaljani koplja sa vrhovima od zmajstakla, streličari imaju strele od zmajstakla. Ne vidimo Dotrake niti Vitezove Dola.

Kapija Zimovrela se otvara, a Džon predvodi vojsku sačinjenu od Severnjaka, Neokaljanih i ono malo što je ostalo od Noćne Straže. Neokaljani su u formaciji hoplitske falange. Džon sa Severnjacima i Noćnom stražom zauzima odbrambeni stav iza „frizijskih konja“ napravljenih od zmajstakla.

Pored Džona su njegov jezovuk Duh, Arja, Žalobni Ed, Lord Glover, Lord Manderli, Lord Servin, Gendri, Tormund, Pseto, Berik, Brijena, Podrik i Džora. Džon, Džora i Brijena nose mačeve od valirijskog čelika. Berik nosi svoj plamteći mač. Tirion i Davos su iza zidina Zimovrela sa streličarima.

Armija Mrtvih napada i bitka za Zimovrel počinje. Severnjaci trpe teške gubitke, ali se Neokaljani dobro drže. Mrtvi su brojčano daleko jači. Sa zidina, Tirion drži Džona na oku. Davos nervozno pregleda bojno polje naređujući strelcima da ispaljuju voleje strela po Armiji Mrtvih. Tirion drži rog. Sivi Crv gubi samopouzdanje kada i Neokaljani počnu da padaju mrtvi.

Noćna Straža je skoro nestala. Tormund konačno klima Džonu, dajući mu signal da je vreme. Uhvatili su Armiju Mrtvih u klopku u sredinu postavljene formacije. Tada se Džon okreće i daje znak Tirionu. Tirion duva u rog. Dotraki i Vitezovi Dola se pojavljuju niotkuda. Kono predvodi Dotrake, Lord Rojs Vitezove Dola u konjičkom napadu na Armiju Mrtvih. Armija Mrtvih je uhvaćena u zamku i brojčano slabija. Bitka se brzo završava.

Džon shvata da su dobili bitku, ali ne i rat, imajući u vidu da nema ni Noćnog kralja niti jednog Belog hodača. Shvata da ima još Armije Mrtvih, ali da je prva bitka dobijena. Džon gleda u Tiriona i smeje mu se, ovaj mu odgovara: „Ali ne zadugo“ jer je sa zidina video ostatak Armije Mrtvih. Tirion shvata da su porazili tek mali broj utvara. Beli hodači predvode vojsku zajedno sa nemrtvim džinovima. Džon naređuje povlačenje u Zimovrel. Neki ne uspevaju da stignu do kapija, a neki u haosu ne mogu da prođu jer je Zimovrel pun. Tirion mora da naredi da se kapije zatvore.

Noćni kralj opasno preti Vesterosu

Većina Severnjaka, Vitezova Dola i Neokaljanih su unutar Zimovrela. Većina Dotraka je napolje. Tirion im naređuje da iskoriste konjicu protiv Armije Mrtvih koju čine pešadinci. Dotraci kreću u napad, ali većina umire, neki uspeju da pobegnu, a njihovi mrtvi su ubrzo vaskrsnuti od strane Belih hodača.

Na Davosovu naredbu, strelci nastavljaju da zasipaju Armiju Mrtvih strelama sa bedema Zimovrela. Armija Mrtvih pokušava da probije zimovrelske kapije, ali bezuspešno. Nemrtvi džinovi se približavaju kapiji. Sandor Klegani koristi jednu balistu i ispaljuje hitac, ubivši jednog od džinova.Preostala dva džina uspevaju da probiju kapije Zimovrela. Džon Snežni održava strastven govor, ohrabrujući sve da se bore do poslednjeg daha.

Džon vodi u napad na utvare koje su se probile u dvorište zamka. Pored Džona su Duh, Arja, Džora, Gendri, Brijena i Podrik. Neokaljani, Vitezovi Dola, Severnjaci sa preostalim Dotracima bore se protiv Armije Mrtvih. Bren Stark, svojim moćima, opseda jednog od džinova.

U zimovrelskoj kripti su Sansa, Bren, Sem, Gili i mali Sem. Oni su jedini koji se ne bore. Džon, Arja i Brijena ubijaju po jednog Belog Hodača. Arja je prva koja ubija Belog Hodača, valirijskim nožem. Džon ubija Belog Hodača nakon dugog duela. Brijena se muči sa svojim. Tormund umire spašavajući Brijenu, Podrik umire spašavajući Tiriona. Berik, Žalobni Ed, Lord Servin i Lord Rojs takođe umiru. Pseto uzima Berikov plamteći mač i ubija utvare. Obe strane trpe teške gubitke, ali izvan zidina zamka ima još mrtvih. Pada noć i bitka još traje. Zamak je u plamenu od strela i vatri korišćenih protiv utvara. U tom trenutku, večina Severnjaka i Vitezova Dola je mrtva. Neokaljani su poslednja vojska koja se drži. Duh spašava Džonov život nekoliko puta, Arja Gendrijev. Iz ptičje perspektive vidimo razarajuću bitku u Zimovrelu.

Čini se da je bitka izgubljena. Džon naređuje Arji da ide u kriptu i da povede Sansu, Brena i ostale na sigurno. Arja odbija da napusti Džona i šalje gardiste. Živi su iskoristili sve svoje snage i ono što je ostalo nema šansi da pobedi. U tom trenutku, dva  čoveka ulaze kroz kapiju Zimovrela probijajući se kroz Armiju Mrtvih. Ispostavlja se da su to Džejmi i Bron. Praćeni su vojskom Lanistera i Tulija predvođenom Edmurom Tulijem.

Nedugo potom toga, Nimerija sa svojim čoporom vukova se pridružuje borbi. Džon, Džejmi i Brijena kreću u obračun sa Belim Hodačima, shvatajući da ako ih ubiju veliki deo Armije Mrtvih će nestati. To je njihova jedina šansa. Džon ubija dvojicu, a Brijena uz Arjinu pomoć savladava još jednog Belog hodača. Džejmija savladava Beli Hodač koji ga razoružava. Brijena to vidi iz daljine. Trči Džejmiju u pomoć, ali je utvara previše. Džejmi je ranjen i na kolenima. Beli hodač diže mač kako bi zadao poslednji udarac. Brijena i Tirion to nemo posmatraju, ali je Arja ta koja svojim valirijskim bodežom ubija Belog Hodača i spašava Džejmija. Bitka se preokreće i Živi konačno pobeđuju. Nimerija i većina njenog čopora je stradalo tokom bitke.

Živi su pobedili u bici kod Zimovrela, ali većina njihove vojske je poginula. Dobar deo Zimovrela je srušen i izgoreo. U tom trenutku dolazi Juron sa armijom Lanistera, Gvozdenrođenih i Zlatnom Družinom. Čekao je da se bitka između živih i mrtvih završi. Tu je po Serseinom naređenju da pobije ostatke vojske koja pobedi. Vidimo snimak lanisterske vojske i Gvozdenrođenih koje predvodi Juron i Zlatnu družinu na čijem je čelu Hari Strikland. Marširaju ka Zimovrelu sa ratnim slonovima.

Džonov plan je da ih sretnu na kapiji. Vojska se grupiše u formaciju. Videvši Gendrijev ratni malj, Džejmi ga pita: „Jesi li siguran s time, dečače? To je baš teško“ Bron se slaže sa Džejmijem, govoreći: „Nije baš korisno u borbi. Ume da umori.“ Gendri ovlaš osmotri svoj malj i nasmeja se. Čuvši ih, Džon ih prekinu: „On je sin Kralja Roberta. Mislim da će se snaći.“ Džejmi je zaprepašćen. Shvata da je Gendri sin Roberta i Sersei. Gendri govori da je on Robertovo kopile na šta mu Džejmi odgovara da nije. Gendri je zbunjen. Govori mu da mu je to rekla crvena žena, da su ga Zlatni Plaštovi tražili. Džejmi mu govori da on nije Robertovo kopile već legitimni sin Roberta i Sersei. Ova informacija iznenađuje i zaprepašćuje sve. Gendri je u šoku govoreći da je to nemoguće, da se on seća svoje majke i da je imala zlatnu kosu… Na to mu Džejmi odgovara: „Baš tako.“

Borba protiv Jurona Grejdžoja i Zlatne družine počinje. Za to vreme, Teon se ušunjao u Juronov brod „Tišina“ i spašava Jaru.

U narednoj sceni smo nazad u Zimovrelu. Džonov plan da se suoči sa Serseinim snagama na zimovrelskoj kapiji je u početku uspešan. Mnogi Gvozdenrođeni ginu. Lanisteri i Zlatna Družina koriste slonove i opsedne merdevine kako bi se probili u zamak. Davos i Tirion se povlače sa strelcima. Sandor Klegani i Džora bivaju ranjeni u borbi. Džon shvata da će ih pobediti. Naređuje ljudima da polože oružja i prestanu sa borbom. Arja ga pita: „Šta radis?“ Džon odgovara: „Previše nas je umrlo danas. Previše da bismo mogli da istrpimo još gubitaka u borbi među nama.“ Primiče se Juronu i Hariju. Govori im: „Nema potrebe za borbom. Hiljade ne moraju umreti.“Juron ga pita planira li da ga izazove na duel.  Džon mu odgovara sa: „Ne“ i govori mu da ga uzme i odvede njegovoj kraljici. „Zato se i borimo? Da bi me pobedili, kako bih klekao pred Sersei?“ Svi su u šoku, ponajviše Džejmi.

Juron mu odgovara: „Ne samo tebe. Tvoju zmajsku kučku i tvoju sestru, takođe. Gde su Kraljica Deneris i Ledi Sansa? Sersei bi volela i njihove glave na koplju.“ Sansa ovo sluša iz zimovrelske kripte. Džon odgovara Juronu da nisu ovde. Kada Hari pita gde su, Džon mu odgovara da je Deneris na Jugu sa zmajevima, a da je Sansa u Dolu Erinovih, gde je bezbednije. Hari i Juron uzimaju Džona kao taoca i prestaju sa ratom, kako bi izbegli dalje gubitke.

U sledećoj sceni vidimo Noćnog Kralja na Viserionu. Napravio je novu, ogromnu vojsku baš kao što je Bren i rekao da će uraditi. Vojsku Noćnog Kralja čine vojnici koji su poginuli u vesteroškim ratovima. Noćni Kralj je napao Dornu i sada je cela Dorna sa njim.

Nazad u Zimovrelu, preživeli diskutuju šta im je činiti. Jedni smatraju da je potrebno osloboditi Džona, dok drugi misle da Džon nikada ne bi hteo da ljudi umiru kako bi ga spasili. Svi se slažu da nemaju dovoljno ljudi za bitku. Odlučuju da sačekaju Deneris i njene zmajeve kako bi odlučili šta da rade. Jedno je sigurno, idu na jug ili napadaju Noćnog Kralja ili Kraljevu Luku. Nakon toga počinju međusobni razgovori.

Bren, Sansa i Arja pričaju na jednoj strani, Brijena, Džejmi, Gendri i Pseto na drugoj. Lijana Mormont i Džora razgovaraju, a Tirion pita Sema je li otkrio nešto korisno u knjigama. Sem pokazuje Tirionu delić „Sveta Leda i Vatre“ koji mu je Gili pokazala. Govori mu da je deo o obećanom princu koji će ih spasiti mraka. Kaže mu da je to proročanstvo o „Obećanom princu“. Tirion mu odgovara: „Da, da, čuo sam o tom proročanstvu. Pitam se gde je bio heroj danas“.

Razgovor privlači pažnju ostalih. Nakon što ga Tirion ponovo upita, Sem mu govori da se heroj zvao Azor Ahai i da je prorečeno da će se ponovo roditi kao obećani princ. Deo o ponovnom rađanju je zaintrigirao Davosa koji im govori kako su Džona oživeli nakon pobune Noćne straže. Bren otkriva da je Džon legitimni sin Regara Targarjena i Lijene Stark što i Sem potvrđuje. Scena se završava tako što Tirion govori „Heroj je danas pobedio i predali smo ga Sersei“, a Džejmi mu odgovara: „A sada ga moramo vratiti“. Epizoda se završava snimkom Deneris na Drogonu praćena Regalom. U njihov susret ide Noćni Kralj na Viserionu.

Rat za Zoru je počeo i odneo prve žrtve. Ukoliko se ovo ispostavi kao tačnim tvrđenjem, očekuje nas sezona puna epskih sukoba u kojoj će ulozi biti visoki. Ostaje pitanje legitimiteta ovih tvrdnji, ali kao što jedan mudri čovek reče: „Ne treba verovati u stvari samo zato što želite da verujete da je to istina“. Na Vama je da odlučite.