Izopštenik e08-09

Vreme je za krešendo! Ostale su nam još tri epizode prve sezone serije Izopštenik (Outcast) koje nagoveštavaju dalje događaje koji nas čekaju u drugoj sezoni. U ovom tekstu ćemo proći kroz osmu i devetu epizodu u kojima su se odvila neka neočekivana dešavanja i koje su dokaz tvrdnje da je Đavo najlukavije biće kome još niko nije dorastao.

Osma epizoda Šta vreba u stopu (What Lurks Within) otvara scena u kojoj imamo kratak uvid u Sidnijevu prošlost pre nego što ga je poseo demon, ali to ćemo ostaviti za kasnije. Dakle, pozabavimo se drugim stvarima.

Na početku vidimo da je Sidni uhapšen zbog napada na Velečasnog Andersona što će itekako biti od značaja u ovoj epizodi i zahlađenje odnosa u Meganinom i Markovom braku. Pravi uzrok je naravno Doni koji je ,nezadovoljan onim što je dobio, pribegao najgorem. On je čisto zlo, poput Džofrija Barateona ili Nigana iz Okružen mrtvima (The Walking Dead).

Za to vreme Kajl uživa sa svojom kćeri. Posećuje ga Velečasni koji je želeo da pokaže Sidniju da još ima snage za borbu, ali je obeshrabren vešću da je u pritvoru otišao da razgovara sa šerifom koji ne sluša njegove žalopoljke da je Sidni pokazao da je jadan i da počinje da gradi krug svojih obožavalaca.

Kadar se prebacuje na Patrišu i njenog sina. Vidno zabrinuta zbog njegovog ponašanja u telefonu vidi snimak predstave koju je Velečasni priredio na proslavi Dana sećanja i briše ga. Ali kasno, Aron ga je sa svojim drugovima pustio na net i nastavio da svojoj majci, poput pijavice, pije krv. Doliva ulje navatru priznavši da je upravo on nacrtao pentagram na spomeniku. Patriša je vidno dobro sve podnela, ali ovde vidimo da je majčino srce najjače i da može da izdrži sve udarce, iako dolaze od njenog rođenog deteta.

Kajl je sa svojom kćerkom otišao da obiđe svoju katatoničnu majku gde je od osoblja slučajno saznao da ju je Sidni obilazio. Za to vreme vidimo Amber koja pruža prst svojoj baki. Očekujemo da se nešto desi, ali se kadar u poslednjem trenutku prebacuje na Arona koji je provalio u Sidnijev dom. Ostaje nam da saznamo zašto i koje su mu namere.

Opet dolazimo do Velečasnog koji je kolima naišao na posednutu ženu iz prošle epizode za koju saznajemo da je supruga Lenija, šerifovog prijatelja koji je spalio prikolicu u šumi. Znajući da je posednuta pretpostavljamo da planira da izvrši egzorcizam nad njom.

Prebacujemo se na centralni deo epizode. Kajl je posetio Sidnija u zatvoru želeći da zna razloge zašto posećuje njegovu majku. Na to đavo počinje da ga udara u bolnu tačku rečima da je on kriv za njeno stanje što kod Kajla izaziva nalet besa. Pokušava da iskoristi svoj dar nad njim ali ubrzo odustaje jer ga je Sidni sa gorkoslatkim rečima uverio da nije kriv i da je njegov dar zapravo prokletstvo. Kao što vidimo đavo ga je obmanuo. Prvo ga je napao pa je kad je sateran u ćošak iskoristio najslađe reči da ga ubedi da sve što radi da je pogrešno.

Vraćamo se u policijsku stanicu. Aron je došao kod šerifa i slagao ga da Sidni nije kriv za napad na Velečasnog. Čak je otišao korak dalje i optužio sveštenika da je sam sebi urezao pentagram na grudima. Njegova priča zvuči uverljivo zbog nedavnog događaja na javnom trgu. Čak je rekao i da je Andersona video sa nekom ženom koju je odveo u Kajlovu kuću što je kod šerifa znak za uzbunu. Znamo da Aronove namere nisu časne, ali ostaje pitanje zašto pomaže Sidniju? Jedino je nagovešteno da je u toku sklapanje novog neslavn og saveza.

Došli smo i do završetka epizode. Egzorcizam nije uspeo zbog Kajlove poljuljane vere u svoj dar, došlo je do novog raskola sa Velečasnim. Megan i Mark su naizgled ojačali svoj brak, dok se desilo ono čega smo se plašili, Sidni i Aron su sklopili savez. Sa druge strane, Velečasni je zbog događaja na trgu izbačen iz crkvene kuće i prreselio se kod Patriše.

Vreme je da kažemo koju reč o Sidniju. Kroz flešbek smo videli da je on pre svoje posednutosti bio serijski ubica i da je svoje žrtve birao među decom. Zato nije čudno zašto ga je đavo izabrao baš za svoje sredstvo u ostvarivanju cilja.

Osma epizoda se završava optimističnim tonom što je retka pojava u ovoj seriji. Kajl sa svojom kćerkom odlazi kod Megan i njene porodice na zajedničku večeru, ali deveta epizoda Blizu domu (Close to Home) sve to bacila u vodu.

Na početku vidimo šerifa koji se oprašta od Lenija i njegove posednute žene koje je na neki način proterao iz grada. Prijatelj ga gnevno upozorava na vreme koje predstoji, a to je događaj o kom je Sidni govorio u petoj epizdoi, nešto nalik apokalipsi.

Fokus se seli na Kajla koji je došao posetiti Megan. Primetan je zavoj oko njene ruke na mestu gde se posekla sećajući se trauma iz detinjstva i Donija koji ju je, pored toga što joj je uništio porodicu, prisilio na seks. Tokom cele sezone je pomagala Kajlu, a zapravo je ona ta kojoj treba pomoć.

Za to vreme Velečasni se priseća svog sina i razmišlja o tome šta bi rekao da je video očevu predstavu. No on svoj oslonac nalazi u Patriši koja ga uprkos svemu i dalje voli. No, ubrzo saznaje da je crkveni odbor predložio njegovu zamenu.

No, desilo se još nešto zanimljivo. Leni i njegova žena su zastali kod pumpe i Sidni ih je posetio. Zadivljen je njenom inicijativom pošto ona pokazuje najviše dara od posednutih koje obilazi i zadaje im zadatak da nađu skriveno mesto na kom će paziti na posednute ljude do njjihove potpune promene, kao u prikolici u šumi.

Vratimo se Velečasnom. Otišao je pred odbor kako bi ih uverio da još može da vodi crkvu, ali tu je za njega usledio novi šok. Sidni je postao novi dobrotvor crkve i uspeo je da isprovocira novi sukob sa njim kako bi od sebe napravio žrtvu. Još jednom smo se uverili u đavolovu lukavost. Uspeo je da preuzme ulogu pastira i da vodi stado glumeći dobrotvora.

Vraćamo se na Kajla koji traga za Alison. U njenoj kući pronalazi crtež koji je Amber nacrtala u ormaru i shvatio je ono što je već bilo nagovešteno. Alisonina majka ga tu pronalazi i on od nje saznaje da se ona nalazi u psihijatrijskoj bolnici. Tokom njihovog razgovora vidimo da je Alison najranjivija osoba u seriji. Skrhana onim što se dogodilo otišla je na jedino mesto gde će svi koje voli biti bezbedniji od nje. Slabog je duha i zato je bila podložna posednutosti.

Sada prelazimo na najveće tragičare u ovoj epizodi. Megan saznaje da je trudna i to saopštava Marku. Odlučuju da krenu ispočetka, ali je na početku već nagovešteno ko je pravi otac njenog deteta. Tokom tuširanja joj se dešava nešto neočekivano. Zaposeo ju je demon i ona je posednuta ubila Marka. Ovo je momenat koji bi i sam Džordž Martin smislio, ali je sa druge strane bio očekivan.

Epizoda se završava klifhengerom u kom Kajl dobija poziv upomoć od Amber koja je otišla da prespava kod tetke.

Krešendo je veličanstven. Figure su postavljene i ostaje da se sprovede završnica. U sledećem i poslednjem tekstu ću se pozabaviti desetom epizodom i celokupnom glumom i atmosferom vezanim za seriju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *