Igra prestola S06E06

Prema dobro ustanovljenoj mantri “Igre prestola”, nakon uzbudljivih događaja u prethodnoj epizodi, dolazi mali predah, koji je ujedno i najava za predstojeću buru. Iako je tempo razmotavanja klupka poprilično neujednačen, ova peripetija je postavila figure neupitno ih vodeći ka gomili ličnih okršaja koji im tek slede u narednom delu sezone.

Epizoda počinje severno od Zida, gde Mira prenosi komatoznog Brena koji doživljava vizije bliske i daleke prošlosti. Nakon što se na trenutak Bren probudi iz tog stanja kako bi nam saopštio da su ih utvare sustigle, pomoć neočekivano stiže od misterioznog jahača za koga se na kraju ispostavi da je Bendžen Stark. Spasivši Brena i Miru od utvara, Bendžen ih vodi na sigurno gde im govori šta se desilo, ali i šta ih očekuje.

Kralj Eris II Targarjen
Kralj Eris II Targarjen

Bendžen ex machina Stark je svakako jedan od najmisterioznijih likova serije. Šta se tačno Bendženu desilo kada se izgubio u zemljama večite zime, severno od Zida godinama je bila misterija oko koje su se ispredale brojne priče. Kada se u knjigama pojavio Hladnoruki bilo je onih koji su pretpostavljali da je to ustvari Bendžen Stark mada je većina odbacila te navode tvrdeći kako bi Bren prepoznao glas sopstvenog strica. Producenti serije nisu baš najjasnije objasnili da li je Bendžen zapravo Hladnoruki ili je samo preuzeo njegovu ulogu, međutim, ono što jeste najbitnije jeste da je Bendžen preživeo napad Belih hodača, bio spašen od Dece šume i poslat sada da zaštiti novog Trookog gavrana – Brena Starka koji će se morati obračunati sa Noćnim Kraljem kada ovaj krene da osvaja zemlje živih.

Bendžen Stark
Bendžen Stark

Led i hladnoću zemalja severno od Zida zamenjuju toplota i zelenilo Hvata tokom Semovog i Gilinog boravka u Rožnom bregu. Apsolutno ništa što se desilo u Semovom domu nije vredno dalje analize, a apsurdnost postajanja celokupnih petnaest minuta pozdrava, večere, snobizma i neodobravanja se nekako objašnjava kada Sem ukrade porodični mač Vadisrce. Iako ove scene možda služe kako bismo se upoznali sa porodicom Tarli i videli odakle Sem dolazi, ne postoji logičan razlog za celokupni sled događaja koji uključuje bes Semovog oca kada sazna za kopile ili kada sazna da je Gili divljanka.Priča da je Sedam kraljevstava vekovima ratovalo protiv Divljana jeste tačna, ali koliko o tome može govoriti neko ko je pola kontinenta daleko od prvih linija borbe i koliko može biti emotivno povezan sa samim pitanjem Divljana je izuzetno diskutabilno. Suštinski, Rendil Tarli je predstavljen kao neko ko od Sema očekuje stvari kojih bi trebalo da se okanio kada ga je poslao na Zid, time omogućivši da njegov mlađi sin, Dikon nasledi njegove zemlje.

Rendil Tarli
Rendil Tarli

U Braavosu, Arja konačno donosi izbor. Dobivši zadatak da ubije ledi Krejn, glumicu iz prdstave po motvima rata pet kraljeva, Arja truje njen rum samo da bi se nakon razgovora sa njom, predomislila i odlučila da je spase od sigurne smrti. Ovim je Arja zapečatila svoju sudbinu i budućnost sa Bezličnima. I dok Dobri Čovek šalje Devojče da ubije odbeglu učenicu, Arja se naoružava svojom odbačenom Iglom. Ostaje nam samo da vidimo da li će Arja uspeti da preživi ono što se bukvalno može smatrati smrtnom presudom.

Arjin izbor je ovde veoma razumljiv. Iako za razliku od knjiga gde se unutrašnja borba identita Arje Stark i Bezlične vodi preko Nimerije i želje da bude niko, u seriji je Arjin izbor vezan za njenu humanost. Iako spremna da ubije, Arja je neko ko je krvavila svoje ruke onima koji su joj nešto zgrešili ili onima koji su joj stajali na putu. Izgleda da nakon svega, Arja Stark nije spremna da postane Bezlična i izgubi sopstveni identitet. A to pitanje identita je nešto što joj je zajedničko sa novopečenim Trookim gavranom, Lordom Snežnim i Gospom Bolton. Ukratko, jednom Stark, uvek Stark. A vernost porodici i osećaj pripadnosti Starkovima kod svih njih je daleko jači nego i u jednoj drugoj porodici. Treba se na kraju setiti da zima dolazi a da vuk samotnjak umire. Vukovima je potreban čopor, a sada se možemo nadati i da će se ova vučica uskoro pridružiti svojoj porodici.

I dok Arja Stark napušta veru Mnogolikog boga i njegov hram, pred hramom Sedmoro, dvoje novih vernika zapanjuju sopstvene porodice. Nakon što su lord Tirel i Džejmi okupili vojsku Tirelovih i doveli je pred Belorovu septu tražeći da se Margeri i Loras puste na slobodu, Visoki Vrabac vadi adut iz svog fanatičnog rukava kada predstavi Tomena i Margeri kao vladare blagosiljane svetlošću Sedmoro. Čini se da su Kralj i Kraljica Sedam Kraljevstava u potpunoj kontroli Visokog Vrapca a Džejmi biva lišen zvanja Kraljevog gardiste i vraćen na istinski put kojem su se poradovali svi ljubitelji „Pesme leda i vatre“. Tomen zapoveda Džejmiju da stane na čelo lanisterske vojske i vrati Brzorečje pod kraljev mir.

Iako je Kraljica Trnja ubeđena da je plan rikošetirao i da su doživeli neuspeh, treba se samo zapitati koliko je zapravo iskrena Margeri. Ona je neko ko izuzetno ume da manipuliše muškarcima, pa ne treba lako odbaciti mogućnost da kako je svojim telom i beskrupuložnošću zavela Džofrija a svojim devojačkim duhom i nevinosti Tomena, isto tako svojom verom i samootkrićem uspela da prevari i Visokog Vrapca. Treba se nadati jer u suprotnom ovo bi bio najveći preokret kod jednog lika još od Džejmija i njegovog zaboravljenog okajanja grehova.

Vesti o preuzimanju Brzorečja i Crnoj Ribi nisu stigle samo do Sanse i Lanistera. Naime, u Blizancima, deca Valdera Freja obaveštavaju svog oca o gubitku zamka, ali i pobuni širom Rečnih zemalja. Valder Frej, u istom stilu Visokog Vrapca, otkriva svoj adut protiv Crne Ribe – zarobljenog Edmura Tulija. Čini se da su se kockice složile za povratak jedne od boljih priča „Gozbe za vrane“. A hoće li se i celoj priči pridružiti i jedna gospa, ostaje nam da vidimo.

Edmur Tuli
Edmur Tuli

Na kraju epizode, u jednom od najbesmislenijih scena svih vremena, Deneris Targarjen se pridružuje njen zmaj, a ona drži još jedan od svojih govora koji bi sigurno imao više smisla tokom njene lomače kalova. Dotraci koji još jednom podržavaju Deneris sada imaju čemu da se nadaju – ubijanju naroda koji Deneris smatra svojim i rušenjem zamaka. Čini se da njena osvajačka priroda nadvladava razumnu stranu prirodnog vođe. A kako će Vesterošani reagovati na kraljicu na čelu vojske robova, plaćenika, evnuha i Dotraka je pitanje na koje će Deneris morati da nađe odgovor.

Dobro ustanovljena činjenica ove godine je da bez Martinove proze, gotovo se može osetiti nedostatak dobrog dijaloga. Neprirodni, gotovo isprazni i bez iole suptilnosti, dijalozi ove godine prestavljaju ogroman problem. Nezgrapnost, nepovezanost, ponekada čak i nelogičnost onog što je rečeno je ove godine izuzetno naglašeno a nekako je sve eksplodiralo u ovoj epizodi. Kada se doda na to da je produkcija ove godine izuzetno neinovativna i da se uložene pare ponekada gotovo i ne vide, očigledno je da postoje ogromni problemi sa celokupnim kreativnim odeljenjem serije. Čak je i muzika Ramina Džavadija postala neupečatljiva i samo senka prelepe muzike stvorene za potrebe serije u ranim sezonama. Ova epizoda koja je zaobišla najbolji i najinteresantniji deo ove sezone – Džona i Sansu, je pokazala sve mane koje muče seriju ove godine.

Ono što je trebalo da bude peripetija, postalo je izuzetno dosadna epizoda bez ijednog rešenja koje bi dalo neku svrsishodnost scenama koje smo odgledali. Možda najuzbudljiviji deo epizode je bio najava za sledeću. I dok se odgovor na pitanje šta se zapravo desilo ove nedelje u „Igri prestola“ i dalje traži, okrećemo se sledećoj epizodi koja će nam vratiti malo Martina. A to je uvek razlog za radovanje.

1 thought on “Igra prestola S06E06

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *