Izopštenik s01e01

 

13709531_10153742549188161_1774315996_o

 

Te davne 1973. godine u bioskope je došao horor film po imenu Isterivač đavola (The Exorcist). Ono što ga je odlikovalo je originalna tematika isterivanja đavola iz čoveka, odnosno egzorcizma koja dotad nikad nije bila obrađena. Niko nije očekivao da će ovaj horor promeniti same granice žanra utičući takona buduća ostvarenja poput Zlih mrtvih (Evil Dead), REC i Paranormalne aktivnosti (Paranormal activity). Ovde kao i u narednim
tekstovima će biti reči o seriji koja na originalan način istražuje tematiku koje se dotakao gorepomenuti kultni klasik.

Serija Izopštenik (The Outcast) je nastala po istoimenom stripu Roberta Kirkmana (Robert Kirkman), autora popularnih Okružen mrtvima (The Walking Dead) i Pola Azaketa (Paul Azaceta). Za razliku od popularnog serijala u kom su Zombiji prevladali svetom ovde je fokus na demonskoj posednutosti i neprekidnoj borbi između dobra i zla.

Sledeći deo teksta će sadržati potencijalne spoilere tako da čitate na sopstvenu odgovornost.

U uvodnoj sceni vidimo dečaka koji glavom udara u zid potom ližući krv sa istog. U takvom stanju odlazi do kuhinje, ignoriše svađu majke i starije sestre i uzima da jede čips usput progrizavši pokoji prst. Svađa prestaje kada ga primećuju u takvom stanju. Nakon toga sledi uvodna špica sa jezivom muzikom i obrnutom perspektivom grada Rima (ne misli se na prestonicu Italije već na fiktivni gradić u  kom se odvija radnja) sve to praćeno kretanjem mračnog entiteta kroz šupljine građevina.

Sledeća scena prikazuje Velečasnog Andersona, jednog od glavnih protagonista, kako sa prijateljima uz pivo igra poker dok ne dobije poziv od majke dečaka sa početka koja mu se žali na sinovljevo čudno ponašanje. Sećajući se ranijih iskustava sa egzorcizom odlučuje da joj pomogne.

Zatim se upoznajemo sa glavnim nosiocem ove serije oko kog se sama radnja i vrti. Kajl Berns živi na periferiji grada usamljeničkim životom. Zapuštenog izgleda i kuće pune smeća ne odaje utisak srećnog čoveka. Jedini kontakt ima sa svojom sestrom Megan koja ga obilazi s vremena na vreme donoseći mu hranu.

Imamo kratak uvid u njegovu prošlost u kojoj nam se otkriva da je kao dečak bio žrtva porodičnog nasilja od strane svoje majke koja ga je redovno tukla i  zaključavala u ostavi pri tom bacajući predmete po kući. Ovaj flešbek nam daje odgovore zbog čega je Kajl ovakvav kakav je.

Na sestrin nagovor odlaze u supermarket gde privlači podozrive poglede kupaca što nam govori da Kajl ima kosture u ormaru koji se trebaju otkriti. Sreće nekadašnje prijateljice svoje majke od kojih saznaje za posednutog dečaka Džošuu što ga podseća na slučaj njegove majke nagoneći ga da počne da istražuje događaje iz svoje prošlosti.

Za to vreme otac Anderson pokušava da izvrši egzorcizam nad dečakom. Ubrzo shvata da sila koja ga je zaposela nije obična, ali ono što ne zna da je na neki način povezana sa Kajlom.

Zatim sledi  scena porodične večere. Megan na prevaru dovodi Kajla kod sebe kući na večeri što je propraćeno hladnim dočekom od strane njenog muža Marka koji je lokalni policajac i kćerke Holi. Odatle imamo detaljan uvid u Kajlovu problematičnu prošlost. Kao što je nekada njegova majka maltretirala njega, tako je i on mučio svoju porodicu što je rezultiralo raspadom njegovog braka, što nam daje odgovore na pitanja čemu onakvi pogledi u supermarketu. Od tada se odlučio na samoću uveren da je on uzrok nevolja svojih najbližih.

Kako bi našao odgovore na svoja pitanja odlazi do kuće posednutog dečaka gde pronalazi Velečasnog Andersona koji je uveren da je ponašanje njegove majke bilo prouzrokovano demonskom posednutošću, a ne ludilom kako to svi misle. Suočivši se sa zlom u dečaku saznajemo da je demon u koji ga je poseo usko povezan sa Kajlom kao i da su ga oni tražili sve vreme. Upada u oči momenat kada ga je oslovio onako što Kajl zapravo i jeste, Izopštenik.

U trenutku nervnog rastrojstva napušta kuću, ali ga Velečasni Anderson uverava da je đavo stvaran, kao i da njegova majke i dečaka Džošua nisu jedini koje je zaposela mračna strana. Govori da ga je upravo Kajlov slučaj naterao da počne da se bavi egzorcizmom i da se bori protiv sve prisutnijeg zla. Potom uverava Kajla da nije slučajnost što su im se putevi opet ukrstili.

Ubrzo prisustvujemo konačnom obračunu u kojem Kajlu uspeva da istera demona iz dečaka pomoću vlastite krvi što predstavlja originalnu ideju u ovom žanru. Zatim demon u svojim poslednjim momentima govori da se Veliko sjedinjenje ne može zaustaviti i u obliku velike tamne materije napušta dečaka i isparava.

U sledećeoj sceni vidimo normalnog Džošuu kako se smeje, uprkos tome što je teško pretučen od strane Kajla gnevan što ga je u demonskom stanju podsetio na prošlost vezanu za njegovu bivšu ženu. Na nagovor dečakove majke optužbe su povučene i Kajl se vratio kući.

Završnica prve epizode nam donosi novi flešbek iz Kajlove prošlosti koji nam prikazuje pravu prirodu raspada njegovog braka prouzrokovanog istom demonskom silom koja mu je uzela i majku. Dobili smo osnovne odgovore na pitanja iz Kajlove prošlosti, ali ostaje nam da u narednim epizodama otkrijemo zašto su mračne sile zainteresovane za Kajla?

Atmosfera od prvog do poslednjeg minuta je izuzetno mračna koja će nas pratiti kroz upoznavanje sa Kajlom i njegovom prošlošću kao i u kući posednutog dečaka. Tek ćemo u njegovom nasmešenom licu videli malog tračka svetla na kraju mračnog tunela što nam govori da uprkos velikom prisustvu zla dobro postoji.

Patrik Fugit (Patrick Fugit) je odabran za ulogu Kajla Bernsa. Fizički je verno dočarao lik čoveka izmučene prošlosti u vidu neočešljane kose i brade od nedelju dana, dok ću krajnji sud o njegovom glumačkom talentu doneti kada pogledam još par epizoda.

Što se tiče uloge Velečasnog Anderson poverena je pravom čoveku. Filipa Glenistera (Philip Glenster) znamo kao detektiva Džina Hanta (Gene Hunt) iz američkog rimejka engleskih serija Život na Marsu (Life on Mars) i njenom nastavku Pepeo pepelu (Ashes to ashes). Ovde je verno prikazao egzorcistu koji čvrsto veruje u svoja uverenja o postojanju mračnih sila i koji je ubeđen da je Kajl upravo poslat da se obračuna sa istima.

Ipak, ono što je najviše zasenilo ovu epizodu je maestralna gluma Gabrijela Bejtmana (Gabriel Bateman) koji se našao u ulozi posednutog dečaka Džošue. Gledajući simpatičnog šestogodišnjaka kako glavom udara o zid i kako govori grozote kojih bi se i najgori kočijaš gnušao vidimo da je svojoj ulozi prišao na ozbiljan način. Zahvaljujući njegovoj uverljivoj glumi lik Džošue Ostina može da stane rame uz rame sa Megan iz gorepomenutog Isterivača đavola, da ne pominjem tu i Demijena iz Predskazanja sa kojima bi mogao da čini pravo nesveto trojstvo.

Pilot epizoda je prilikom prikazivanja osvojila pozitivne kritike što opravdava odluku Cinemaksa (Cinemax) da seriji odobri drugu sezonu i pre zvaničnog prikazivanja. Prva sezona se sastoji od deset epizoda u kojoj ćemo se bolje upoznati sa likovima i gradićem u kom se odvija radnja.

Ovaj tekst ujedno može da posluži i kao uvod u Izopštenika pošto ću se posebno baviti svakom epizodom. Do sledeće analize pogledajte Pilot i sumirajte svoje utiske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *