Izopštenik S01 e06-07

I tako smo došli do polovine prve sezone. Na mnoga pitanja smo dobili odgovore, ali su postavljena i nova na koja čekamo odgovore. Pošto je od mog zadnjeg teksta prošlo dosta vremena, a sezona se davno završila, odlučio sam da objedinim preostalih pet epizoda u tri teksta.

Šesta epizoda „Iz senke nas posmatra“ (From the Shadows it Watches) se otvara scenom u kojoj Velečasni Anderson, uz upaljenu cigaretu, gleda snimke svojih egzorcizama pitajući se gde je pogrešio. Ovde uočavamo da je on, iako božiji čovek, od krvi i mesa. da ipak nije svemoguć. u ovoj sceni upoznajemo Patrišu, ženu sa kojojm se Velečasni viđa u tajnosti. Odlučuje da joj pokaže posednutog koga je zaključao u sobi crkve i nad kim pokušava egzorcizam.

Dok Velečasni preispituje svoje greške, Kajl se zaposlio kao radnik na autoputu i naizgled je uspeo da se uklopi u društvo dok malteriše rupe na asfaltu. Privremeno je zaboravio na svoju prošlost i počeo da uživa u svom samotnjačkom životu. Njegovu idilu prekida Patriša koja ga dolazi da ga zamoli da pomogne Velečasnom što je on odbio još uvek rastrzan njihovim sukobom. No, ubrzo biva napadnut od strane posednute Mildred od koje ga je spasila nepoznata sila.

Klupko počinje da se odmotava i kod misteriozne prikolice u šumi. Šerif Džajls i Mark su našli devojku čiji je nokat pronađen u prikolici i ispituju je. Glumi amneziju, ali iz njenih odgovora nazire se da nešto krije buduči da je tokom ispitivanja bila nervozna. Kasnije dolazimo do njenog interesantnog razgovora sa vlasnikom prikolice. Iz ovog manje-više sarkastičnog razgovora saznajemo da se u prikolici desila neka promena kao i to da su vlasnik i njegova žena i te kako umešani u celo klupko koje se odmotava.

Vratićemo se na Patrišu. Ona je razvedena žena koja živi sa svojim sinom Aronom o kom brine. Sve bi bilo u redu da klinac nije uobraženo đubre koje zbog nje gaji prezir prema Velečasnom iskazujući ga tako što na njegovoj kući crta satanističke simbole još što majci govori najgore stvari od kojih se ljudima diže kosa.

Kajl se za to vreme osvestio i oporavio od napada. Pronalazi Sidnija koji glumi zabrinutost zbog njegove povrede. Prava istina je da ga on ustvari spasio od Mildred zbog svojih planova.

Za to vreme on uživa u pikniku sa Megan. Najzad imaju pravi odnos brat i sestra. Prisustvujemo njihovom opuštenom razgovoru sve do momenta kada se Kajl vrati na posao, a Megan dobije misteriozni poziv. Po izrazu njenog lica vidimo da je stvar ozbiljna.

U pitanju je bio Doni koji je nakon batina završio u bolnici. Ovde je već pokazao svoje pravo lice ucenivši je da ili ispuni njegove uslove o kojima ćemo naknadno biti reči ili kaže pravu istinu i zagorča joj već upropašćeni život.

Kajl je na poslu i u katranu ima viziju demona koji napuštaju posednute ljude kada ih dodirne. Pronalazi Velečasnog i njih dvojica pod prisilom situacije izglađuju nesporazum. Dolazi do obračuna sa posednutim čovekom kog je Velečasni držao zaključanog u sobi i Kajl ga, zahvaljujući svom daru spašava. Malo kasnije odvozi se do kuće zaposednute Mildred kako bi saznao istinu, ali je pronalazi mrtvu.

Uvod u zanimljiva dešavanja u ostatku sezone nam donosi završna scena u kojoj Sidni posećuje Velečasnog i upozorava ga da se drži po strani pritom mu nožem urezavši pentagram na grudima, a sve to pod budnim Aronovim okom koji je došao da nacrta opet neki grafit.

Zanimljive događaje nam donosi i sedma epizoda Pričinjena šteta (The Damage Done). Velečasni Anderson se priprema za partiju pokera sa Džajlsom pre toga sakrivši tragove Sidnijeve posete. Tokom iste dolazi do svađe između šerifa i prijatelja koga sumnjiči koja kulminira tučom i otkrićem Andersonove tajne.

Fokus se prebacuje na Megan koja skuplja pare i svoje naušnice i u rano jutro napušta kuću. Iako zbog Dana sećanja, praznika koji obeležavaju nema nastave ona odlazi vidno uznemirena. Zatim se selimo kod Alison koja je i dalje zabrinuta za ponašanje svoje kćerke. Pokušavši da je istera iz ormara setila se trenutka kada je bila posednuta i kada je pokušala da ubije svoje dete. Da li je to razlog Amberinog ponašanja ili je istina daleko gora ostaje nam da otkrijemo kao i ko je zapravo u opasnosti od njih dve?

Sada sledi fokus koji je glavna okosnica ove epizode. Kajl čita članak o Danu sećanja, godišnjici nesreće u rudniku u kome je nekada radio u kojoj su poginule njegove kolege. Priseća se prisnog razgovora sa jednim od njih. Tokom rukovanja kolega se opekao na ruku što nam govori da je bio posednut i da je on odgovoran za nesreću. To je bilo vreme kada Kajl nije znao za svoj dar.

Njegova sećanja prekida šerif Džajls koji ga odvodi do ostataka napuštene prikolice pošto je čuo priče o njegovom daru. Nadao se da će Kajl osetiti sile oko kombija, ali mu je objasnio pravu prirodu svog dara. Ovde vidimo da je Šerif jedan od retkih koji Kajla ne gleda popreko za razliku od ostalih meštana.

Dok oni sklapaju dogovor u gradu se vode pripreme za obeležavanje Dana sećanja na kojima učestvuje i Velečasni uprkos provokacijama od strane Arona i Sidnija. Tokom priprema se sreće sa Patrišom sa kojom se javno poljubio potvrdivši gradsek glasine o njima dvoma. Ali naravno Aron je iz prikrajka sve video što navodi da će biti nevolja.

Saznajemo pravu prirodu dogovora između Kajla i Šerifa. U redu je čekao da se rukuje sa šerifovim prijateljem koji je primao kamenje u znak sećanja na poginule za koga sumnjaju da je posednut. Ovaj je vidno iznenađen videvši Kajla koji je došao da oda poštu poginulima. Prihvata njegovu ruku i uz neprijatne reči mu čestita praznik. Dakle, nije posednut ali ga to sprečava da bude zao.

Za to vreme vidimo Megan koja je Doniju donela zalog kako ne bi naneo štetu Marku zbog batina koje je dobio od njega. No vidimo da Doni nije baš zadovoljan razvojem situacije pa se naziru dalja dešavanja.

Za to vreme Alison nastavlja da brine za svoju kći. Koristi njeno odsustvo i otvara ormar u kome vidi crtež posednute sebe kojoj iz usta izlazi tamna materija. Amber se svega seća i zna pravu istinu o majci i o svom ocu.

Vraćamo se na proslavu Dana sećanja. Šerif i prijatelj su naizgled zakopali ratne sekire, ali se iz razgovora nazire da ovaj zna pravu istinu kako je Džajls dobio posao šerifa i upozorava ga da se drži po strani. Za to vreme Kajl sledi ženu za koju je otkrio da je posednuta.

Njegovu potragu i zaprepašćenje prisutnih narušava otkrivanje spomenika u obliku rudara kome je na grudima nacrtan pentagram što asocira na Velečasnog koji doživljava slom i pred masom napada Sidnija.

Završnicu epizode dočinjavaju dva zanimljiva događaja. Prvi je Markova suspenzija zbog napada na Donija koji ga je nezadovoljan ulogom koji je dobio prijavio. Uspeo je da prevari Megan i da nastavi da joj nanosi zlo. Drugi događaj je poseta Amber i Alison kod Kajla kući. Svesna onoga šta je uradila svoje dete je odvela na najsigurnije mesto, kod svog oca.

Ove dve epizode mogu poslužiti kao najava krešenda koji nas očekuje u osmoj i devetoj epizodi o kojima će reči biti u sledećem tekstu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *